Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

A walnij sie w łeb człowieku . Wybierz scene a ja walne screenszota i nie denerwuj mnie proszę . Jak mowię że gram w max detalach , zainstalowany pacz 1.04 i wszystko pływa.

ale odpuść mu - nie ma tej karty pewnie, a zazdrość jaka jest każdy wie. Ja tam na mojej konfiguracji mam w BF2142 około 100fps i jestem szczęśliwy (na viście), ale pewnie i tak nie uwierzy.... nie warto się spierać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@HeatheN

Różnica pomiędzy dx8 a dx9 nie była tak ogromna, jak pomiędzy dx9 a dx10. W dx9 była po prostu bardziej rozwinęta obsługa pixel i vertex shader (wersji 2.0) - dx9 był sukcesywnie potem ulepszany, ale były to tylko "kosmetyczne" update'y. Dx10 jest napisany calkiem od nowa.

W ogóle ta kłótnia pt. "każdy ma to na co go stać" w niektórych postach brzmi trochę jak "kupiłem sobie za ostatnie/ciężko zarobione pieniądze fajną kartę i nie posiada ona absolutnie żadnych błędów! a każdy kto twierdzi inaczej wmawia mi, że mam puste kieszenie i na dodatek jestem frajer, bo źle sobie kupiłem".

Ja kupiłem sobie za ostatnią kase karte, ale też nie mam zamiaru się oszukiwać i faktycznie czuję się trochę jak frajer. Mając te 1000zł dróg wyjścia było kilka... a jedna bardzo dobra.

Aczkolwiek sytuacja jest trochę skomplikowana... ja widzę to tak:

1. Do końca roku wychodzi około 15 (przynajmniej) tytułów z gatunku "jak nie zagrasz to się nie nazywasz tak jak się nazywasz"

2. Do końca roku (raczej na 90%... chociaż... kto wie?) nie pojawi się żadny "wybawiciel" - nowa karta, która wydajnością i dopracowaniem r600/g80 pośle wch..

Ergo: jesteśmy skazani w te "15 tytułów" grać na g80/r600

3. Na 80% 8800gts320 to pułapka pt. "mid detale-1024/768"

4. 320MB to ok. 1000zł - dzisiaj... 640MB to ok. 1300zł - dzisiaj

Pytanie retoryczne: po ch.. Ci ta karta dzisiaj? (nie dotyczy tych, co kupują "na gorąco", bo np. spalili grafe)

Ergo: Do sierpnia/września uzbieraj dodatkowe 300zł i kup bezpiecznego 640MB (licz na to, że potanieje jeszcze...) +będziesz wtedy wiedział, czy czasem nie lepiej kupić x2900xt... z 1GB pamięci? :>

Na 100% nie będzie tak, że na 8800-320mb nie będzie jakaś gra chodziła w ogóle - Nvidia/Ati mocno współpracuje z twórcami gier i ludzie by ich rozszarpali i zjedli, jakby coś sknocili przynajmniej z grami takimi jak Bioshock, Crysis, Jeriho, Hellgate London, Wiedźmin, World in Conflict, Haze, NFS Pro Street itd. itp. ... ale? No właśnie... 320MB na takie detale? No nie wiem... bo czy po to wprowadzono DX10, aby teraz redukować detale? Chyba nie o to chodziło... :)

PS

Aktualnie mam single core'a już od zeszłego roku. Dlaczego? Dlatego -> klik.

Dualcore kosztowałby mnie fortunę (ponad 1500zł na początku 2006 roku), a w ogóle bym go nie wykorzystał. Teraz mogę kupić dualcore'a na s939 za niecałe 300zł (i nie muszę zmieniać platformy).

Poza tym Phenom się zbliża i era quadcore.

Analogiczna sytuacja... jak to się stało, że wtedy zachowałem zimną krew, a teraz dałem się tak łatwo podejść Nvidii? ...

Edytowane przez revok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie,zawsze nowa technologia jest niedopracowana.

Dlatego imo najbardziej optymalnym wyborem jest właśnie 8800gts320Mb.

Zanim zaczniecie mnie bluzgać wyjasniam dlaczego:

-jest lepsza od większości modeli 7 serii

-jest stosunkowo tania (wersja 640 kosztuje nawet 40% wiecej,ze o gtx nie wspomne,a dopłacać tyle kasy,żeby mieć te 10 klatek więcej,co przy dzisiejszych zabugowanych produkcjach i tak na niewiele sie zda)

-dobra na wejście w dx10 (jesli silniki nowych gier okażą sie w miarę ergonomiczne to spokojnie pogramy,a jeśli nie to i gtx niewiele poradzi)

To tyle.

Podpisuje sie rekami i nogami pod tym postem (z takimi roznicami, ze w wiekszosci przypadkow gts320 jest szybszy niz 7950gx2 do rozdzialki 1280x1024 i ma jeszcze dx10) wiec posiadajac GTS'a 320 jakos dziwnie spokojnie czekam na Crysisa by pograc w niego komfortowo w przyzwoitych detalach w DX10. Nie interesuje mnie jakies 1600x1200 z aax16. Wystarczy mi nawet 1024x768 z aax2 i detale na high czyli takie w dx10, ktore powinny zadowolic wiekszosc z Was. Nie zadowola tylko tych, co maja panoramiczne lcdki i do takich wiadome jest, ze lepiej ustawic rozdzialke 1600x1200 z aax4 i wiadomo tez, ze do takich monitorow powinno sie miec 8800GTX'a. Dla mnie wniosek jest 1 - GF8800GTS 640 megowa jest w ogole nieoplacalna karta graficzna. Jesli nie macie moitorow panoramicznych 22 calowych to glupota bedzie wlaczanie rozdzialki powyzej 1280x1024 a do takiej rozdzialki spokojnie wystarczy 8800GTS 320 megowy, a jesli macie monitor panoramiczny (caly czas mowie o takim np 22 cale), to taki GTS 640 megowy bedzie za slaby i dopiero 8800GTX bedzie odpowiedni.

Pytanie retoryczne: po ch.. Ci ta karta dzisiaj?

Po to, ze pozniej starego gtx'a 7900 to chyba sprzedam za 300zl a spadek cen 8800 praktycznie bedzie znikomy w stosunku do dzisiejszych czasow Edytowane przez Andare

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to, ze pozniej starego gtx'a 7900 to chyba sprzedam za 300zl a spadek cen 8800 praktycznie bedzie znikomy w stosunku do dzisiejszych czasow

Dokładnie tak będzie kiedyś wyglądał problem 8800GTX... płacz, że się kupiło kartę za 2 patyki, a sprzedaje po niecałym roku za 300zł... a za ile myślisz ja opchnąłem x1900?

To są kwiatki inwestowania w najdroższą kartę graficzną...

1300zł już bardziej ma sens - to już jest dużo w cholere, ale przez pryzmat tego co napisałem wyżej wcale taka inwestycja nie jest bezsensu... Zresztą 1000zł czy 1300zł dlaczego ktoś ma wydawać taką kase pochopnie?

BTW chyba nie każdy upgrade'uje tutaj z 7900GTX prawda? Wiele (większość) osób z GT albo GS... i co? Jaka dla nich różnica miesiąc, czy dwa poczekać? - Tak czy siak sprzedadzą za marne grosze...

PS

Twierdzisz, że nagle okaże się, że taki szajs jak 8600 (400zł - "spadek cen znikomy"?) po 2 miesiącach nagle się "obudzi" i przegoni w wydajności 7900gtx/gt? Szczerze w to wątpię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marudzicie.... auto kupujesz za 300 tysiecy a po 3 latach warta polowe tego to sie nazywa strata dopiero... mozesz kupic malucha za 500 i sprzedac za 300 i wtedy sie lepiej poczujesz ? :D

A jak bedzie z kartami graficznymi wracajac do tematu nikt nic nie wie i nie bedzie wiedzial... pozyjemy zobaczymy ale przeciez wszystko sie starzeje i traci na wartosci a czytajac to forum mam wrazenie ze niektorzy z was maja pretensje do swiata ze te karty nie zyskuja na wartosci...

7900 gtx tez nie kosztowal 300 zl nowy a teraz kosztuje... licza sie te godziny kiedy sie bylo szczesliwym z jego posiadania ;]

Moim zdaniem chce sie miec wydajnosc to sie placi... mozna miec 8600 gt i niby sie cieszyc z malego spadku ceny tylko co z tego ;] gra w 800x600 czy 1024x768 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A walnij sie w łeb człowieku . Wybierz scene a ja walne screenszota i nie denerwuj mnie proszę . Jak mowię że gram w max detalach , zainstalowany pacz 1.04 i wszystko pływa. Wcześniej miałem x1800gto wykrecone jak w podpisie i w 1024x768 w med/high cala gre przelazlem co prawda na mniejszym znacznie komforcie więc mi tu nie opowiadaj bajek . Fraps w oknie w górnym rogu chodzi i widzę co się dzieje.

Ludzie na gtx wykręconych mają problem z tą grą w 1280 all max. Ty na gts płynnie grasz :blink:

ale odpuść mu - nie ma tej karty pewnie, a zazdrość jaka jest każdy wie.

Ile Ty masz lat

Screenszoty mam w razie jakby chciał ;) , grając w grę cykam sobie gdy jest cos ciekawego na ekranie, ale chyba i tak nie uwierzy ;).

Poproszę te obrazki. Najlepiej w tym miejscu

Kółko wzajemnej adoracji. Karta jest najlepsiejsza, bo ja ją mam... Żałosne :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta nie jest może najlepsiejsza , ale rozgrywka jest płynna . Są miejsca w których fps pada , ale nie chodzę w kółko i nie badam dlaczego akurat mi tu spada fps tylko przechodzę to miejsce i lece dalej. Ile masz takich miejsc w grze ze sa 23 fpsy ?? Zresztą 23 fpsy to jeszcze mozna przełknąć i heda da radę strzelić ;).

To 1 misja , bo nie pamiętam tego miejsca ;).

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie nie oszukujmy się , jeśli kod gry jest zchrzaniony to gra będzie zawsze skakać , po drugie wersja GTS z 320 MB moim zdanie pozwala na granie w 1024x768 w max detalach , na wersji GT 640MB 1280x1024 na full detalach , wiadomo że sa wyjątki i zawsze będą .

Pamiętajcie że grafa to nie wszystko , proc , ram , hdd też trzeba mieć odpowiednie :mur: .

Zatem nie sprzeczajcie się co komu jak chodzi , u jednego płynnie to 25fps u drugiego 60fps , zatem płynność to pojęcie względne :lol2: .

I pamiętajcie kazdy cieszy się z posiadania karty jaką ma bo na taką było go stać , a pytania jaka wersje kupić moim zdaniem jest bez sensu , kupuje się to na co go stać :mur: a jak się dobrze poszuka to zawsze można wyczaić jakąś okazję - mi się udało z moim ASUSEM :D .

Zatem wyluzujcie i cieszczie się że macie to co macie , dostosujecie detale i rozdziałke do możliwości Waszego komputera tak aby grać konfortow i z ładną grafiką .

Cytat na dziś " Apetyt rośnie w miare jedzenia" :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie nie oszukujmy się , jeśli kod gry jest zchrzaniony to gra będzie zawsze skakać , po drugie wersja GTS z 320 MB moim zdanie pozwala na granie w 1024x768 w max detalach , na wersji GT 640MB 1280x1024 na full detalach , wiadomo że sa wyjątki i zawsze będą .

To Twoje zdanie z którym można się nie zgodzić i tak też czynię :D

Pamiętajcie że grafa to nie wszystko , proc , ram , hdd też trzeba mieć odpowiednie :mur: .

Zatem nie sprzeczajcie się co komu jak chodzi , u jednego płynnie to 25fps u drugiego 60fps , zatem płynność to pojęcie względne :lol2: .

Wpływ procka jest imo marginalny (w zależności od tytułu), bo jakoś nie zauważyłem, aby mój GTS był piekielnie szybki :D Stosunek klatek jaki podałeś jest nieadekwatny jeśli mówimy o jednej karcie :D

Cytat na dziś " Apetyt rośnie w miare jedzenia" :mur:

Pod tym mogę się podpisać :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz wiedzieć ile mam lat - 22. Dało Ci to coś?

Ile Ty masz lat

widzisz tu ?

Skoro piszemy, że karta daje radę w jakiejś tam grze to zapewne to robi...

Tyle, że bzdury piszecie.

Ile masz takich miejsc w grze ze sa 23 fpsy ?? Zresztą 23 fpsy to jeszcze mozna przełknąć i heda da radę strzelić ;).

To 1 misja , bo nie pamiętam tego miejsca ;).

Te 23 fps, było na gtx 640/1000 i e6600 @ 3,2. Miejsc z takimi i większymi spadkami jest multum. Przechodziłem tą grę na gtx i by można było pograć przy 1280 cienie trzeba było sprowadzić na medium. Więc nie pisz, że na gts 320 jest płynnie, bo wprowadzasz ludzi to czytających w błąd. Zwróciłem Wam na to uwagę nie po to by, dokuczyć, czy urazić młodzieńczą dumę. Po prostu nie lubię paplaniny.

paweł.s

dalsza dyskusja mija się z celem i zaśmieca. Z mojej strony to wszystko

Edytowane przez rxg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz tu ?

Skoro napisałeś _ile_ to wskazuje to na pytanie - nie musi być znaku interpunkcyjnego nawet (chociaż jest wymagany) by wiedzieć, że ktoś pyta. Proponuję naukę polskiego.

Tyle, że bzdury piszecie.

Ale ja nie napisałem, że gram na wszystkim w ultra czy tam max. Gram tak tylko w BF2142, gdzie daje mi to 100 fps. Napisałem też, że stalkera nie uruchomię na takich detalach. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. To, że napisałem, że daje radę nie odnosi się do "działa mi wszystko na ultra high i jest fajnie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam tu gtxowców:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=235300

Niech pokażą swoje wyniczki ;). Pozatym sprwadzcie jak ma sie seria 8xxx do wczesniejszych kart. Ja tam zrobiłem wyniki 3 kart i gtsy srednio wypadają 2x lepiej od np takiej x1900xt.

Pozatym jeszcze raz powiem swoje , że r6 vegas chodzi u mnie dobrze i nie narzekam gts na taktach gpu@700mhz i memki na 1023 mhz.

@rxq

Młodo to ja może wyglądam na tym zdjęciu w avatarze :).

Specjalnie 4 you zdjęcie z co prawda 1280x960 ale mozna odjąc z 2 fpsy i pozatym patrz na mojego proca i jak robie screena to mi zjada fraps ze 4.

Co Ty na to ?? gts na tym szocie byl 650 gpu i memki 1000mhz taki o sobie profil wybralem - jak chcesz to go pogonie na 700 i bedzie z 30 fps w tym miejscu po użyciu frapsa. Możesz mi jeszcze zdradzic tajemnice configa r6vegasa gdzie jest to zrobie na 1280x1024 żeby było wszystko jak trzeba.

Także jak sam widzisz masz pozornie mocniejszego kompa, ale fps podobny. Tyle z mojej strony ide grac dalej .

post-7299-1182170286_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam tu gtxowców:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=235300

Niech pokażą swoje wyniczki ;). Pozatym sprwadzcie jak ma sie seria 8xxx do wczesniejszych kart. Ja tam zrobiłem wyniki 3 kart i gtsy srednio wypadają 2x lepiej od np takiej x1900xt.

No mi wyszło fps 184,4 , score 3902 na 621/1000.... na GTX , C2D 6400 3,04GHz Edytowane przez konio69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet te 30fps to wcale nie tak wiele ;/

A po kiego Ci wiecej ? Rozumiem - Q3, taka gra to potrzebuje z 90 min, ale praktycznie w wiekszosci gier powinno Ci wystarczyc 30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Składam pc dla kumpla i oto jest pytanie:

Jakiej firmy najlepiej brać 8800GTS 320mb? Które się dobrze podkręca? Raczej chłodzenia te same więc się nie pytam :P 320mb dlatego że kumpel ma starą CRT i nie potrzeba mu grać w wyższych rozdziałkach bo teraz ma karte na pci 2mb więc skok będzie raczej widoczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalnie 4 you zdjęcie z co prawda 1280x960 ale mozna odjąc z 2 fpsy i pozatym patrz na mojego proca i jak robie screena to mi zjada fraps ze 4.

Co Ty na to ??

Porównaj screna którego tu wkleiłeś do tego ten zrobiłem w 1280x960 all max z gry. Myślałem że wrzucisz screna z max ustawieniami :? Edytowane przez rxg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW chyba nie każdy upgrade'uje tutaj z 7900GTX prawda? Wiele (większość) osób z GT albo GS... i co? Jaka dla nich różnica miesiąc, czy dwa poczekać? - Tak czy siak sprzedadzą za marne grosze...

Dokładnie. Mam 7900GS (na codzień 550/1500) i nie zamierzam zmieniać grafiki do momentu wyjścia następcy 8800. Czemu? Poczekam aż rzeczywiście będzie sens się przesiadać, bo 8800GTS 320 zagościł u mnie niecały tydzień i jakoś nie powalił realną wydajnością - jest szybciej, ale nie dopłacę prawie tysiąca do kilku klatek. A skoro mam sprzedać moją grafę za grosze (a za jej równowartość kupić sobie najwyżej blok na nową kartę), to wolę się wstrzymać. Czyli każdemu według potrzeb panowie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

7900GS to karta na której jeszcze można pograc w jakieś tytuły. Tak jak mówisz dać 1k za 5fps? Mnie akurat na to nie stać, w sumie i stać ale jest to dla mnie nie opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównaj screna którego tu wkleiłeś do tego ten zrobiłem w 1280x960 all max z gry. Myślałem że wrzucisz screna z max ustawieniami :?

Skomentuje to tylko buahahahaha . Przeciez to są max detale w dodatku więcej widać jakbys nie zwrócił uwagi ;/ a pozatym w tym miejscu co byłeś Ty to było lekko do przodu to jest większy fps ;). Mało tego teraz dales drugiego screena juz bez fps :P. Ja tam zrobilem mala rozpierduche z granatami zeby bylo wiecej do liczenia dla kompa jak chcesz zrobie bez wejscia w tą uliczke z granatami. Zwroc uwage ze drzwi leza i dają cien rowniez to nie sa nizsze detale :]. Kiepski z Ciebie obserwator. Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello ! :)

Takie bzdury piszerz panie RXG ze szkoda gadac.

Ja mam Core 2 Duo E6600 podkrecony na 2.7 Ghz , Płyta EVGA N Force 680i SLI Premium, Karte EVGA GeForce GTS 640 Ko AC3 (580/1700 fabrycznie) Geil 2x 1ghz 44412 podkrecony na 900 Mhz. I X-Fi platinum.

I colin ponizej 30 klatek mi nie schodzi z ustawieniami 1280/1024 , wszystko na ultra a cienie na high.

TDU mam 70,60 fps (czasami chwilowe spadki do 40 katek) z AA4. HDR, wszystko na Maxa (blur tez) w roz. 1280/960

Wszystkie gry chodza zajebiście ! I nie czytajcie ludzie takich bzdur ze GTS jest za słaby !!! Jest wypasiony na maxa !!! :)

Aha sterowniki Quadro Polecam , Dają niezły Power ! Plus Biblioteki DX10/9 z Czerwca najnowsze ! :)

GTS Rulezzz ! :)

Greetz

Edytowane przez scratchman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Mam 7900GS (na codzień 550/1500) i nie zamierzam zmieniać grafiki do momentu wyjścia następcy 8800. Czemu? Poczekam aż rzeczywiście będzie sens się przesiadać, bo 8800GTS 320 zagościł u mnie niecały tydzień i jakoś nie powalił realną wydajnością - jest szybciej, ale nie dopłacę prawie tysiąca do kilku klatek. A skoro mam sprzedać moją grafę za grosze (a za jej równowartość kupić sobie najwyżej blok na nową kartę), to wolę się wstrzymać. Czyli każdemu według potrzeb panowie...

Zebys pozniej nie narzekal, ze Crysis Ci sie graficznie nie podoba. Za takie wypowiedzi przez posiadaczy kart dx9 bede bluzgal :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bartolomius

Ja podejrzewam że przy tych ustawieniach co ja mam czyli max w tym miejscu co na screenach powyżej bedziesz mial z 9 fps. Zapraszam ze screenem ;). Czas na modowanie karty nadszedł 700mhz to za mało ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi