komisarz Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) co to za czasy nadeszly zeby wydawac 2k na karte graficzna :) Te czasy nadeszly dawno temu. GF3 po swojej premierze kosztowal w Polsce 1700zl, a bylo to z 5 lat temu. Potem juz cena 2k z kawalkiem stala sie tradycja dla topowych modeli, ze wspomne 9700pro czy x800xt czy gf6800ultra (i gt zreszta tez) i 7800gtx i x1900xtx itp. Ceny jak ceny. Edit: Dziwia mnie negatywne opinie o 8800GTS, ze niby parodia, ze costam... - a wszystko to ilustrowane jakimis archaicznymi grami typu NfS Carbon, ktorego enine stoi w miejscu od 4 lat, czy przedpotopowe gry oparte na dx8.5 jak Far Cry czy HL2, nie wspominajac juz o kamieniu lupanym w stylu 3Dmarka 2003. Caly ten badziew opiera sie przeciez glownie na wydajnosci teksturowania, a uzycie shaderow jest znikome - z tymi grami dobrze radzily sobie wysmienicie karty z 4 czy 6 shaderami. Jak wiec ma tu pomoc nowa architektura nastowiona wlasnie na shadery? Dla mnie wniosek jest jeden - w starych grach karta ma wydajnosc topowych kart poprzedniej generacji, a nowych moze byc tylko lepiej. MOze ktos wstawi screeny z gra wykorzystujaca shadery w duzym stopniu, wydana w miare niedawno i bedaca wyzwaniem dla karty. Bo jak widze 151fps i narzekania to naprawde smiac mi sie chce.... Edytowane 8 Listopada 2006 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Nowy test: w koncu porownanie z GX2 http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=35604 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 MOze ktos wstawi screeny z gra wykorzystujaca shadery w duzym stopniu, wydana w miare niedawno i bedaca wyzwaniem dla karty. Bo jak widze 151fps i narzekania to naprawde smiac mi sie chce....no np. Call of Juarez, przepakowany SM3.0 i HDR, i wydajnosc z "slabego" GTS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 sulaco przestań :lol2: bo w moich oczach jesteś zatwardziałym fanboyem :lol2: dla mnie 8800GTS jest za słaby cenowo/wydajnościowo w porównaniu do 8800GTX :), a nie do starej genercji :D i jak narazie testy to potwierdzają Które karty są uszkodzone >>> http://www.techpowerup.com/img/06-11-08/DO...%20Report_1.jpg http://www.techpowerup.com/img/06-11-08/DO...%20Report_2.jpg http://www.techpowerup.com/img/06-11-08/DO...%20Report_3.jpg http://www.techpowerup.com/img/06-11-08/DO...%20Report_4.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 sulaco przestań :lol2: bo w moich oczach jesteś zatwardziałym fanboyem :lol2::lol2: szczerze, to jak mnie widzisz interesuje mnie jak zeszloroczny snieg :lol2: dla mnie 8800GTS jest za słaby cenowo/wydajnościowo w porównaniu do 8800GTX :), a nie do starej genercji :D i jak narazie testy to potwierdzająale jest wydajniesza i oferuje wiecej od topowych poprzedniej generacji, to porzepraszam za ile chcialbys taka kupic w dniu premiery? za 1000 ? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Dzisiaj ma się odbyć premiera dwóch kart z serii GeForce 8 firmy nVidia - są to modele GeForce 8800GTX oraz GeForce 8800GTS, obydwa bazujące na układzie o kodowej nazwie G80. Z najnowszych doniesień wynika, że w lutym dołączy do nich trzeci model. Niestety, jak na razie nie wiadomo o nim zbyt wiele - nie jest nawet pewne, czy będzie to karta tańsza od obecnych, czy też droższa - być może podobna w założeniach do GeForce 7950GX2 z dwoma GPU. Co ciekawe w mniej więcej tym samym czasie ma się odbyć premiera konkurencyjnego układu AMD ATI R600, również wspierającego standard Shader Model 4.0, a co za tym idzie także DirectX 10. http://twojepc.pl/news13407.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoL Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Nie ma to jak dać modelke z Playboy'a do promowania karty graficznej:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 dla mnie 8800GTS jest za słaby cenowo/wydajnościowo w porównaniu do 8800GTX :), a nie do starej genercji :D i jak narazie testy to potwierdzają Czyli nvidia slabo konkuruje sama ze soba... Coz, jej prawo. Ma 2 najszybsze kart na rynku, moze ustalc ceny jak chce. I tak zakup nowych kart jest oplacany - nie pamietam sytuacji wsrod topowych modeli, zeby za 100% wiecej ceny dostawalo sie 100% wiecej wydajnosci. A teraz wlasnie tak jest - pisze tu o porownaniu takiego gf7900gto (1200zl) z 8800gtx. Nie mowiac juz nawet o dodatkowej fukcjonalnosci. Moja wypowiedz odnosila sie do licznych glosow, ze to zwyczajny krok w ewolucji a nie przelom. Coz, zapewne zycjac w alternatywnej rzeczywistosci opieraja sie na znanych im (i tylko im) fakatch, ze kazda kolejna generacja byla o 100% szybsza od poprzedniej. Ja pamietam co innego - 20-40% zysku w wydajnosci to byl max. (w stosunku do poprzednich topowych modeli, wlasnych lub konkurencji). A tutaj kilku uzytkownikow widzi problem w tym, ze slabsza karta jest tak sama wydajna jak topowe poprzedniej generacji w grach z przed 3 lat, a w nowych przewaga dramatycznie wzrasta. Proponuja porownac wydajnosc w dwuwymiarowych przygodowkach pod dosem, wtedy mogloby sie okazac, ze nawet 8800gtx generuje 0,000463fps mniej niz super radoen czy tez gf4200 i pozowoli to fanatykom wywiesic flage zwyciestwa (z dowodem!) i oglosic, ze nVidia oferuje totalny crap. Wiecej obiektywizu panowie - patrzac na te wyniki ciezko nie powiedziec, ze karta jest po prostu niesamowicie wydajna i kasuje wszystko, co bylo do tej pory. I nie podpierajce sie screenami z tetrisa, do ktorych te 150fps i tak wystarcza, tylko wydajnoscia w nowych grach, ktore poprzednia generacje zabijaja, jak np. Call of Juharez (lub cos podobnego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 przyklasne komisarzowi. napisal bardzo ladnie i bardzo madrze ;) chcialem napisac cos podobnego, ale dosc mam ludzi na tym forum ktorzy rzucaja haslami typu "odgrzany kotlet" czy tam "gniot"(mowie ogolnie, nie tylko odnosnie tego tematu). zalosc :mur: . a jak do kogos nie dociera to co napisal komisarz to niech kupi szybszego 7900GTX lub X1950XTX i cieszy sie do woli ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamaj Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Oficjalna informacja prasowa polskiego dystrubutora PoV, przyznam że zaskoczyła mnie cena tańszej wersji, zaskoczyła bardzo pozytywnie. Teraz tylko trzeba czekać na fachowe i obszerne testy. http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=29559 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) imho to jest rewolucja na miare swego czasu ati 9700 - wydajnosciowa i jakosciowa, i jezeli ktos tego nie widzi to jest, albo slepy, albo totalnym ignorantem. :P http://enthusiast.hardocp.com/article.html...W50aHVzaWFzdA== odnosnie jeszcze pradozernosci Edytowane 8 Listopada 2006 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 heh ja mam nadzieje ze jak nie nvidia to ati zrobia karty dla tych mniej kasiatych ludzi bo wiekszosc ludzi jest w stanie dac 700-1000zl za dobra w miare karte wiec czekamy na cos tanszego;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Ja powiem tak.... Pomijając kwestię wydajności (skądinąd znakomitej) to jestem pełen podziwu dla inżynierów NVIDII za osiągnięcie związane z poborem prądu.... Jak dla mnie to jest to mistrzostwo świata bowiem układ jest produkowany w technologii 90nm czyli takiej samej co Radek x1950xtx ale mając o 80% więcej tranzystorów pobiera zaledwie kilkanaście W więcej.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) Czyli nvidia slabo konkuruje sama ze soba... Coz, jej prawo. Ma 2 najszybsze kart na rynku, moze ustalc ceny jak chce. I tak zakup nowych kart jest oplacany - nie pamietam sytuacji wsrod topowych modeli, zeby za 100% wiecej ceny dostawalo sie 100% wiecej wydajnosci. A teraz wlasnie tak jest - pisze tu o porownaniu takiego gf7900gto (1200zl) z 8800gtx. Nie mowiac juz nawet o dodatkowej fukcjonalnosci. Moja wypowiedz odnosila sie do licznych glosow, ze to zwyczajny krok w ewolucji a nie przelom. Coz, zapewne zycjac w alternatywnej rzeczywistosci opieraja sie na znanych im (i tylko im) fakatch, ze kazda kolejna generacja byla o 100% szybsza od poprzedniej. Ja pamietam co innego - 20-40% zysku w wydajnosci to byl max. (w stosunku do poprzednich topowych modeli, wlasnych lub konkurencji). A tutaj kilku uzytkownikow widzi problem w tym, ze slabsza karta jest tak sama wydajna jak topowe poprzedniej generacji w grach z przed 3 lat, a w nowych przewaga dramatycznie wzrasta. Proponuja porownac wydajnosc w dwuwymiarowych przygodowkach pod dosem, wtedy mogloby sie okazac, ze nawet 8800gtx generuje 0,000463fps mniej niz super radoen czy tez gf4200 i pozowoli to fanatykom wywiesic flage zwyciestwa (z dowodem!) i oglosic, ze nVidia oferuje totalny crap. Wiecej obiektywizu panowie - patrzac na te wyniki ciezko nie powiedziec, ze karta jest po prostu niesamowicie wydajna i kasuje wszystko, co bylo do tej pory. I nie podpierajce sie screenami z tetrisa, do ktorych te 150fps i tak wystarcza, tylko wydajnoscia w nowych grach, ktore poprzednia generacje zabijaja, jak np. Call of Juharez (lub cos podobnego). słabo u ciebie z rozumowaniem :lol2: ja nie neguje tego, że 8800GTX jest kartą słabą :D przeciwnie jest kartą nadzwyczaj wydajną w przeciwieństwie do 8800GTS, którego wydajność w porównaniu do swojego mocniejszego brata jest słaba :) porównaj sobie starsze generacje .......7800GTvs7800GTX, 7900GTvs7900GTX, a będziesz wiedział o co mi chodzi SPARKLE Calibre 8800 Series w/ TEC Cooling zapowiada się interesująco Testy www.enthusiast.hardocp.com www.gamepyre.com www.motherboards.org www.tweaktown.com www.theinquirer.net www.gotfrag.com ps. koniec ot ode mnie Edytowane 8 Listopada 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) słabo u ciebie z rozumowaniem :lol2: Mozliwe. Za to ciebie z czytaniem - wyraznie napisalem, do kogo adresuje tego posta: "Moja wypowiedz odnosila sie do licznych glosow, ze to zwyczajny krok w ewolucji a nie przelom." Meo heh ja mam nadzieje ze jak nie nvidia to ati zrobia karty dla tych mniej kasiatych ludzi bo wiekszosc ludzi jest w stanie dac 700-1000zl za dobra w miare karte wiec czekamy na cos tanszego;) Moim zdaniem zanim ATI wyda swoja karte, nVidia bedzie miala juz oferte rynkowa dla kazdego segmentu + poprawiona wersje kart majacych premiere dzisaj. Zreszta, pierwsze zapowiedzi juz sie pojawily. ATI - coz, jezeli mnie pamiec nie myli ich chip mial byc gotowy dawno temu, wydajnosc powalajaca itp. Wyszlo na to, ze slyszymy tylko o kolejnych przesunieciach terminow... Zakladam, ze maja cos w zanadrzu, w koncu AMD nie kupilo ich w ciemno i czyms musieli zablysnac, ale ta cala fuzja wplynela na rynek bardzo niedobrze. Zapewne czesc inzynierow projektujacych dotychczas grafike zostalo przeniesionych do projektowania procesorow. Poza tym sam zakup sporo kosztowal i pewnie nie za bardzo maja fundusze... W mojej ocenie od czasu pierwszych poglosek o przejeciu, ATI (tych najwczesniejszych, a wiec chyba z lutego) jest w glebokiej defensywie - przegrywa oferta w w najwazniejszych segmentach (wlasciwie tylko 1900xt jest dobra propozycja, x1950pro tez bylby niezly, gdyby byl dostepny), z premiera 8800 nie ma czego szukac w HI-END. Fajnie by bylo, gdyby ten nowy radeon wyszedl im dobry, bo inaczej nvidia wydrenuje nasze kieszenia do cna;) Edytowane 8 Listopada 2006 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 jakosc nowego aniso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) k|ngp|n wziął 4 jajowca (do 2006 - reszta Conroe) i 2 x 8800GTX w obroty ... grafy -40-45 stopni, taki tam initial result :D Edytowane 8 Listopada 2006 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Nowy WR poprawiony o 6 tyś punktów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) lol jeszcze ~8k w 3dmark01 i magiczna granica 100k padnie :) to jest najlepsze :gitarzysta2: "GPU's only pushed maybe 60-70%" Edytowane 8 Listopada 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) k|ngp|n wziął 4 jajowca (do 2006 - reszta Conroe) i 2 x 8800GTX w obroty ... grafy -40-45 stopni, taki tam initial result :Dto kiedy nowy 3dmark? ;) wyniki jescze skocza - w drodze 680i i nowe stery Edytowane 8 Listopada 2006 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) to kiedy nowy 3dmark? ;) wyniki jescze skocza - w drodze 680ion ma NVIDIA 680i SLI motherboard Kentsfield b3/Conroe b1 @1.75v actual vcore/-100c loaded temps. 2 x 8800gtx SLI -40c to -45c Tek-9 ln2 CORSAIR DOMINATOR 8888 2gb Edytowane 8 Listopada 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 to kiedy nowy 3dmark? ;) wyniki jescze skocza - w drodze 680i i nowe stery Time to smash the orbs up again. These runs all done with 8-9hrs benching time using all the hardware at once. GPU's only pushed maybe 60-70% . So much left untapped...imagine what the scores will be 1 month from now lol: NVIDIA 680i SLI motherboard Kentsfield b3/Conroe b1 @1.75v actual vcore/-100c loaded temps. 2 x 8800gtx SLI -40c to -45c approx 850-870/1150 Tek-9 ln2 CORSAIR DOMINATOR 8888 2gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 on mafaktycznie, zmylil mnie wpis w cpu-z :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Wentylator jest ponoć całkiem cichy a temperatury iśćie możliwe... 10 minut gentlemens :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) no 2 ;) pinkne nowy test (polecam) www.hardspell.com na in4 się pospieszyli www.in4.pl zobaczymy co purepc.pl pokaże lol Edytowane 8 Listopada 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) Niestety ze względu na czas recenzja prowadzona jest na żywo :) Zapraszam :) http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2220 dla nocnych marków ;) Edytowane 8 Listopada 2006 przez DaRoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 w komputroniku jak zawsze pomylili cene netto z brutto;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) a powiedz daron jak to jest z tym DX10 :) na in4 prezentują oto takie foty z nowych demek Geometry Shader - to nowy rodzaj shadera, który wprowadza DirectX 10 Obrazek powyżej przedstawia rendering podwodnego ekosystemu w DirectX 10 dostaliście tylko foty od nvidii ?? bo przecież aby zaprezentować te efekty musicie mieć DX10 a chłopaki testowali karty na Windows XP SP2, DirectX 9.0c Edytowane 8 Listopada 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 no 2 ;) pinkne Ile ten bloczek kosztuje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...