konio68 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Heh mój też do łyknięcia...... ale ja się na nic nie czaję ..... po 40 tce już mi się giercowanie znudziło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strusm Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) Video Card Stability Test (vcst) 8800gtx evga ko acs3: Edytowane 10 Lutego 2008 przez strusm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) Leadtek 8800 GTX 612/1512/950 Edytowane 10 Lutego 2008 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Wszyscy przerzucili się już na"gt", że tu taka cisza? Ja mam pytanie odnośnie temperatur N wizji G siły 8800 GTS 320mb od Asusa. W Idlu, nawet niedługo po starcie komputera mam temperatury przekraczające 70*C, podczas grania przekracza 80*C, najwięcej zanowowano coś w okolicach 95*C (po 3dmarkach). Czy Wy też macie tak wysokie temperatury? A może trzeba brać na nią jakąś poprawkę, czy coś? Wiatraczek na karcie graficznej jest właściwie niesłyszalny - zarówno w idlu, jak i podczas grania. I jaka jest dopuszczalna temperatura dla tej karty, bo te 95*C to i tak jakoś takie ekstremalne się wydają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faust1979 Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Wszyscy przerzucili się już na"gt", że tu taka cisza? Ja mam pytanie odnośnie temperatur N wizji G siły 8800 GTS 320mb od Asusa. W Idlu, nawet niedługo po starcie komputera mam temperatury przekraczające 70*C, podczas grania przekracza 80*C, najwięcej zanowowano coś w okolicach 95*C (po 3dmarkach). Czy Wy też macie tak wysokie temperatury? A może trzeba brać na nią jakąś poprawkę, czy coś? Wiatraczek na karcie graficznej jest właściwie niesłyszalny - zarówno w idlu, jak i podczas grania. I jaka jest dopuszczalna temperatura dla tej karty, bo te 95*C to i tak jakoś takie ekstremalne się wydają... Za dużo. Ja mam na gtx (standartowe chłodzenie + Noctua z boku i generalnie przewiewna buda) w idle 61-64 C , load nie dochodzi do 80 C. Sprawdź w nTune, czy wszystko w porządku z wiatrakiem. Te karty tak mają, że się grzeją, a wiatrak nigdy nie widziałem żeby mi chodził na więcej niż 60% obrotów. Cicho, ale ciepło ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Wszyscy przerzucili się już na"gt", że tu taka cisza? Ja mam pytanie odnośnie temperatur N wizji G siły 8800 GTS 320mb od Asusa. W Idlu, nawet niedługo po starcie komputera mam temperatury przekraczające 70*C, podczas grania przekracza 80*C, najwięcej zanowowano coś w okolicach 95*C (po 3dmarkach). Czy Wy też macie tak wysokie temperatury? A może trzeba brać na nią jakąś poprawkę, czy coś? Wiatraczek na karcie graficznej jest właściwie niesłyszalny - zarówno w idlu, jak i podczas grania. I jaka jest dopuszczalna temperatura dla tej karty, bo te 95*C to i tak jakoś takie ekstremalne się wydają... na mój gust masz za mało przewiewu w budzie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 na mój gust masz za mało przewiewu w budzie ... xD Właśnie przez ok pół godziny buda była otwarta, gdy dopasowywałem 2 wiatraczki 80mm na tył obudowy :) Ale i tak po ostygnięciu, gdy tylko odpaliłem speedfana, to od rau wskazał temperaturę grafiki większą, niż 50*C - Dodam tylko, że aktualnie mam w pokoju powalające 19*C :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faust1979 Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 xD Właśnie przez ok pół godziny buda była otwarta, gdy dopasowywałem 2 wiatraczki 80mm na tył obudowy :) Ale i tak po ostygnięciu, gdy tylko odpaliłem speedfana, to od rau wskazał temperaturę grafiki większą, niż 50*C - Dodam tylko, że aktualnie mam w pokoju powalające 19*C :) 50C to już i tak o 20 mniej niż miałeś i jak najbardziej w normie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 (edytowane) Ech - 50*C było tuż po uruchomieniu komputera - teraz mam już 65*C (nie grałem), fakt, było 70*C. Wcześniej pisząc "po starcie" miałem raczej na myśli nieuruchamianie aplikacji 3D od startu komptera... Teraz jest tak - Komputer się uruchamia - jest 50*C, lub nawet ciutkę mniej, temperatura rosnie do ok 65*C. Zaczynam grać, to sukcesywnie rośnie do ok 90*C. Edytowane 17 Lutego 2008 przez Mibars Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 50C dla GPU w idle to OK. niestety aby dla GTS czy GTX uzyskać 50/45 idle i 70-65 w stresie to niestety trzeba mieć: Zasilacz z wentylem 120 120 wciągający z przodu i 120 wyciągający z tyłu budy , przy czym najważniejszy jest ten 120 wyciągający jak i 120 w zasiłce. oczywiście można to przeliczyć na 80 . boczny nawiew mało daje , zakłuca tylko cyrkulacje powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 50C dla GPU w idle to OK. niestety aby dla GTS czy GTX uzyskać 50/45 idle i 70-65 w stresie to niestety trzeba mieć: Zasilacz z wentylem 120 120 wciągający z przodu i 120 wyciągający z tyłu budy , przy czym najważniejszy jest ten 120 wyciągający jak i 120 w zasiłce. oczywiście można to przeliczyć na 80 . boczny nawiew mało daje , zakłuca tylko cyrkulacje powietrza. Albo zalozyc niemal jakikolwiek blok wodny i miec jeszcze nizsze temperatury :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Tak, tak, nad wodą to się zastanawiałem jeszcze przed złożeniem komputera, bo myślałem, że będzie podobnie jak ze starym, w którym woda (byle jaka, ale mokra :) ) siedzi - słychac go było z drugiego końca domu :) Tym bardziej, ze słyszałem, że GF 8800 gts pracuje jak odkurzacz, a tu niespodzianka, jest cichszy od skręconego na minimum boxowego coolera Intela :) NVidia monitor widzi jakiś wiatraczek kręcacy się z prędkością 675 obrotów na minutę... Przy czym nie wiem, czy jej wierzyć, bo widzi tez wiatraczek "system" o prędkości niemalże 32000 rpm, oraz "aux2" z 18rpm... I te prędkości są stałe, nie zmieniają się chociażby odrobinę... Czyli - wrqacając do tego, o co mi chodziło na początku - ta temperatura, co ją widzi SpeedFan to jest prawdziwa, czy nie? Jeszcze coś - Najtańszy bloczek na tą kartę to Zalman za 230zł? czy też może jest jakiś inny, tańszy bloczek... Jakbym składał własne chłodzenie wodne, to głównym kryterium byłaby wlaśnie cena :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Ja mam pytanie odnośnie temperatur N wizji G siły 8800 GTS 320mb od Asusa. W Idlu, nawet niedługo po starcie komputera mam temperatury przekraczające 70*C, podczas grania przekracza 80*C, najwięcej zanowowano coś w okolicach 95*C (po 3dmarkach). Czy Wy też macie tak wysokie temperatury? A może trzeba brać na nią jakąś poprawkę, czy coś? Wiatraczek na karcie graficznej jest właściwie niesłyszalny - zarówno w idlu, jak i podczas grania. Dla porównania na swojej karcie niepodkręconej (EVGA) mam w idle 54*C, a w stresie ok. 76*C. Ale to już po zmianie standardowej pasty, przedtem w idle miałem 56*C, stress - ok. 80*C. Buda otwarta, bez dodatkowych wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faust1979 Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Tak, tak, nad wodą to się zastanawiałem jeszcze przed złożeniem komputera, bo myślałem, że będzie podobnie jak ze starym, w którym woda (byle jaka, ale mokra :) ) siedzi - słychac go było z drugiego końca domu :) Tym bardziej, ze słyszałem, że GF 8800 gts pracuje jak odkurzacz, a tu niespodzianka, jest cichszy od skręconego na minimum boxowego coolera Intela :) NVidia monitor widzi jakiś wiatraczek kręcacy się z prędkością 675 obrotów na minutę... Przy czym nie wiem, czy jej wierzyć, bo widzi tez wiatraczek "system" o prędkości niemalże 32000 rpm, oraz "aux2" z 18rpm... I te prędkości są stałe, nie zmieniają się chociażby odrobinę... Czyli - wrqacając do tego, o co mi chodziło na początku - ta temperatura, co ją widzi SpeedFan to jest prawdziwa, czy nie? Jeszcze coś - Najtańszy bloczek na tą kartę to Zalman za 230zł? czy też może jest jakiś inny, tańszy bloczek... Jakbym składał własne chłodzenie wodne, to głównym kryterium byłaby wlaśnie cena :) Hmmm, a ile widzi nVidia Monitor? Może te temp są błędne? Mi np. speedfan pokazuje temp. aux 120 stopni :blink: , a AsusProbe obroty jednego z 3 wiatraków 24000 :blink: Dlatego nie ufam zbytnio programom :wink: 50C dla GPU w idle to OK. niestety aby dla GTS czy GTX uzyskać 50/45 idle i 70-65 w stresie to niestety trzeba mieć: Zasilacz z wentylem 120 120 wciągający z przodu i 120 wyciągający z tyłu budy , przy czym najważniejszy jest ten 120 wyciągający jak i 120 w zasiłce. oczywiście można to przeliczyć na 80 . boczny nawiew mało daje , zakłuca tylko cyrkulacje powietrza. Sprawdzałeś to? Ja mam 3 wentyle 120, w tym jeden z boku wieje prosto na grafę. Wydaje mi się, że to pomaga <_< Sprawdzę to dzisiaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 nVidia Monitor widzi identyczne wartości. Czyli teraz 2 pytania: -Najtańszy bloczek na tą kartę -Czy ta temperatura jest poprawna? (po starcie jak mówię - od razu jest dość wysoka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Powiem tak jak masz w idle 50-60 i max 85 w tresie to sobie odpuść wodowanie ... No chyba że reszta kompa też na wodę chodzi , dla samej grafy nie ma sensu a nawet przy 90 nic jej się nie stanie ....... szkoda kasy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 (edytowane) Sprawdzałeś to? Ja mam 3 wentyle 120, w tym jeden z boku wieje prosto na grafę. Wydaje mi się, że to pomaga <_< Sprawdzę to dzisiaj U mnie jest jeszcze inaczej: w budzie są 3 Zalmany przód i tył 80x80 5V lewy bok 120x120 5V ale wyciągający Według mnie boczny jako wtłaczający ma rację bytu pod warunkiem, że mniej wtłacza niż ten z tyłu wyciąga bo inaczej to tylko cyrkulację zakłóca. Edytowane 18 Lutego 2008 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 najbardziej pomaga wciągający na dole budy z przodu , ale u siebie zauważyłem że efekt 5 C mniej jest w przypadku jak jest zamontowana kieszeń na dyski , która kieruje wentyl prosto na grafę .Boczny wciągający u mnie guzik daje praktycznie więc odpoczywa .w zasiłce mam wentyl zmieniony , który kręci max 1300 obr bo jak był oryg. szkoda gadać przy 2500 obr suszarka. a wyciągająca 120 z tyłu za procem chodzi na 1500 max - reguluje się automatycznie o temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 (edytowane) Siema ;) Mam pytanko, mam okazje sobie zakupic ze szwagrem na spole 2x evga 8800gtx w okazyjnej cenie :) a ze mam juz aktualnie jednego 8800gtx chciabym sprawdzic sobie SLI ale, mam zasilacz taki jak w podpisie i nie wiem czy wystraczy :P kupowac nowego nie bede bo tylko bede sprawdzal ktora z tych 3 kart bedzie sie najlepiej krecic i ja sobie zostawiam a druga srzedaje. Tak więc starczy ten zasilacz czy nie probowac ??;) pozdrawiam Edytowane 27 Lutego 2008 przez Fisher15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Siema ;) Mam pytanko, mam okazje sobie zakupic ze szwagrem na spole 2x evga 8800gtx w okazyjnej cenie :) a ze mam juz aktualnie jednego 8800gtx chciabym sprawdzic sobie SLI ale, mam zasilacz taki jak w podpisie i nie wiem czy wystraczy :P kupowac nowego nie bede bo tylko bede sprawdzal ktora z tych 3 kart bedzie sie najlepiej krecic i ja sobie zostawiam a druga srzedaje. Tak więc starczy ten zasilacz czy nie probowac ??;) pozdrawiam zasilacz nie podoła.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abuuuu Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Witam wszystkich!Pisze tutaj gdyz nie chce smiecic i zakladac niepotrzebnego nowego tematu.Moj problemik rozchodzi sie oto ze zakupilem GeForce gts 8800 na chlodzeniu THERMALRIGHT HR-03 PLUS z wiatrakiem w komplecie.Ku mojemu zaskoczeniu grafa zajmuje ta 4 sloty czyli musialem wyrzucic karte dziwekowa i dodatkową karte sieciową.Odleglosc od spodu obudowy wynosi jakis 1cm.Chcialbym sie dowiedziec czy jesli zamontuje owe chlodzenie w druga strone w strone wentylatora od procka(freezer 64 pro)i tam ta odleglosc bedzie podobno czy wplynie to znaczaco na temp ?moja plyta glowna to abit kn9.Z gory dziekuje za wszystkie sugestie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 z chlodzonkiem na gorze ma byc nizsza temp. tak wyszlo w testach. sam sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abuuuu Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 no no ale jak zrobie do gory to wentyl od grafy bedzie prawie idealnie pod radiatorek od procka normalnie to maja chyba troche przestrzeni od siebie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Widać że nawet nazwy tematu też nie czytałeś :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeCkS Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Ajj sorki ;) mój błąd :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 [...] 8800gtx chciabym sprawdzic sobie SLI ale, mam zasilacz taki jak w podpisie i nie wiem czy wystraczy :P [...] Zalecany markowy 750W do takiego configu. Przy jednej karcie trzeba 30A na +12V, Twój obecny zasilacz daje 40A ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Zalecany markowy 750W do takiego configu. Przy jednej karcie trzeba 30A na +12V, Twój obecny zasilacz daje 40A ...Co to karta pobiera ponad 300W? :D Takich głupot dawno nie czytałem :lol: @Fisher15 ten topek to jedna z najlepszych zasiłek ~0,5kW i powinna dać sobie radę bez żadnego problemu :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jorda88 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 witam Ja natomiast szukam GTS i nie bardzo wiem jaka markę polecacie ? koś kto posiada GTS może sie na ten temat wypowiedzieć ? bo szczerze nie widzę większej różnicy a kompa będę składał w ESC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 (edytowane) Co to karta pobiera ponad 300W? :D Takich głupot dawno nie czytałem :lol: @Fisher15 ten topek to jedna z najlepszych zasiłek ~0,5kW i powinna dać sobie radę bez żadnego problemu :) pzdr Nieprecyzyjnie się wyraziłem zalecany jest zasilacz z 30A na +12V w komputerze gdzie ma być GTX (a nie, że GTX bierze 30A :wink: ). Proponuję poczytać o wymaganiach GTX w SLI i nie pisać, że ten Topek starczy bo się kolega może zdziwić ... X6800@2.93GHz + 1HDD comp w load (karty bez OC) pobierał max > 460W LINK przy czym kolegi zasilacz jest w stanie oddać max 500W (sumując moc ze wszystkich linii) w związku z czym, zasilacz chodziłby z niemal maxymalnym obciążeniem. Całkiem prawdopodobne, że comp by się restartował lub zawieszał w grach a zasilacz po pewnym czasie padł być może coś jeszcze za sobą pociągając. PS 400W bierze comp z E6600@3.6GHz + 2x8800GTS (OC) LINK Edytowane 1 Marca 2008 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 (...) Proponuję poczytać o wymaganiach GTX w SLI i nie pisać, że ten Topek starczy bo się kolega może zdziwić ... (...) Ja z kolei proponuje przestać czytać broszury producentów układów graficznych :lol: Kiedyś był test na pure, oooo to ten http://www.purepc.pl/node/1186?pageNo=1 poczytaj i wróć :) Co ja tam będę się produkował, fisher masz tutaj opinie trzech osób z tego dwie nie bardzo znają materię zasilaczy po więcej informacji odsyłam do odpowiedniego sub-forum :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...