Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

"From 640MB with love"

Okazało się jednak, że cała ta gadaniana jest... g.... warta!!!

Jakaż ulga mnie ogarnęła, jak zapakowałem 8800 640MB do budy. Jizzz... niby to samo (nawet sterowników nie musiałem zmieniać), ale uczucie jakbym nagle przeskoczył z Internet Explorera na Operę/Firefoxa. Nie spodziewałem się, że będzie aż tak dobrze! Szok!

Jak odpaliłem Dark Messiah'a, Fear'a, czy Stalkera i zobaczyłem, że mam 60FPS w miejscach, w których na 320MB miałem 14FPS to poczułem, jakbym strzaskał się w porty po miesięcznym zaparciu.

Najbardziej różnicę odczuć w GRAW2. Tutaj wreszcie mogłem w ogóle na max detale ustawić (wcześniej to tylko na siłę .ini modować), a klatki, po 2h gry, nie spadły poniżej 30fps -> elektrićni orgazam.

Jednak karta wbrew pozorom wciąż cierpi na spadki fps. :(

Wychodzi to przede wszystkim w dodatku do Fear'a EP (4aa/1280) i Stalkerze (FullHDR/wszystko do oporu). Reszta gier jeszcze będzie szczegółowo pod tym kątem przeze mnie badana - na razie cycuś_malinka.

Ergo: spadki owszem są, ale już nie 60->14 tylko np. 60->45 (Stalker), 60->30(FearEP).

Zatem, dalej czekam na nowe stery, co to niby mają ów problem zniwelować.

Pozdrawiam.

PS.

Wszystkim niezdecydowanym polecam dopłacić do wersji 640MB... tutaj to naprawdę GTS łapie oddech... uhhhh. :)

No widzisz a mówiłem że 320 to mało dla G80 przy max det nawet w 1280 pod DX9...... pozdrówka.

jakies problemy sa z 640tka - leadteków nie ma :) a 320tka juz 970zl.

jakie problemy , są po 1279 w ESC .... Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Carl Orff

@revok po czesci masz racje. ale kazdy wybrał to na co mial kase i co mu odpowiadalo. gdyby sprzet nie starzal sie tak szybko to rzeczywiscie warto byloby kupowac drogie/wydajne graty na dluzsza mete. a tak, sami wiemy jak jest:) mi tam moje 320 wystarcza. jesli juz mialbym brac 640, to wolalbym dorzucic do gtx. kwestia gustu i tego o czym wspomnialem na poczatku.

oby problem z przycinkami rozwiazali, jak zapowiadaja w tym miechu. choc do konca w to nie wierze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak już to co byście polecili z tych 640? Ale cena do 1400 max :mur:

No to jeszcze raz... nie ważne jaka firma - to samo wszystko, zmienia się tylko naklejka na chłodzeniu i zawartość gratów w pudle. Chyba, że... zależy Ci na podkręcaniu:

- ja wymieniłem z Asusa 320MB (1.1ns-> 648/1000) na BFG 640MB OC2 (1.1ns ->648/1000), który kosztował mnie 1507zł z przesyłką

- Asus to była wczesna jeszcze edycja, gdzie większość kart miała 1.1 pamięci

- dzisiaj tylko niektóre karty mają zagwarantowane 1.1memki, z reguły te droższe o 100/200zł modele, np. BFG OC2 (OC1 chyba też, a i spełnia twoją 1400 złotową zachciankę 2692360[/snapback]

@revok po czesci masz racje. ale kazdy wybrał to na co mial kase i co mu odpowiadalo. gdyby sprzet nie starzal sie tak szybko to rzeczywiscie warto byloby kupowac drogie/wydajne graty na dluzsza mete. a tak, sami wiemy jak jest:) mi tam moje 320 wystarcza. jesli juz mialbym brac 640, to wolalbym dorzucic do gtx. kwestia gustu i tego o czym wspomnialem na poczatku.

oby problem z przycinkami rozwiazali, jak zapowiadaja w tym miechu. choc do konca w to nie wierze.

Faktycznie są takie sytuacje, że mamy np. te 1100zł na grafe i jednocześnie świadomość, że już za 1200zł moglibyśmy tą grafe mieć o cały kosmos lepciejszą... niestety, choćbyśmy z d... chcieli te 100zł wyjąć - nima, nima "pijendzy za las"... :(

Ja jednak, w swoich wypocinach, chciałem chociaż ukruszyć mit o "320MB=640MB", którego korzenie sięgają pierwszych recenzji kastrowanych GTSów. Recenzenci portali, skądinąd szanowanych i poczytnych, jak chociażby PcLab, FrazPc, NVision, DriverHeaven, techPowerUp! itd. chyba trochu się zagalopowali i masę ludzi (w tym i mnie) wprowadzili w cholerny błąd! Tak naprawdę to dopiero na forach można poczytać, jak to naprawdę jest - chociaż też trzeba się nasiedzieć i naczytać, bo "każdy chwali swoje".

"Najlepiej" to samemu położyć łapy na rozgrzanym palniku (radeon?) - wtedy będziesz wiedział na 100%. :)

Edytowane przez revok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tyle bullshit !!! Kto ma spadki ten ma :P. Jak najbardziej jestem zadowolony ze swojej 320 . Gram w stalkera i tak jak koleżka nakręcał filmik ze spadkami fps i słynnym alt +tab w stalkerku ja czegoś takiego nie muszę na szczęście robić. Nie potrafię tego wytłumaczyć , ale cieszę się , że moja platforma na to nie cierpi .

@lol xd patrz na mój podpis i szukaj takich taktów na forum ;) jeśli chodzi o bfg jak najbardziej polecam . Miałem 2 sztuki i leciały identycznie prawie.

Jedyne problemy jakie miałem to lost planet , który się sypał na oficjalnych sterach i condemned - zrypane cienie i oświetlenie , ale to samo jest na gtx itp.

Jakie 14 fps na stalkerze . Tożto banialuki i nieprawda - aż mi się poprostu śmiać chce . 14 fps to ja na x1800gto nie widziałem w tej grze.

Jeśli chodzi o graw2 to co za problem wyedytowac ini ?? Po edycji ini i wszystkim na full wszystko płynie.Nic nie zachwalam tylko mówię szczerą prawdę! Po co mam zachwalać jak coś jest do [gluteus maximus] to od razu pierwszy na tym forum wyjeżdżam i sapię - narzekam.

Dla niedowiarków link do filmu. Dodam tyko , że wszystko co się dało dałem na maxa w stakerku - wszyściutko w prawo.

http://www.uploading.com/en/files/YBYGN2HN/MOV07055.MPG.html

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakaż ulga mnie ogarnęła, jak zapakowałem 8800 640MB do budy....

Wydaje się, że różnica o której piszesz jest pogłębiana przez "problem spadków". Ilość vramu sama w sobie nie powinna być przyczyną lepszej wydajności w takim stopniu (gry o których piszesz spokojnie działają na kartach 256Mb bez żadnych spadków). Jeśli nvidia opracowałaby sterowniki, które usuwają problem "tajemniczych spadków", to różnica między kartami będzie się sprowadzać do tego, co sugerują portale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tyle bullshit !!! (...)

Postawmy sobie parę pytań:

1. Na ile poważnie traktujesz problem spadków? Gregor, Ty masz to w d... bo ich po prostu nie masz, ale ciekaw jestem Twojej reakcji na problem, gdybyś dopiero dziś kupował GTSa.

2. Wstępne testy COH wykazują, że 320MB, w przeciwieństwie do 640MB, nie radzi sobie w dx10. Tylko w tej grze? Tego jeszcze nie wiemy, niemniej jednak fakt ten należy odnotować.

3. Jak bardzo jesteś w stanie zaryzykować swoje 1000zł? Nie warto, czy warto dopłacić 200-300zł? Wg mnie warto jak cholera.

Pół nocy zarwałeś uploadując 100mb filmik pt. "Nocna Zmiana 2: Stalker", żeby mi udowodnić, że Ciebie obrażam. Nie o to biegało ziomek. :)

Nie masz spadków... to spoko - jesteś nielicznym wyjątkiem. Nie Ciebie cała ta histeria dotyczy. Graj sobie spokojnie z wszystkim na max, nie przejmuj się revokiem i ciesz się szczęściem.

Wydaje się, że różnica o której piszesz jest pogłębiana przez "problem spadków". Ilość vramu sama w sobie nie powinna być przyczyną lepszej wydajności w takim stopniu (gry o których piszesz spokojnie działają na kartach 256Mb bez żadnych spadków). Jeśli nvidia opracowałaby sterowniki, które usuwają problem "tajemniczych spadków", to różnica między kartami będzie się sprowadzać do tego, co sugerują portale.

Mój brat i jego 320MB też tak myślą i do tego mocno trzymają kciuki.

Ja... ja już mam wszystko gdzieś. Spadam sobie pograć... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwież mi , że nie uploadowałem tego nawet 10 minutek ;) , przy tym grając spokojnie i nie stresując sie w css.

Oczywiście , że jest problem u niektórych userów , ale teżnie u wszystkich. Generalizowć nie można , że 320 stak jest fu i bee i że jest 14 fps w fear czy w dark messaiach , a tym bardziej w stalkerku. W dark mesiaszu to ja rzadko widzę poniżej 80 ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwież mi , że nie uploadowałem tego nawet 10 minutek ;) , przy tym grając spokojnie i nie stresując sie w css.

Oczywiście , że jest problem u niektórych userów , ale teżnie u wszystkich. Generalizowć nie można , że 320 stak jest fu i bee i że jest 14 fps w fear czy w dark messaiach , a tym bardziej w stalkerku. W dark mesiaszu to ja rzadko widzę poniżej 80 ;).

Szkoda, że w na tym filmiku nie wdusiłeś w między czasie alt-tab. Wtedy byśmy widzieli, że przed operacją "alt-tab", jak i po niej FPSy są takie same.

Jeśli chcesz się przekonać czy rzeczywiście nie masz spadków FPS to zainstaluj Obliviona + TE TEXTURY i podziel się wtedy z nami wrażeniami. :D Ta kombinacja nawet GTXa muli po parunastu minutach grania na otwartych terenach, tymczasem parę razy tańszy 1950pro daje sobie radę :)

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co nie mogłem dać alt + tab bo z wilkuniem nie pogadałem i nie chciał mi wyjsc ale już mam nowy filmik ;). Upload in progress.

http://www.uploading.com/files/6KEMHJMH/MOV07057.avi.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co sie kłócić która wersja jest szybsza.

Nie bez kozery nVidia wprowadziła najpierw GTSa 640 megowego, a później "okrojonego" o połowę ramu.

Przecież każdy test 640MB vs 320MB znajdujący się na necie potwierdza to, że im więcej efektów tym 640tka radzi sobie lepiej. Dotyczy to również rozdzielczości.

Np ten test: http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...800gts-640.html

Tak samo na polskim benchmark.pl; na stronach IDG itd. itp.

A wydając ~1000zł na kartę - lepiej dołożyć parę groszy do wersji 640MB. Specjalnie piszę groszy, bo tak czy inaczej cena tych kart jest wysoka, a dopłata to już dużo mniejszy % całości.

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się nikt nie kłóci tylko toczy się polemika ;). Pozatym już dałem filmik z alt + tab i jak LCC miał drastyczne spadki o 20 - 25 fps tak ja mam może o 3-5 fps ale po 3 sekundach wraca do sytuacji sprzed alt + tab więc nie każdy ma ten problem i tylko o to mi chodziło ;).

Filmik lepiej pobrac prawym myszy na download now i dac zapisz jako bo coś się ciągnie po 40 kilo ;/ . Apropo obka niestety nie mam już :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no ok ;) Ja tez nie mam widocznych gołym okiem zwolnień i również nie narzekam. Przypomina mi to czasy GF6800 i pamiętnych frezów. O ile pamiętam chodziło tam o zbyt wyśrubowany OC sprzętu. Tutaj niestety nie mam pomysłów co do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaj jakiegos testa chociaż z 3dmarka 05 czy 06 zobaczymy co potrafi - zresztą jak obiecałeś. Toteż jest taki mark nasz forumowy uniengine 0,4 i tam jest opengl do wyboru także mógłbyś sprawdzić jak to quadro w glu biega ;) , bo w dx pewnikiem słabiej ze względu na bios.

tak jak obiecałem , zrobiłem testy i załączam. monitor był 24" , więc zrobiłem też w 1920x1200 :), sprzęt bez @

post-148986-1185311888_thumb.jpgpost-148986-1185311920_thumb.jpgpost-148986-1185311933_thumb.jpgpost-148986-1185311957_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziwna akcja - na 8600 GT na sterownikach:

dla XP: 162.18

dla Visty: 162.22

mam następującą ilość FPSów:

Vista, Lost DX10: 27

Vista, Lost DX9: 44

XP, Lost DX9: 45

Na oficjalnych driverach dla visty jest 23 FPS, więc widać, że nowsze sterowniki coś tam dały - w zasadzie są to najnowsze drivery nvidii.

Ustawienia są oczywiście identyczne, bo włączenie cieni na "high" to mamy czkawkę po 5 FPSów.

Wersja DX9 na Viście chodzi o cały 1 FPS wolniej, co jest powiedzmy normalne.

Sprawdziłem też 8800 GTX'a na TYM SAMYM SYSTEMIE oraz TYCH SAMYCH STEROWNIKACH i TYCH SAMYCH USTAWIENIACH (prócz rozdzielczości). Wyniki jakie uzyskałem w rozdzielczości 1280 x 960:

Vista, Lost DX10: 53,6

Vista, Lost DX9: 50,4

XP, Lost DX9: 50,6

Potrafi mi to ktoś racjonalnie wyjaśnić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziwna akcja - na 8600 GT na sterownikach:

dla XP: 162.18

dla Visty: 162.22

mam następującą ilość FPSów:

Vista, Lost DX10: 27

Vista, Lost DX9: 44

XP, Lost DX9: 45

Na oficjalnych driverach dla visty jest 23 FPS, więc widać, że nowsze sterowniki coś tam dały - w zasadzie są to najnowsze drivery nvidii.

Ustawienia są oczywiście identyczne, bo włączenie cieni na "high" to mamy czkawkę po 5 FPSów.

Wersja DX9 na Viście chodzi o cały 1 FPS wolniej, co jest powiedzmy normalne.

Sprawdziłem też 8800 GTX'a na TYM SAMYM SYSTEMIE oraz TYCH SAMYCH STEROWNIKACH i TYCH SAMYCH USTAWIENIACH (prócz rozdzielczości). Wyniki jakie uzyskałem w rozdzielczości 1280 x 960:

Vista, Lost DX10: 53,6

Vista, Lost DX9: 50,4

XP, Lost DX9: 50,6

Potrafi mi to ktoś racjonalnie wyjaśnić?

Widocznie DX10 męczy za bardzo 8600 , na GTX mam tak jak pisałeś , Między DX9 i 10 różnica praktycznie żadna pod vistą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zainstalować AtiToola. Ukryć ikonę w tray'u i w opcjach zaznaczyć wysyłanie temperatury do MBM, pod odpowiedni numer czujnika (np. 30). Następnie w MBM ustawiasz sobie czujnik nr 30, jako ten, który wyświetla temp grafy.

U mnie efekt końcowy jest taki: KLIK

Temperatura grafy, to pierwsza z lewej

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi