Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

szybko pytanko ;) czy według was można ufać firmie PNY?

dokładnie myśle o tym... http://www.pixmania.co.uk/uk/uk/552194/art...tra-768-mb.html

wszelkie info mile widziane ;)

Spokojnie , pcb i tak sklada jedna fabryka a wentyl jest standart ultry , więc żaden klopot .... kupuj spokojnie ... one wszystkie się tylko zawartością pudełka różnią i naklejką...tyle o tym razy było .... a oc to i tak kwestia sztuki nie firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problemem moze i nie jest mala ilosc ramu na grafie tylko zle zarzadzanie pamiecia na tej karcie.

Pisali o tym na Bit-tech'u, ujęto to jako "memory management [driver] issue" ;). Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie , pcb i tak sklada jedna fabryka a wentyl jest standart ultry , więc żaden klopot .... kupuj spokojnie ... one wszystkie się tylko zawartością pudełka różnią i naklejką...tyle o tym razy było .... a oc to i tak kwestia sztuki nie firmy.

dzieki bardzo za odpowiedz, pytalem sie bo zawsze mialem Radki i to bedzie moj pierwszy GF ;) mam nadzieje ze sie nie zawiode, jak tak to bedzie na was :lol2: :lol2: Edytowane przez chojrakrock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdarza sie, ale imho nie z tego samego powodu jak w wersji 320MB i najczesciej dotyczy to tez tych samych tytulow, na ktorych problem jest ppraktycznie na kazdej karcie - np. stalker, fear. argument, ze ilosc zgloszen problemu jest adekwatna do ilosci kart, tez do mnie nie trafia - na nvnews ilosc wersji 640/gtx zapewne w sumie jest wieksza niz 320MB, a mimo to zglaszajacych jest znacznie mniej. co ciekawe czesc ludzi po wymianie wersji 320 na 640MB pisze o znikniecu problemu, znowu inny post ladnie pokazuje jak gry wykrywaja dostepna ilosc pamieci na wersji 320MB - widza np. 512MB. jezeli gra ma zaszyte, ze istniaja karty tylko z bufforem 128, 256 i 512 (bo do serii 8, tylko takie byly) to skad wiadomo jak bedzie sie zachowywac na karcie z jej "dziwna" iloscia? mniejszy problem gdy jest jej wiecej np. 640 lub 768, ale jak jest jej 320, to taka gra nie wie ile zaadresowac i wszystko moze sie sypac. stery nie zawsze moga tu pomoc.

moja sugestia, zalatw sobie wersjie 640MB, przetestuj i daj znac.

Teraz teoryzuje na 100 uzytkownikow

50 ma 8800 gts 320

40 8800 gts 640

10 ma 8800 gtx niechby 50% userow nazekala na te spowolnienia

wiec 25 z 8800 gts 320 ma zwolnienia i odpowiednio

20 z 640 oraz 5 z gtx

Juz wiesz z czego wynika fakt ze najwiecej ludzi nazeka na 320 mb?

Co do wymiany na 640 z 320 i niby zanikowi problemu, powtarzam NIEKTORZY WYMIENILI na inna karta tej samej firmy i problem ustepowal! mimo iz nadal byla 320 mb tak jakby karty byly wadliwe... nvidia miliczy i ten problem raczej nie zostanie rozwiazany...a gdyby problem dotyczyl TYLko wersji 320 to nie byloby tej rozmowy. A ja doplace do 640 i traf zechce znowu trafie na spowolnienia... wrrrr wiec nie radzcie wymieniac i doplacac bo mi szkoda kasy na dodatkowe 320 mb pamieci. W riva tuner gry takie jak fear, obek gothic 3 itd w 1440x900 maxymalnie zuzywaly 310 mb pamieci.

Roscie mozgiem moze ktos wpadnie na przyczyny owych spowolnien, bo widze ze duzo osob tego nie ma mimo iz karty sie niczym nie roznia!

Bo jak wytlumazczysz fakt ze jedna 320 ma a druga nie? bo co? bo tamta 320 tak naprawde ma 640 skomresowane?

wrr...

ps. Jest ktos z Zabrza Gliwic i okolic? i posiada cos z rodziny 8800/320/640 bo bym pobawil sie w weekend ( najlepiej ktos z spowolnieniami) potestowal karte na innym kompie itd itd.

ps2. jakie obroty sa defaultowe? 60 %?

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pobawie sie przez weekend i przetestuje na innym kompie.

Ale z tego co wiem driverami i biosami zabawa nie pomaga:)

Moim zdaniem to nie wina grafy . może bios producenta karty gryzie się trochę z płytą główną danego producenta ,

może by tak wgrać bios do grafy innego producenta i oblukać.

Do Leadteka są na stronie do zassania.......

teoretycznie podmieniając bios zmieniasz producenta innych różnic poza rewizją GPU i Pcb nie ma.

Rewizja pcb jest na laminacie.od spodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na GTX problem nie wystepuje, ani u mnie (Asus A2) ani u innych uzytkownikow.... Czasem zdarza sie podobne posty na roznych forach, ale jak wiadomo oszolomow, zazdrosnikow etc. nie brakuje. Z tego co udalo mi sie ustalic, to jesli juz zdarzaja sie przyciki na GTX to w polaczeniu ze starszymi prockami (s.754, s.939 i wszystko ponizej C2D [e21xx tez sie wlicza] na s.775).

Wypowiedzi jakoby zaciachy zdarzaly sie na GTX sa jednostkowe i w wiekszosc niepotwierdzone, przynajmniej nie spotkalem sie z wiarygodnym userem (na forach polskich i zagranicznych), ktory by o takich problemach pisal (a jesli pisze to po krotkiej weryfikacji okazuje sie ze problem lezy gdzie indziej - sterowniki, przegrzewanie sie etc.)

"nie nieguje ze nie macie przycinek, powtarzam raz jeszcze NIE KAZDY MA, maja gts i gtx, konfiguracje w SLI jak i single, konfiguracje z 320 jak i 640 mb, na c2d jak i 1 jajku, z roznymi starami pod vista jak i xpkiem."

Bardzo prosze o wiarygodny przyklad przycinek na np. 8800GTX Sli :)

p.s; a juz zupelnie inna sprawa to wydajnosc w nowych grach, ktora hmmm nie zachwyca ;)

Edytowane przez horac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na GTX problem nie wystepuje, ani u mnie (Asus A2) ani u innych uzytkownikow.... Czasem zdarza sie podobne posty na roznych forach, ale jak wiadomo oszolomow, zazdrosnikow etc. nie brakuje.

Objawił nam sie prorok, twa wszechwiedza nie ma końca!! o panie!

Czyli co? ja nie mam aids to inni tez nie maja?

No wiesz ja nie zakladalem ze user potrafi posciemniac ze posiada 8800gtx ktory ma spowolnienia. Zakladam z kolei ze na forum nvidii i innych gdzie sa tematy o spowalnianiu czytane 10.000 razy wchodza userzy ktorzy maja problem.

Oczywiscie ty zweryfikowales wszystkich i wiesz doskonale kto ma gtx a kto tylko klamie, ba ty nawet wiesz kto ma spowolnienia a kto nie!:)

8800 gts slowdown + google poszukaj

Ja wczoraj spedzilem dwie godziny na czytaniu i tyle.

co do tego SLI zaraz pogrzebie w historii przegladarki.

Ps. pogralem dzis troche z Ustawieniami lcd na 60 hz... narazie spokoj w Oblivionie:)

ps.2 dla mnie Ty nie jestes wiarygodny;] (tu tylko chialem ci pokazac jak bezsensowna jest twoja wypowiedz) zaprzecz temu;]

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W TDU spadki nie wystepuja po wyłaczeniu HDR'a. Przynajmniej w moim wypadku.

No ale wylaczac HDR na karcie tej klasy... mi spadki w TDU narazie nie wystapily (zmiana Vsync ON tripple buffer Off i 60 hz na monitor)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trąbiłem o problemie dokładnie parę stronek wcześniej... i pisałem, wku...łem się, że ładują w bambuko z tą kartą.

Do końca przyszłego tygodnia powinienem dostać 640MB i dokładnie opiszę wrażenia... so stay tuned.

PS

Z tego co doglądam na nvnews to "spowolnienia" najbardziej tyczą się 320MB z firm Asus (taką mam ja), XFX (która to firma na razie najbardziej się tym problemem przejęła - bardziej niż sama nvidia) i Evga ... ale to chyba też wynika z ich popularności. IMO źródło gpu jest to samo, zmieniają się tylko naklejki i chłodzenie.

Model 640MB będę miał z BFG.

Edytowane przez revok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trąbiłem o problemie dokładnie parę stronek wcześniej... i pisałem, wku...łem się, że ładują w bambuko z tą kartą.

Do końca przyszłego tygodnia powinienem dostać 640MB i dokładnie opiszę wrażenia... so stay tuned.

PS

Z tego co doglądam na nvnews to "spowolnienia" najbardziej tyczą się 320MB z firm Asus (taką mam ja), XFX (która to firma na razie najbardziej się tym problemem przejęła - bardziej niż sama nvidia) i Evga ... ale to chyba też wynika z ich popularności. IMO źródło gpu jest to samo, zmieniają się tylko naklejki i chłodzenie.

Model 640MB będę miał z BFG.

No dokladnie spowolnienia dotycza najczesciej modeli 320 mb bo to wynika z ich popularnosci!

Dotycza takze wyzszych modelow, ja sie zastanawiam jak wymienic na jakich warunkach 320 na druga taka sama , jako "wadliwy " egzemplarz....wrrr nie mam jak sprawdzic przed zakupem bo jakbym kupil 640 a znowu bylby spowolnienia ( takie przypadki tez sa opisane) to juz bym sie powiesil, wiem ze niektorzy tam potem na 7950gtx przechodzili co by miec spokuj hehe.

revok trzymam kciuki i daj znac.

Ja na dniach sprwadze grafe na innnym kompie, jak tam nie bedzie zwolnien to laicik. jesli beda to sproboje karte zareklamowac w prolinie (juz gadalem z kierownikiem) moze cos sie uda zmienic bo 300zl mi szkoda doplacac ( wole na c2d zbierac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@HeatheN

No jak sobie chcesz...

Anyway, ja teraz już wiem, że problem nie zostanie rozwiązany. Na 50% nie będzie występował w nowych grach - Crysis, Bioshock, Jeriho itd. "Stare" gry są już spalone - ja nawet już nie ślęcze nad rozwiązaniem bo szkoda mi czasu, a i swoje już wysiedziałem. Pier... się z tym od samego dnia, w którym ją kupiłem i już ponad miesiąc minął, a jeszcze żadnego zapewnienia o jakimkolwiek zainteresowaniu się "spowolnieniami" przez Nvidię nie usłyszałem.

Nadarzyła się okazja na podmiankę za 150zł to korzystam, ale z drugiej też nie liczę na jakieś cuda - to jest dokładnie ta sama karta tylko ma więcej pamięci (która, nie ukrywam, przyda się).

Pozdrawiam.

PS

Trudno mi uwierzyć też w to, że ktoś z 320MB tych spowolnień nie ma w ogóle. Jeśli dany koleś jest ignorantem to nie zauważy, albo nawet nie wie jak sprawdzić fps - "że mu spadło". Tak jak w Dark Messiah - chociaż nie gram ciągle z Frapsem jak zboczeniec, ale jestem na tyle wyczulony, że po prostu wiem, kiedy wchodzę na początku do stodoły, uciekam przed ghulem i w pomieszczeniu z drabiną zawsze mam poniżej 25FPS... Czy ghul mnie zabija? Czy nie potrafię wejść na drabinę? Czy wypie... pudełkiem z grą w kąt? NIE! Ale krzywa morda pozostaje. :blink:

Ignorant/nagrzany dziecior może tego nawet nie zauważyć, albo powiedzieć - "to normalne".

To bardzo subtelna fintifluszka. :D

PS2

Teraz gram dużo mimo "spowolnień", bo dobra gra dla mnie podobnie jak dobra muzyka... jakość głośników/słuchawek dokucza czasami tak, że się można poszlachtować, ale jak już zapuszczam Floydów to nic nie ma znaczenia prócz samej wspaniałej esencji muzyki, która całkowicie mnie pochłania.

Edytowane przez revok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz w gothicu 3 mi spadalo tak famo w fear do 15 fps to juz ktos mosialbyc glupi zeby nie zauwazyc, z drugiej strony nie wszyscy mieli freezy na 6800 dla mnie to powtorka z historii.

Ale z czego to wynika [gluteus maximus] zbita nie mam pojecia...

Nie bede wmawial nikomu ze kazdy to ma, bo to jest glupie. Gracz raczej by psioczyl tka jak ja i ty na nvidie a nie ukrywal felernej karty i spadkow fps. Wiec raczej nie ma takich ludzi ktorzy maja spowolnienia i proboja temu zaprzeczyc pomysl.

Tak samo nie mozna wmawiac ze problemu nie ma! problem jest i tyle, rozwiazany on nie bedzie niestety... ja licze ze jutro karta u barta nie spowolni ani razu:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno mi uwierzyć też w to, że ktoś z 320MB tych spowolnień nie ma w ogóle. Jeśli dany koleś jest ignorantem to nie zauważy, albo nawet nie wie jak sprawdzić fps - "że mu spadło".

Ignorant/nagrzany dziecior może tego nawet nie zauważyć, albo powiedzieć - "to normalne".

Weź szpadelek idź się zakop.

Jak nie wierzysz to trudno... wiem, musi boleć, że wydałeś sporo kasy i teraz masz rękę w nocniku bo "Ci coś spadło" i dalej spada. Z tymi epitetami możesz sobie ściany w domciu wymalować albo w fotoszopie nasmarować bo na tej karcie tylko tyle Ci zostanie... no i floydów na niej możesz posłuchać.

Wiem, że jesteś elokwentny i wystukasz jakąś ciętą ripostę ale bardzo źle oceniasz innych przy okazji podważając ich(moją) opinię czy zdanie w tym temacie a powodem jest tylko zabawka.

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja może od innej strony. @revok napisz w jakiej rozdziałce grasz i masz te spadki, a Ty @qqrydza też napisz w jakiej grasz. Ja osobiście mam spadki w kilku grach - nie we wszystkich, nie przeszkadzają mi i gram w 1280x1024. Natomiast jeśli ustawię 1024x768 spadki nie występują.

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi