revok Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) W tekście "Wybieramy optymalne karty do STALKERa" na Benchmarku zamieszczono takie oto stwierdzenie: "Głównym obciążeniem dla naszych PC-tów będzie wykorzystywanie znacznej ilości tekstur niemal na każdej mapie. 540-580MB samych tekstur potrafi "zadusić" nawet najbardziej wydajny układ graficzny." by parę stron dalej doje...ć tekstem" "Niestety na obydwu wersjach występował ten sam problem. Karty po przejściu jednego/dwóch testów zaczynały "marudzić" w grze powodując prawie 2 krotne spadki FPS. - i uwaga! - Nie działo się to jedynie na 640MB wersji GeForce'a 8800. [...] gra staje się zupełnie nie grywalna po przeładowaniu jednego, dwóch etapów." Teraz niech mi ktoś da gwarancję, że nowe gry będą miały te tekstury mniejsze... że "Stalker", "Oblivion" (na silniku tej gry tworzy się Fallout 3 !!!), "Fear" itd... to ostatnie gry, które wykorzystują ponad 0.5GB pamięci... ... no... gdzie ta gwarancja?! <rozczłonkowanie> Dlaczego ja nagle poczułem się jak troll? ... PS NIE kupujcie 8800 z 320MB pamięci ... bo bekniecie na pierwszym lepszym Bioshocku... a do kolejnej generacji grafik poczekamy przynajmniej do 1 połowy 2008. Około 15 hitów zapowiedzianych jest na 2 połowę 2007 ("na-po-wakacjach")... wytrzymacie presję? ... ... ja nie wytrzymam... Edytowane 12 Czerwca 2007 przez revok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Ale to wszystko jest wiadome , dlatego ja szukałem okazji i kupiłem to co w podpisie za cene wersji 320MB :D , odrazu było wiadomo że 320MB to bedzie za mało na granie powyżej 1024x768 :mur: , a taki GTS 640MB sam raz wystarczy dla 1280x1024 :D , aktulanie na LCD 17" , może kiedyś zakupie 19" to i tak nadal będzie 1280x1024 . Jedynie teraz aby przyspieszyć kompa to w moim przypadku to zrobienie macierzy z dysków i aktulanie jestem na etapie wyboru dysków - tzn wybór już padł na SEAGATE 7200.10 w wersji 8MB SATA 2 - 2x250GB :D Edytowane 12 Czerwca 2007 przez Hans15336 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
revok Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ale to wszystko jest wiadome , dlatego ja szukałem okazji i kupiłem to co w podpisie za cene wersji 320MB :D , odrazu było wiadomo że 320MB to bedzie za mało na granie powyżej 1024x768 :mur: , a taki GTS 640MB sam raz wystarczy dla 1280x1024 :D , aktulanie na LCD 17" , może kiedyś zakupie 19" to i tak nadal będzie 1280x1024 . Jedynie teraz aby przyspieszyć kompa to w moim przypadku to zrobienie macierzy z dysków i aktulanie jestem na etapie wyboró dysków - tzn wybór już padł na SEAGATE 7200.10 w wersji 8MB SATA 2 - 2x250GB :D W istocie Twój e-penis jest Wielki! Tutaj raczej nie chodzi o rozdziałke tylko o jakość tekstur... ... najlepiej to sprzedać kompa i zostać Mnichem Bez Komputera... PS Zostaw już te LCD i poczekaj sobie na coś fajniejszego - LCD to nie do gier jest... basta! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 W istocie Twój e-penis jest Wielki! Tutaj raczej nie chodzi o rozdziałke tylko o jakość tekstur... ... najlepiej to sprzedać kompa i zostać Mnichem Bez Komputera... PS Zostaw już te LCD i poczekaj sobie na coś fajniejszego - LCD to nie do gier jest... basta! Napisze tylko to : A dodam jeszcze , masz chyba problem emocjonalny i dla przypomienia , każdy ma to na co go stać :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 A dodam jeszcze , masz chyba problem emocjonalny i dla przypomienia , każdy ma to na co go stać unsure.gif wiesz, każdy mówi, że do grania lcd się nie nadaje itd. może i ma rację (no bo ma :P), ale fakt- każdy ma co chce i jakie chce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ale ja nie o LCD :blink: tylko o psychozie kolegi z jego e-penisem :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ale ja nie o LCD blink.gif tylko o psychozie kolegi z jego e-penisem laugh.gif mój błąd :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
revok Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ale ja nie o LCD :blink: tylko o psychozie kolegi z jego e-penisem :lol2: No pewnie... przeciez to ja kupiłem 320MB - słuchając tego pie... jak to się "nie opłaca" dorzucać 300zł "bo po co?". K... ja teraz w inne fanty zainwestowałem i zostałem z taką kartą tyczeć... PS Też mam LCD (Eizo s1931 niby, a gorsze niż mój stary, zdezelowany Samsung z XIIw. przed Chrystusem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) No pewnie... przeciez to ja kupiłem 320MB - słuchając tego pie... jak to się "nie opłaca" dorzucać 300zł "bo po co?". K... ja teraz w inne fanty zainwestowałem i zostałem z taką kartą tyczeć... PS Też mam LCD (Eizo s1931 niby, a gorsze niż mój stary, zdezelowany Samsung z XIIw. przed Chrystusem). ... a ja za każdym razem pisałem 640....brać jak sie ludzie pytali... a i tak kupowali 320 przeważnie. ..sprawdzał ktoś nowe 160.04 z certyfikatem dla visty..? Edytowane 12 Czerwca 2007 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 W moim przypadku nie miałem wyboru 640 czy 320 tylko 8600GT(S) / 8800GTS 320. I do ceny jaką ja zapłaciłem za 320 to do ver 640 musiałbym dołożyć 500-600zł więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Dlatego napisałem że każdy ma to na co go stać , mi udało się dość tanio jak na tamte czasy wyrwać wersje 640MB :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 W moim przypadku nie miałem wyboru 640 czy 320 tylko 8600GT(S) / 8800GTS 320. I do ceny jaką ja zapłaciłem za 320 to do ver 640 musiałbym dołożyć 500-600zł więc...Zgadza się wszystko jest oczywiście kwestią ceny i zasobów ...chodzi mi o dylemat osób , które miały na to kasę a wyboru dokonywały na zasadzie że 640 nic nie daje praktycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Nowe stery pod Viste dla rodziny 8800: Forceware 160.04 WHQL Vista (32-bit) Forceware 160.04 WHQL Vista (64-bit) na http://guru3d.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Które i tak g dały ;/. Jak na xp w stress tescie jest w max detalach w css okolo 220 fps tak w viscie te stery chyba jakies niedorobione są i mam 130 ;/. Mogliby zaimplementowac dx 10 w xpeku i by nie bylo problemów ! Edytowane 12 Czerwca 2007 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Które i tak g dały ;/. Jak na xp w stress tescie jest w max detalach w css okolo 220 fps tak w viscie te stery chyba jakies niedorobione są i mam 130 ;/. Mogliby zaimplementowac dx 10 w xpeku i by nie bylo problemów !masz coś nawalone w OS , dziwne bo u mnie gry chodzą porównywalnie w viście i xp a czasem nawet w viście lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Konio nie doprowadzaj mnie do szału bo już 3 raz tą vistę instaluję , ale 64 bit bo taka mam ;). W systemie nie moze byc nic nawalone bo poprostu ma 2 h. Może ta mega technologia 64 bit tak wpływa na wydajność ;(. Edytowane 12 Czerwca 2007 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Condor Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ja mam tak samo. Na xpku 60 fpsow wiecej niz na viscie ultimate64bit nie wiem moze to wina procka niby najnizej mi go vista ocenia w tescie wydajnosci. Pewnie na C2D by smigalo jak na xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Konio nie doprowadzaj mnie do szału bo już 3 raz tą vistę instaluję , ale 64 bit bo taka mam ;). W systemie nie moze byc nic nawalone bo poprostu ma 2 h. Może ta mega technologia 64 bit tak wpływa na wydajność ;(.Hmm ja mam 32bit........a jakie masz użycie proca w pulpicie pod vistą? i ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 To wina samej gry, która nie jest optymalizowana pod nowy system. Są gry, które chodzą wyraźnie wolniej pod Vistą, ale są też takie, które działają równie płynnie na obu systemach, a czasem nawet lepiej na Viście. Przynajmniej jest tak u mnie na 64 bitowej wersji Visty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 PS Zostaw już te LCD i poczekaj sobie na coś fajniejszego - LCD to nie do gier jest... basta! wiesz, każdy mówi, że do grania lcd się nie nadaje itd. może i ma rację (no bo ma :P), ale fakt- każdy ma co chce i jakie chce :) No pewnie... przeciez to ja kupiłem 320MB - słuchając tego pie... jak to się "nie opłaca" dorzucać 300zł "bo po co?". K... ja teraz w inne fanty zainwestowałem i zostałem z taką kartą tyczeć... ... a ja za każdym razem pisałem 640....brać jak sie ludzie pytali... a i tak kupowali 320 przeważnie. ..sprawdzał ktoś nowe 160.04 z certyfikatem dla visty..? Dlatego napisałem że każdy ma to na co go stać , mi udało się dość tanio jak na tamte czasy wyrwać wersje 640MB :D 1. LCD (sorry za OT) - uważam że się do grania nie nadaje i do grafiki ABSOLUTNIE NIE - jestem amatorem fotografii i wiem co piszę ;-) 2. Jak dla mnie tylko pełny GTX - i zgadzam się z konio - który tu od dawna wszystkim tłumaczy że minimum 640Mb na dzień dzisiejszy przy takiej karcie (8800GTS) powinno być - żeby porządnie pograć (w najlepszej jakości w najlepsze gry) 3. Zgadam się z konio w 100 % we wszystkich postach które napisał w tym temacie (i jeszcze w 99% o najnowszym radeonie) on naprawdę zna się na rzeczy. 4. Mam problem bo nie wiem którą Vistę wybrać - na XP moja 8800GTX śmiga bez zastrzeżeń, a na Viście - myślę o home premium 64 bit - to ma być zakup przyszłościowy - nie lubię wydawać kasy na oprogramowanie (wolę na gry i filmy ;-) ) 5. Nikogo nie chciałem tym postem urazić, obrazić zrobić wielkiego OT itp. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) 1. LCD (sorry za OT) - uważam że się do grania nie nadaje i do grafiki ABSOLUTNIE NIE - jestem amatorem fotografii i wiem co piszę ;-) 4. Mam problem bo nie wiem którą Vistę wybrać - na XP moja 8800GTX śmiga bez zastrzeżeń, a na Viście - myślę o home premium 64 bit - to ma być zakup przyszłościowy - nie lubię wydawać kasy na oprogramowanie (wolę na gry i filmy ;-) ) Co do CRT masz rację , obecnie poszukuje jakiegoś 20" bo LCd i gry to bida , co do systemu , miałem ten sam dylemat i zakupiłem 32 , wcześniej testowałem 64 tez i powiem tak: Jak nie używasz aplikacji 64 bitowych , często lub zawodowo to zdecydowanie 32bity. Skoro masz GTXa to lubisz grać , do gier lepiej zdecydowanie 32 bity, w samej windzie różnicy w pracy nie stwierdziłem poza tym że 64 jest zdecydowanie bardziej na ram łapczywa.Zanim 64 bitowe aplikacje będą standardem będzie już Viena więc wtedy 64 kupisz .Zdecydowanie mniej problemów jest z aplikacjami w 32 bit , praktycznie buja wszystko z 64 miałem problemy czasem....Ja mam Home premium x86. zresztą ściągnij sobie z netu 64 i zainstaluj bez klucza , potestować możesz ......ja po kilku dniach testów doszedłem do wniosku że 64 na nic mi się nie przyda ....decyzji nie żałuje. wracając do samych kart i pamięci , kupując grafę aby nam pod DX10 chodziła ok , musimy mieć na uwadze fakt o ile większe są rozdziałki textur pod DX10 względem DX9 i [ciach!]ie tu występuje zwolnienie i zapotrzebowanie na pamięć karty ...pomijam fakt możliwośći GPU to inna bajka.dlatego moim zdaniem DX10 już nawet w 1024 przy większych rozdziałkach textur będzie potrzebował więcej niż 320 a tym bardziej w 1280........aby nie było problemów z przycinkami gierek Do tego wszystkiego w naszych kartach martwi mnie jedno - RoHs [ technologia bezołowiowa ] , biorąc pod uwagę fakt dużo gorszej wytrzymałośći takich lutów na zmiany temperatór i drgania , awaryjność zdecydowanie wzrośnie po okresie około 2-3 lat...taka jest smutna prawda , luty bezołowiowe są niestety kruche........a karty pokroju G80 czy R600 troszeczke ciepła wydziają do tego microdrgania od śmigła i mamy extremalne waruki pracy........no nic czas pokaże..... Edytowane 12 Czerwca 2007 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Hmm ja mam 32bit........a jakie masz użycie proca w pulpicie pod vistą? i ramuW samym pulpicie z dzialającymi tylko gy gy , vypres chat to 2% do 8 % tak sobie skacze. Ram na 33% wskazniczek pokazuje . Zastanawiam się czy na viscie 32 bit by fps w css mi coś podskoczył bo jestem skłonny załatwic 32 jesli mi to pomoże. Nie chę miec 2 systemów ;) . Chyba że nam zrobią dx 10 pod xpeka to wtedy olać vistę :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 W samym pulpicie z dzialającymi tylko gy gy , vypres chat to 2% do 8 % tak sobie skacze. Ram na 33% wskazniczek pokazuje . Zastanawiam się czy na viscie 32 bit by fps w css mi coś podskoczył bo jestem skłonny załatwic 32 jesli mi to pomoże. Nie chę miec 2 systemów ;) . Chyba że nam zrobią dx 10 pod xpeka to wtedy olać vistę :P.No to proc i uzycie ramu w normie.......nie mam pojęcia , zainstaluj 32 bez keja do testów i zobacz wtedy , nie mam więcej pomysłów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) A własnie tak zrobie. Oki kolejne pytanie. Do zestawu dostałem kabel z 3 wejsciami czincz żeńskie (czerwony,niebieski i zielony) i jak ja mam do tego podłączyć TV - normalny tv nie posiadam lcdeka ;). Czy już sobie nie puszczę filmiku na TV z kompa ?? Edytowane 13 Czerwca 2007 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 (edytowane) To sa kable standartu component. Mozesz przez nie puscic sygnal w jakosci HD. Jesli nie masz takich samych cinchy w TV to niestety bida, nie puscisz. Tu poprostu kazdy kabel odpowiada za co innego... Taki wlasnie, juz w sumie nie nowy, standart tv-out... Wlasnie sprawdzilem allegro. Mozesz to rozwiazac w ten sposob: http://allegro.pl/item203983660_euro_compo...akosc_w_wa.html Edytowane 13 Czerwca 2007 przez mafia35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 (edytowane) OOOO to jest to właśnie czego potrzebuje ;) thx. E tam jednak nie ma to jak po swojemu na hybił trafił wsadziłem w srodek i wszystko gra jak trza ;]. Edytowane 13 Czerwca 2007 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andare Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgadza się wszystko jest oczywiście kwestią ceny i zasobów ...chodzi mi o dylemat osób , które miały na to kasę a wyboru dokonywały na zasadzie że 640 nic nie daje praktycznie.Bo jesli nie gramy powyzej 1280x1024 to nic nie daje wiec dla mnie nie oplaca sie dokladac do wersji 640 megowej, ale jak kto woli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Bo jesli nie gramy powyzej 1280x1024 to nic nie daje wiec dla mnie nie oplaca sie dokladac do wersji 640 megowej, ale jak kto wolito nie jest tak do końca w DX9 tak ale w DX10 gdzie rozdzielczośći textur są kosmiczne to 320 będzie mało w 1280 zdecydowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Bo jesli nie gramy powyzej 1280x1024 to nic nie daje wiec dla mnie nie oplaca sie dokladac do wersji 640 megowej, ale jak kto wolia jeżeli włączysz AAx4 to niestety ale daje .Antyaliasing uzyskuje się po przez prze-skalowanie obrazu do wyższej rozdzielczości i wyświetla w niższej. Przeczytaj to na spokojnie i poruszaj szarymi komórkami. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Ja już zamówiłem 320, ati jest sporo droższe, wpieprza prąd, cholernie głośne, 640 tez duzo droższa, poza tym niewazne co sie kupi pod dx10 i tak będzie ciąc.... wymienie tego gts jak tylko wyjdzie g90 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...