Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, mam pytanie.

Po przeczytaniu wielu postow w tym temacie postanowilem kupic GF 8800 GTS 640MB zamiast 320MB. Pytanie: czy wystarczjacy jest zasilacz Huntkey Hk350? Widze, ze sa tu rozne opinie na ten temat. Z tego co gdzies wyczytalem wynika, iż rzeczywista moc tej zasilki jest 400-450 W.

Moj procesor to athlon 64 3500+. Wiem, ze bedzie on waskim gardlem dla tej karty, ale niestety nie stac mnie na jednoczesna wymiane grafiki, proca i plyty gł. Pytanie czy bardzo bedzie on ograniczal GTS'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, mam pytanie.

Po przeczytaniu wielu postow w tym temacie postanowilem kupic GF 8800 GTS 640MB zamiast 320MB. Pytanie: czy wystarczjacy jest zasilacz Huntkey Hk350? Widze, ze sa tu rozne opinie na ten temat. Z tego co gdzies wyczytalem wynika, iż rzeczywista moc tej zasilki jest 400-450 W.

Moj procesor to athlon 64 3500+. Wiem, ze bedzie on waskim gardlem dla tej karty, ale niestety nie stac mnie na jednoczesna wymiane grafiki, proca i plyty gł. Pytanie czy bardzo bedzie on ograniczal GTS'a?

No troche stracisz, bo ja na swoim sprzecie mam w 3dmark06 7606pkt a na C2D mialbym cos kolo 11000pkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady - miałbyś bez kręcenia około 9100 pkt.

ja nie pisalem ze bez krecenia, 8800 GTS 650MB puszczony na 680/2200 spokojnie robi w 3dmarku2006 11000pkt na C2D puszczonym na 3Ghz, ma wtedy wydajnosc przynajmniej 8800 GTX bez krecenia Edytowane przez dari555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie pisalem ze bez krecenia, 8800 GTS 650MB puszczony na 680/2200 spokojnie robi w 3dmarku2006 11000pkt na C2D puszczonym na 3Ghz, ma wtedy wydajnosc przynajmniej 8800 GTX bez krecenia

Niestety 06 nie pokazuje wydajnośći G80 , poprostu za mocno od proca zależy

więcej daje podkręcanie proca niż grafy :)

GTX potrafi być wolniejszy od GTsa , a w gierkach jest różnica 15%.

Zobaczymy jak wyjdzie pod koniec roku nowy mark już z DX10 jak wtedy będzie to wyglądało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie pisalem ze bez krecenia, 8800 GTS 650MB puszczony na 680/2200 spokojnie robi w 3dmarku2006 11000pkt na C2D puszczonym na 3Ghz, ma wtedy wydajnosc przynajmniej 8800 GTX bez krecenia

Ja na swoim brisbanie 2945mhz robie lekko ponad 10000 w 3d 06

Wiec różnica niby duża a mała miedzy amd a c2d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma ktos doswiadczenie z GTS'em 640mb i Huntkey 350? :)

Do sprawy można podejść logicznie - jakby komuś przeżył taki "zestaw", to by Ci odpisał B-)

Dla mnie to totalna wiocha kupować sobie kartę za grubo ponad tysiąc złotych a skąpić 300zł na markowy zasilacz który pociągnął by może i jakieś przyszłe konfiguracje. Od tego zależy bezpieczeństwo i sprzętu i domu. Jak ci się zacznie fajczyć komp to już tylko krok do świecącego biurka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisalem wczesniej spotkalem sie z opiniami, ze rzeczywista moc huntkeya 350 to 400-450 W, byc moze nawet i na tym forum. Spytalem wiec czy ktos z uzytkownikow posiada taka konfiguracje. Jesli Ursus nie posiadasz takowej nie musisz odpowiadac wytykajac mi wioche. Gdyby bylo mnie stac to kupilbym jednoczesnie GTS-a 640mb i topowera lub tagana 500 W. Skapstwo nie ma tu nic do rzeczy, max co moge wydac to 1300 zl. I z tego co sie orientuje huntkey to markowy i ceniony zasilacz a nie jakis badziew.

Edytowane przez adamk7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisalem wczesniej spotkalem sie z opiniami, ze rzeczywista moc huntkeya 350 to 400-450 W, byc moze nawet i na tym forum. Spytalem wiec czy ktos z uzytkownikow posiada taka konfiguracje. Jesli Ursus nie posiadasz takowej nie musisz odpowiadac wytykajac mi wioche. Gdyby bylo mnie stac to kupilbym jednoczesnie GTS-a 640mb i topowera lub tagana 500 W. Skapstwo nie ma tu nic do rzeczy, max co moge wydac to 1300 zl. I z tego co sie orientuje huntkey to markowy i ceniony zasilacz a nie jakis badziew.

Ja mam wprawdzie inny zasilacz ale ten huntkeya 350 spokojnie starczy.Mój komp taki jak w opisie nie podkręcony ,w stresie pobiera 250 W,wartość zmierzona przeze mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejas!

Mam problem. Wygląda on tak:

Dołączona grafika

pierwszy raz pokazało się to dzisiaj rano, i pokazuje się co jakiś czas (czasem po godzinie, czasem po paru minutach). Nie zależy to od temperatury proca i grafiki (nawet jak jest 65 stopni C to ten blue screen się pojawia). Na początku mignął tylko blue screen i następował restart systemu. Teraz zostaje i muszę robić hard reset :(

Wywaliłem sterowniki grafiki i zainstalowałem jeszcze raz - nie pomogło. System postawiłem na świeżo sformatowanej partycji pierwszy raz po włożeniu nowej płyty i procka (grafika działała już wcześniej na sempronie 3000+ i nic sie złego nie działo). Czy ktoś wie co to za cholerstwo? Dezorganizuje mi pracę :/

pozdrawiam i z góry dziękuję

PS mój sprzęt C2D E4400, MSI Neo2-FR, Adata 2x1GB EE 800Mhz+, Palit 8800GTX, zasiłka Corsair HX520W. Sprzęt nie kręcony (jeszcze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma ktos doswiadczenie z GTS'em 640mb i Huntkey 350? :)

ja mam 320 mb ale to w niczym nie przeszkadza:)

Do sprawy można podejść logicznie - jakby komuś przeżył taki "zestaw", to by Ci odpisał B-)

Dla mnie to totalna wiocha kupować sobie kartę za grubo ponad tysiąc złotych a skąpić 300zł na markowy zasilacz który pociągnął by może i jakieś przyszłe konfiguracje. Od tego zależy bezpieczeństwo i sprzętu i domu. Jak ci się zacznie fajczyć komp to już tylko krok do świecącego biurka :)

A dla mnie to wiocha kupowac zasilacze po 600W lykajac marketingowy belkot...wszyscy przerazeni po POL KILOWATA MAJA, no ja wole porzadne 350 niz wariora 500. A HK w zupelnosci wystarczy nie takie zestawy dzwigala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszony przez jednego z użytkowników postanowiłem sprawdzić kwestię "zapychania się pamięci" w GF'ie 8800 (GTS / GTX). Za soba mam już jakieś 30 godzin grania w DiRT'a (max 11 godzin za jednym razem, bez restartu, czy wyskakiwania na pulpit) i tam musze stwierdzić, że na max w 1280 x 1024 z cieniami na High feralnego efektu nie zaobserwowałem.

Od 4 godzin walcze z Call of Duty 2 - również w 1280 x 1024 na max i jak narazie wsio jest OK.

Sprawdzam na 8800 GTS 320 MB.

Wiem, że mam obadać jeszcze TDU, STALKER'a i Obliviona.

Jakieś wskazówki, uwagi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w cod2 po kilkunastu min. grania mam ten problem. Wiecie jak zrobić żeby ta karta się odkrztusiła??

Spróbuj obniżyć (tam są 3 składowe, najpierw rozdzielczość terkstur) tekstury z extra na high. Problem w cod2 dotyczy raczej wszystkich kart poniżej 512MB po prostu.

U ciebie są spadki rzędu np. z 50 do 30fps, czy coś więcej?

z 60 do gdzieś 20fps

To rzeczywiście jest z nimi coś nie tak. Mimo wszystko bym obniżył tekstury. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W COD2 na detalach ultra-high (wsio na max, bez AA) na 8800 GTS'ie 320 MB spadają czasem FPSy nawet do 30, ale tutaj chodzi o efekt tego, że mielismy w danym miejscu np. 50 i po 2 godzinach grania mamy już 25.

GTS 320 MB ma za mało pamięci by móc komfortowo grać w COD2 przy takic detalach i takiej rozdzielczości, ale błędu kontrolera to ja tutaj jak narazie nie widzę.

Całą noc zostawiłem włączonego cod'a z początkowa mapą "roomel last stand" i mam tyle samo FPS co jak to zostawiłem. Ale niech sobie jeszcze leci te 3 - 4 godziny bo mnie teraz nie będzie przy komputerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W COD2 na detalach ultra-high (wsio na max, bez AA) na 8800 GTS'ie 320 MB spadają czasem FPSy nawet do 30, ale tutaj chodzi o efekt tego, że mielismy w danym miejscu np. 50 i po 2 godzinach grania mamy już 25.

GTS 320 MB ma za mało pamięci by móc komfortowo grać w COD2 przy takic detalach i takiej rozdzielczości, ale błędu kontrolera to ja tutaj jak narazie nie widzę.

Całą noc zostawiłem włączonego cod'a z początkowa mapą "roomel last stand" i mam tyle samo FPS co jak to zostawiłem. Ale niech sobie jeszcze leci te 3 - 4 godziny bo mnie teraz nie będzie przy komputerze.

No mnie wlasnie zastanawia fakt czemu jeden ma drugi nie...NVidia twierdzi ze to stery i blad kontrolera pamieci...to dlaczego mi w TDU , obku, wyskakuja spowolnienia...wrrrrrr a innemu nie, tak jakby czesc kart byla WALNIETA:) hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co to da, że tak zostawisz w jednym miejscu bez ruchu?

Problem "zapychania pamięci", jak sama nazwa wskazuje, dotyczy zapychania pamięci coraz to nowymi teksturami itp i zarazem nieudolnego czyszczenia ze starych danych. Alt+tab i pamięć wyczyszczona z nieużywanych śmieci, fps'y do góry. tak to wygląda z opisu użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co to da, że tak zostawisz w jednym miejscu bez ruchu?

Problem "zapychania pamięci", jak sama nazwa wskazuje, dotyczy zapychania pamięci coraz to nowymi teksturami itp i zarazem nieudolnego czyszczenia ze starych danych. Alt+tab i pamięć wyczyszczona z nieużywanych śmieci, fps'y do góry. tak to wygląda z opisu użytkowników.

Focus raczej mial na mysli jakies demo z pierwszej mapy:)

wiec stac tam nie bedzie:P

Tak to wyglada w praniu dokladnie jak opisales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi