Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, wbrew opini częsci forumowiczow kupiłem dzisiaj EVGA 8800 GTS 640 MB ACS Edition, miałem brac zwykłą, ale dopłaciłem to 200 zł do tej wersji ponieważ sprzedawca upierał się, że w tej wersji są lepiej dobrane podzespoły i ta karta ma kondensatory od wersji GTX 8O przez co napewno dużo lepiej sie będzie kręcić od zwykłej wersji, troszeczke zdębiałem, ale zapakowałem pod pachę karte i pojechałem do domu. Zapakowałem kartę do kompa, uruchiłem 3dMARK 2006 i zonk, 7349 pkt :mur: , troszeczke mało, więc chcę ją pokręcić, tylko czym i jak bo nie ma zakładki do kręcenia w panelu, i w riva tunerze terz cos nie moge znaleźć, pomocy, albo może jakiegos linka prosze do pomocy, bo to forum ma troszeczkę podstron. Ogólnie karta jest cichudka.

Spytaj sprzedawcy skoro taki pomocny :P Cos mi sie zdaje ze wcale nie szukales jesli nie mozesz znalezc w RT... Driver settings -> Customize -> System settings -> Enable driver-lever hardware overclocking.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytaj sprzedawcy skoro taki pomocny :P Cos mi sie zdaje ze wcale nie szukales jesli nie mozesz znalezc w RT... Driver settings -> Customize -> System settings -> Enable driver-lever hardware overclocking.

Wszystko jasne dlatego tego nie widziałem bop miałem starą rive tuner i tego tam nie było... teraz nie działa mi wskaźnik temperatury w panelu sterowania nvidia... :mur: Edytowane przez dari555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam EVGA 640MB - zwykłą. Cichutka. Czy temperaturka 65 st C jest normalna w idle przy dobrze wietrzonej budzie, około 2 godzinnej pracy kompa (tylko uTorrent + net-wentyl ustawiony na 60% default w RivaTuner) ?

W swojej budzie mam miedzy 56 a 58 w idle. Z tyłu mam wyciąg 120 mm. U góry ciągnie zasiłka 135 mm. Tył puszczony na 5 V a wentyl zasiłki na ok 7V. W stresie dochodzi do 73-75 st. Aha wantyl z grafy no 60%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, wbrew opini częsci forumowiczow kupiłem dzisiaj EVGA 8800 GTS 640 MB ACS Edition, miałem brac zwykłą, ale dopłaciłem to 200 zł do tej wersji ponieważ sprzedawca upierał się, że w tej wersji są lepiej dobrane podzespoły i ta karta ma kondensatory od wersji GTX 8O przez co napewno dużo lepiej sie będzie kręcić od zwykłej wersji, troszeczke zdębiałem, ale zapakowałem pod pachę karte i pojechałem do domu. Zapakowałem kartę do kompa, uruchiłem 3dMARK 2006 i zonk, 7349 pkt :mur: , troszeczke mało, więc chcę ją pokręcić, tylko czym i jak bo nie ma zakładki do kręcenia w panelu, i w riva tunerze terz cos nie moge znaleźć, pomocy, albo może jakiegos linka prosze do pomocy, bo to forum ma troszeczkę podstron. Ogólnie karta jest cichudka.

:lol: Oj magia marketingu :blink: , trzeba było brać najtańszą , a i wynik 8 tyś co coś mało :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę sporawo :? Wszystko zależy jaka temp. w pokoju i jak ta buda wentylowana... No i pytanie czy jest to temp. GPU diode czy procesor graficzny? U mnie w podobnych warunkach (grafa-BFG w idle wiatrak na 60%, przewiew budy 2x120@500rpm, w pokoju chłodno) GPU diode 56st, a Procesor 48st :wink: pzdr

Tzn odczyt chyba z GPU ale pod spodem na slotach PCI mam tuner SAT który nieźle się grzeje i pewnie stąd taka temperatura. Spróbuję go wywalić i wtedy zobaczę. W stresie temp do 75 st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj nowy gtx robi

gpu 648 / mem 2106 (1053) i jeszcze nie sypie artami.. wiecej nie chcialo mi sie probowac bo chyba nie ma sensu ze wzgledu na temp i domyslne chlodzenie..

Wyniki chyba ładne? Nie puszczalem 3dmarka na punkty bo cpu chwilowo non oc i system po kilku grafach/przejsciach.

Dzis prawdopodobnie zrobie formata to sie pochwale. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dari555

to i tak masz duzo

ja na a64@2,68 +gtx miałem 6,3k

proc Cie ogranicza ale sie tym nie przejmuj

Czyli jak np. zmieniłbym mojego procka na Athlon 64 X2 4200 to byłaby duża różnica? te dwa rdzenie dają aż taką przewagę przy tej grafice???

aha, podreciłem na 573/1000 i wyniki 3dmark2006 są bardzo podobne, coś mi tu nie gra, nie mogę podejrzeć temp. a wy czym podglądacie? bo w panelu nvidia coś krzyczy o ntune ale to i tak nic nie daje...

Edytowane przez dari555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dac wiecej o 200za ACS3? hehehe Marnotrawstwo... HR03+ jest bardzo latwo zalozyc i kazdy, kto potrafi przykrecic srubke, powinien sobie z tym poradzic.... Nawet Accelero bylo "trudniejsze" w montazu (a tak swoja droga to G80 ma IHS'a wiec tym bardziej nie ma problemu)...

Wynik w 2006 moze byc efektem za duzego oc, albo slabiutkiego proca... Bo procesor masz zddecydowanie za slaby do karty, czego doswiadczysz w grach :)

acrobat13 - wyniki ladne, ale niepewne... Sprawdz smarka, bo moze sie okazac ze mimo iz nie ma artow, to bedziesz mial niskie wyniki - wynik za duzego oc. Sprawdzone empirycznie na swoim GTX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dari555: Wiecej punktow w marku nie wycisniesz przy tym procesorze. Smutna prawda. Tyle punktow co Ty mialem na A64 3000+@2,4ghz i to jeszcze na socket754.

Jesli chodzi o wymiane na X2... Lepszym wyborem bedzie Core2Duo lub Pentium Dual Core.

Wiesz ja mam płytę na 939 więc musiałbym zmieniać platformę (duży koszt), tera mam athlon 64 4000+ podciągnięty do 3Ghz, a pytam sie czy jak np. zakupię athlon 64 X2 4200 i podciągnę go np. do 2.8 GHZ to będzie duża różnica na korzyść X2 ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz ja mam płytę na 939 więc musiałbym zmieniać platformę (duży koszt), tera mam athlon 64 4000+ podciągnięty do 3Ghz, a pytam sie czy jak np. zakupię athlon 64 X2 4200 i podciągnę go np. do 2.8 GHZ to będzie duża różnica na korzyść X2 ???

To pytanie na inny dział :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na tym co w podpisie ponad 8k w 3dmarku06. Drugie jajo dodaje poprostu punkty- trzeba analizowac składowe game 1 , 2,3 czy rzeczywiscie to 2 jajo cos daje w fpsach a nie tylko dlatego ze jest sobie to dodaje punkty jak to robi smark ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba sobie jaja robisz :lol:

Nie, nie robie sobie jaj. Pentium Dual Core jest duzo lepszym wyborem niz np. E4300. Po podkreceniu E2140 np. do 3ghz ma wyniki identyczne jak E4300 a jest tanszy.

Chyba zyjesz jeszcze w swiecie gdzie pentium wystepowal w wersjach D lub EE... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie robie sobie jaj. Pentium Dual Core jest duzo lepszym wyborem niz np. E4300. Po podkreceniu E2140 np. do 3ghz ma wyniki identyczne jak E4300 a jest tanszy.

Chyba zyjesz jeszcze w swiecie gdzie pentium wystepowal w wersjach D lub EE... :D

Popieram dlatego mam to co mam w sigu

Co do niby lepszych podzespolow w wersji ACS3...hmm ja mam zwykla superclocked nikt mi nic nie mowil o innych podzespolach a jednak karta na 700/2200 poleciala....przypadek? Moze to nie czasy gainwarda ktory krecil i dawal pamieci 2 ns:D, teraz moze EVGA i inni chcac sie wybic na rynku IDENTYCZNYCH kart mosza cos zaoferowac?

:huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram dlatego mam to co mam w sigu

Co do niby lepszych podzespolow w wersji ACS3...hmm ja mam zwykla superclocked nikt mi nic nie mowil o innych podzespolach a jednak karta na 700/2200 poleciala....przypadek? Moze to nie czasy gainwarda ktory krecil i dawal pamieci 2 ns:D, teraz moze EVGA i inni chcac sie wybic na rynku IDENTYCZNYCH kart mosza cos zaoferowac?

U kazdego "producenta" sie takie karty trafiaja, przypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że nie należy to do głównego tematu ale muszę na to odpowiedzieć.

Porównaj sobie wyniki w teście: http://pclab.pl/art27517-20.html

Trzeba podkreślić, że Pentium Dual Core w tym teście podkręcony jest do 2,8ghz a E4300 do 3Ghz. Różnica jest niewielka. Rozumując dalej, jeśli podkręci się E2140 lub 2160 do 3 lub 3,20Ghz to sądzę, że byłoby jeszcze weselej... A na zagranicznych forach widziałem E2140 puszczone na 3,5Ghz... A to wszystko za 247zł :) E4300 u mnie w sklepie już nie ma, ale jest E4400. Różnica 200zł... Nie ma sensu go nawet kupować, lepiej dołożyć do grafy. Np 8800GTS zamiast 320MB to 640MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noi GTS 320 mam i ja. Na dzień dobry w 3Dmarku06 bez kręcenia karty: 8825. A po małym (620/1900) oc 10223

320 - tka bo za pół roku tak czy siak trzeba pewnie będzie zmienić coś jeszcze bardziej wydajnego :)

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tiaa tylko ze wszedzie sa maks/srednie fps, a problem z E21X0 polega na tym, ze sa straszne zaciachy w grach/miejscach gdzie jest sporo obiektow... Poza tym polecam przejrzec kilka innych recenzji, a nie jedna na PCL. Pentiumy Dual Core to bardzo dobre budzetowe procki, ale w wielu testach bylo widac roznice w grach okolo 10%. Dzis koncze prace w tym momencie, ale pojutrze moge powrzucac linki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi