Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie 8800GTS. Chce zmienić grafikę i się zastanawiam czy jakiś z komponentów mojego zestawu (dokałdny opis w podpisie) nie będzie "wąskim gardłem" dla tego GPU? Czy wykorzystam w pełni możliwości tej karty?

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAGAN 430W spokojnie dawał rade na tym co w podpisie , ale dla bezpieczeństwa i przyszłej rozbudowy kupiłem TAGANA jak w podpisie .

Ten Twój spokojnie starczy :D

Dzieki za podpowiedz ale mam jeszcze jedno pytanie czy procesor będzie wystarczający do tej karty? Procesor w opisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra - chyba udało mi się rozwiązać moje problemy z wysoką temperaturą 8800gts 640. Pisałem już o tym na innym forum ale napiszę i tu - może komuś się przyda.

Okazuje się, że w przypadku tej karty niezwykle ważny jest dobry przedmuch budy ze względu na przedostawanie się ciepła z radiatora karty do wnętrza PC-ta (na końcu powłoka radiatora ma perforacje i strumień ciepła zamiast za obudowę dostaje się przed wylotem przez dolny slot bezpośrednio do pudła). Przypominam, że temperatura jaką miałem to nawet 85 st. C w stresie - co dla niekręconego 8800gts jest raczej wyższą wartością. Zamontowałem na początku jeden wentyl 80mm (ten świecący) jak widać na zdjęciu:

Dołączona grafika

Okazał się on jednak zbyt głośny i wstawiłem w jego miejsce fan 120mm + regulator obrotów.

Dołączona grafika

No i teraz nastąpił przełom - w idle 56 stopni. W stresie max odnotowany to 74 stopnie. Udało mi się uzyskać 10-stopniową różnicę poprzez zamontowanie tego fana pod spodem. Buda oczywiście zamknięta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vtq: Procek za slaby... Najtanszy C2D/Pentium Dual Core by sie przydal.

vtg. Wymień procesor na jakiś najtańszy C2D, a jak masz kasę to zainwestuj w cztero rdzeniowy Q6600 ok 1000zł.

Dzięki za odpowiedzi.

To może od razu zapytam w tym topicu, jaka najlepsza grafa do mojego zestawu? Sorry za OT, ale nie ma sensu żeby się rozpisywał w innym topicu.

Muszę przemyśleć wszystkie za i przeciw, bo może zainwestuję w nowe mobo i cpu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy jakimi środkami dysponujesz, polecam karty obsługujące DX10, np dość tania GF 8600GT, ewentualnie droższa GF8800 GTS.

Załóżmy że nie mam ograniczenia finansowego jeśli chodzi o GPU.

Czyli dobry rozwiązaniem jest 8600GT_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację, zmienię cały zestaw, a ten zostanie na jakiś router albo do piwnicy wyniosę.

Poczekam ze 2-3 miesiące zobaczymy jak sytuacja będzie się rozwijać. Najgorzej jak wyjdzie CoD4 i nie będzie mi ładnie banglać ;).

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem za bardzo gdzie pisać więc napisałem w dziale 8800.

Po zmianie grafy R9700->Gf8800 mam zauważalnie gorszą jakość obrazu w windzie w natywnej (kwestia ostrości). os tez zmieniłem. Co mozna poprawic , zmienic...........hmmmm

Edytowane przez Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam takie pytanie odnośnie 8800gts czy pobór prądu jest tak duży jak podają w specyfikacji i czy zasilacz silentcool 560w starczy do tej karty takze do oc?

Napewno wystarczy, na moim sprzęcie sprzedwca powiedział mi że chodziłby 8800 GTX, a do oni składają gotowe komputery z C2D i 8800GTS na markowym zasilaczu 350W!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z moim GTXem. Gdy gram w fife 07 po około godzinie grania obraz gaśnie i znów sie pojawia, tak w kółko. Gdy włączę menedżera zadań (tylko w ten sposób udaje mi sie powrócić do windy) wtedy wyświetla sie komunikat, że sterownik nvlddmkm odzyskał sprawność.

Jest tak w każdej grze z wyjątkiem WoWa. W Colinie Dirt dzieje sie tak po około 10 min gry gdy wypadnę z trasy, identycznie w stalkerze po około 15min gry. Nawet w gierce internetowej(3d, pilka nozna) problem wystepuje tzn wyswietla sie ten komunikat.

Mam Viste Ultimate 64bit. Chciałbym dodać że mam najnowsze oficjalne stery, próbowałem zarówno ze strony producenta XFX jak i nvdii. Poza tym jest problem z odinstalowaniem sterownikow. Gdy wlaczam uninstall to obraz gaśnie, a co kilkanaście sekund odzywa się głośnik systemowy z budy. Daje reset, tryb awaryjny i sterow juz nie ma i instaluje kolejne jednak za kazdym razem to samo. Nowe instalują sie dość długo.

Czytałem o tym problemie występuje u wielu ludzi jednak nigdzie nie ma rozwiązania. Wszędzie piszą ze na XP bylo ok - u mnie tak samo gry pięknie działały na XP, a teraz coś się skopało. Sam już nie mam pomysłów więc zwracam sie do Was o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Pozdro :sad:

Edit:

Zapomniełem dodać że everest nie pokazuje temp grafy, a zakładka procesor graficzny jest pusta.

Nie wiem czy postawienie swiezej visty naprawi problem dlatego szukam innego rozwiazania.

Edytowane przez DeMeQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi