Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw narzekali na GTS'a jaki to on beee i słaby, 2x wolniejszy od GTX'a... A teraz jak widac po o/c jest tak samo wydajny/lekko szybszy od GTX'a stock i teraz już wszyscy zachwalają ;] // Można się tego było spodziewać [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze kapuje bo po matmie (jutro sprawdzian) ale z tego wynika że karta graficzna staje się mniej zależna od CPU? Niż w przypdku kart starszej generacji ;) jak dla mnie to wygląda to super ;) nie trzeba będzie cały czas zmieniać proca. Teraz trzeba czekać na odpowiedź ATI i wtedy spadną ceny NVIDIA i zobaczymy co potrafi zabawka ATI :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze kapuje bo po matmie (jutro sprawdzian) ale z tego wynika że karta graficzna staje się mniej zależna od CPU? Niż w przypdku kart starszej generacji ;) jak dla mnie to wygląda to super ;) nie trzeba będzie cały czas zmieniać proca. Teraz trzeba czekać na odpowiedź ATI i wtedy spadną ceny NVIDIA i zobaczymy co potrafi zabawka ATI :)

Niestety nie całkiem - takie coś będzie występowało dopiero gdy jakaś gra przerzuci obliczenia fizyki z CPU na GPU - wtedy owszem obciążenie procka spadnie - ale chyba nie prędko zobaczysz taką grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolosalny skok wydajności chyba tak duży jak w przypadku 5900>>6800. A ja tydzień temu kupilem 7900GTO, chyba warto bylo poczekać i dopłacic trochę kasy do GTSa z drugiej strony karta by się marnowała w moim komputerze. Szkoda, ze przez dłuższy czas tylko nV będzie oferowała karty high-end.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre dobre!. Ciekawe czy to ten oryginalny K|ngP|n

Tia to jedyny i niepowtarzalny kingpin :D, ma chlopak uklady w nV to go do reklamowki wzieli :D

Co do rezystorowego zamiesznia to chyba cos bylo jednak nie tak z tymi kartami skoro pojawil sie nawet fix domniemanego errora:

http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...mp;postcount=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia to jedyny i niepowtarzalny kingpin :D, ma chlopak uklady w nV to go do reklamowki wzieli :D

Co do rezystorowego zamiesznia to chyba cos bylo jednak nie tak z tymi kartami skoro pojawil sie nawet fix domniemanego errora:

http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...mp;postcount=25

test na Fraz już jest - wynik w 3DM06 leży na HWBot :) nie chce mi się męczyć CPU - wyniczek ot tak, only OC na AC, bez tweaków itp :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, ladny tescik na frazie :) chcialoby sie wiecej :o karta to monster, GL ATi mam nadzieje ze dadza rade ;)

wszycy oh ahh tylko nikt nie zwraca uwagi ze 0.09 wymiar technologiczny przy tak napakowanej architekturze to lekkie przegiecie

minimum powinno byc 0.08 a docelowo 0.65

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no przejzalem pare recek na necie, poogladalem tabelki poczytalem opisy i faktycznie karta wymiata i nie ma poprostu watpliwosci.

Jest obecnie najszybsza grafa na rynku mowie o 8800GTX. Najlepsze sa testy na HardOCP jak postanowili sobie pograc na 30" LCD w rozdzielczosci 2560x1600 - MASAKRA, na 8800GTX mozna bylo pograc w takiego obliviona w takiej rozdzailce z wszystkim na max w ustawieniach gry i z 16xAnizo 0x AA minimalna wartosc FPS wyniosla 34 !!!!! no ja tego sobie nie wyobrazam, co za moc !!!!

8800GTS jest rewelacyjna karta w stosunku cena/wydajnosc, tzn wszystko zalezy w jakiej bedzie cenie takiej realnej, a nie narazie gdybanie. ale jezeli bedzie w okolicach 1500zl to bardzo dobry wybor.

Naprawde jestem pod wrazeniem osiagow 8800GTX, naprawde nie spodziewalem sie takiego skoku wydajnosci.

Hehe teraz ATI wie co potrafi nowa NV i na bank R600 pokaze pazurki :-P i tak w kolko raz ATI raz NV buhauhauhauuha

lee wlasnie zobaczylem cenny kart w komputroniku i widze 2800zl za 8800GTX i 2000zl za GTS jak za GTX cena kosmiczna ale nalezy sie jej wkoncu narazie rzadzi :), ale za GTS wolal bym mniej :)

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszycy oh ahh tylko nikt nie zwraca uwagi ze 0.09 wymiar technologiczny przy tak napakowanej architekturze to lekkie przegiecie

minimum powinno byc 0.08 a docelowo 0.65

Spokojnie.... Właśnie to jest nieprawdopodobne żeby upchać 681 mln tranzystorów w procesie 90nm przy tak niewielkim (w porównaniu do r580 i jego 380 mln tranzystorów) wzroście poboru mocy....

Pozatym mimo 90nm procesu karta potrafi osiągnąc częstotliwości nawet około 650 mhz na rdzeniu co jest wynikiem wprost niebywałym.... Mozna się zatem spodziewać że G80 wytworzony w procesie 80nm (a taki będzie) będzie w stanie osiągnąc częstotliwośc około 700 mhz na rdzeniu.... taka tez zapewne będzie odpowiedz NV na r600 (gdyby okazał się wydajniejszy).... Wiadomo bowiem ze w lutym wyjdzie kolejny uklad oparty o G8x (moze właśnie będzie to 80-nanometrowy G80 z wyższymi zegarami ~700 mhz i GDDR4??)....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba wybrać wszystko mającą 8800GTX B-)

Czekam na DX10.......oby nie było powtórki jak w przypadku wypasionych FXów :D

-mess-

na jakiej podstawie te obawy?

to wszystko zbyt pięknie wygląda aby było prawdziwe.Oczywiścię chcę się mylić Edytowane przez Gemmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W życiu nie dałbym 2799zł za grafę, no chyba żebym spał na pieniądzach. No ale cóż się dziwić, są ludzie co dadzą. Myślę że jak to zwykle bywa, kiedy stanieją do poziomu 1k PLN czy tam trochę nad poziom to wtedy będzie duży popyt. Taka kolej losu... umarł król, niech żyje król.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi