dumpmuzgu Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Kolega wymienil na grafie standardowy glut na GPU na paste arctic silver. To samo na memkach. Zostal wyrzucony ten "plaster" termoprzewodzacy z kazdej z memek, na jego miejsce poszedl arctic. Po paru miechach na ekranie wystapily pasy, nawet w dosie. Czyszczenie grafy dawalo na krotko poprawe. Niestety na dzien dzisiejszy, nie daje poprawy. Grafa nie jest wykrywana przez sterownik nvidii. Konieczna jest praca na def z windowsa xp. brak plastra jak sadze, zaowocował zbyt duza szczeliną pomiedzy memkami a radiatorem i co? memki sie usmazyly? pasta spowodowala zwarcie? grafa dziala, ale niestety tak jak to wyzej opisalem. karta nigdy nie byla krecona. temp w normie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 No to podziekuj koledze i powiedz mu zeby teraz kolowal Tobie grafike w takim samym stanie i wieku przed jego madrym pomyslem zmiany pasty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Eee nigdzie nie napisałem, ze to na mojej grafie zrobił taki numer. :) przeciez bym zabil chyba za taki numer :P mam rozumiec ze grafa jest juz dead? a co bylo przyczyną. brak odprowadzania ciepla z memek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Wydawalo mi sie ze mowiles o swojej karcie. Takze istnieje cien szansy ze jak wroci spowrotem do firmowego rozwiazania ( w cooling.pl chyba maja TP 3M ) karta bedzie spowrotem dzialac. Generalnie to Twoj kolega chyba za bardzo nie przemyslal swojego postepowania - wiekszosc co zmieniala pady na tasme/paste stosowala miedziane podkladki odpowiedniej grubosci i wymiarow aby chlodzenie mialo nadal stycznosc z koscmi i sekcja zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 ok dzieki. nie, nie mialem swojej karty na mysli. to troche dziwne bo u mnie 8800GT mam, tylko blok na GPU a memki sa gole. jedynie ruch powietrza wokol moze je chlodzic. i o dziwo jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Poradzicie jak pod tą kartę podłączyć 2 monitory, ale tak, by nie korzystać z rozciągnięcia obrazu na 2 wyświetlacze... Nie mogę użyć standardowego narzędzia Windows, jestem zmuszony do wykorzystywania panelu Nvidii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hegemmon Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Poradzicie jak pod tą kartę podłączyć 2 monitory, ale tak, by nie korzystać z rozciągnięcia obrazu na 2 wyświetlacze... Nie mogę użyć standardowego narzędzia Windows, jestem zmuszony do wykorzystywania panelu Nvidii...W ustawieniach programu nvidii masz narzędzie do zarządzania wieloma monitorami. jest tam taka zajefajna opcja (DualView), która pozwala na uruchomienie wielu monitorów, przy czym każdy jest konfigurowany oddzielnie- nie są żadnymi klonami czy rozciągnięciami, dzięki czemu obraz na standardowym monitorze i na panoramicznym telewizorze jest taki jak powinien (nierozciągnięty i nieściśnięty). anyway... mam problem ze swoją 8800gts ściślej mówiąc, chyba się zjarała. Problem zaczął się od tego, że wczoraj ekran zrobił się czarny bez powodu (podczas uruchamiania Heroes III). Po resecie wyskoczył komunikat, że system został przywrócony po krytycznym błędzie systemu, więc nie powiązałem tego z kartą. Dziś rano zjawisko powtórzyło się ponownie, tyle że system nie robił wtedy nic (czekałem aż się uruchomi kompletnie) po resecie karta dałą obraz przez 5 sekund (zobaczyłem ładowanie windowsa) a potem już nic. Przepiąłem ją do drugiego kompa ale zapomniałem wpierw podłączyć tą kostkę napięcia co się podpina pod dwa MOLEXy. Po naprawie błędu karta przestała działać. Wentylator się kręci, ale komputer jęczy głośnikiem systemowym. Karta naprawdę się zepsuła i nie da się jej naprawić? Przypuszczam, że całość to wina przegrzania bo po rozkręceniu chłodzenia okazało się, że na żeberkach jest całkiem solidna ścianka kurzu, który skutecznie utrudniał przepływ powietrza. zamówiłem sobie 9600GT ( bo puki co nie ma sensu wywalać kasy na coś, co nie będzie kompatybilne z nadchodzącym dx10) więc całość traktuję jako eksperyment. fajnie by było jednak, gdyby dało się jakoś naprawić grafę, bo kupiłem ją jak 8800gts były rynkowym hitem i kosztowała mnie całkiem sporo :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 (edytowane) Siema wszystkim ;) Mam pytanko do posiadaczy 8800GTS 512 w wydaniu referencyjnym. Jakie macie tempy w idlu na pulpicie i podczas grania? Bo ja wsadziłem sobie szwagrowego GTSa Asusa bo wyjechał nad morze :D Przed włożeniem już zobaczyłem dużą ilość kurzu w wentylatorze i go usunąłem. Jednak po włączeniu jej, w idle na pulpicie temperatura rdzenia już sie rozpędza do 74 stopni a wentylator przyspiesza do 40%! Po włączeniu Grida (najbardziej rozgrzewa grafe) wentylator zatrzymuje sie na 85% a temperatura na 84*C. Gdybym chciał recznie uciszyć ją to byłoby sporo więcej stopni! To chyba nie jest normalne? Gorące powietrze niby wydmuciach!e poza obudowe bo czuć ale skąd 74*C w idle?? :blink: Obudowa zamknięta i dwie 120mm - na wlocie i wylocie... PS. poczas grania w grida te tempy podałem na podkręconej grafie do 730mhz na rdzeniu. 74 w spoczynku jest bez podkręcania. Edytowane 14 Sierpnia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Cze mam okazje kupić 8800gts 512MB za 300pln (chyba dobra cena??). Karta poszłaby do zestawu z podpisu, i tu moja obawa czy zasilacz da rade?? Może ktoś ma podobna zasiłkę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 posiadam 8800gts512 i zastanawiam się czemu tryb 2d jest zablokowany fabrycznie???? w idle mam wysokie temperatury w dobrze wentylowanej obudowie:(( słyszałem kiedyś że można odblokować tryb 2d, czy to bezpieczne? no bo po coś został zablokowany chyba.. Cze mam okazje kupić 8800gts 512MB za 300pln (chyba dobra cena??). Karta poszłaby do zestawu z podpisu, i tu moja obawa czy zasilacz da rade?? Może ktoś ma podobna zasiłkę ?cena bardzo dobra mi się tak wydaję karta lepsza od 9800gt i po oc przegania zegarami 9800gtx+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 posiadam 8800gts512 i zastanawiam się czemu tryb 2d jest zablokowany fabrycznie???? w idle mam wysokie temperatury w dobrze wentylowanej obudowie:(( słyszałem kiedyś że można odblokować tryb 2d, czy to bezpieczne? no bo po coś został zablokowany chyba.. Podłączam się pod to pytanie. Zegary cały czas jak w 3d, temp w idle wysokie, zmiana zegarów w Panelu Sterowania nie wiele daje, bo napięcia i tak zostają takie same, temp. spada raptem o kilka stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Odblokowanie trybu 2D w kartach graficznych opartych na chipie G92 :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Dzięki, szkoda że to trochę inwazyjna metoda i można sobie zrobić kuku. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Dzięki, szkoda że to trochę inwazyjna metoda i można sobie zrobić kuku. :wink:trochę ryzyk fizyk ta metoda kartę można spier..... może ktoś wyjaśnić po co producent zablokował tryb 2d? musiały być chyba jakieś problemy z tym trybem lub z przechodzenie 2d na 3d i odwrotnie skoro zablokował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Też mnie zastanawia dlaczego nie ma tryby 2D, przecież to bez sens, żeby karta się grzała i prąd marnowała w momencie luzu. Pewnie tak jak napisałeś, jakieś problemy musiały być, bo tak to paranoja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Też mnie zastanawia dlaczego nie ma tryby 2D, przecież to bez sens, żeby karta się grzała i prąd marnowała w momencie luzu. Pewnie tak jak napisałeś, jakieś problemy musiały być, bo tak to paranoja.wg tego poradnika wyżej bez problemu zedytowałem bios tak jak należy. teraz niech ktoś da poradnik jak to wgrac krok po kroku bo nie robiłem tego nigdy. próbował ktoś odblokować ten tryb ? :) umiem juz wgrywac biosu sam się nauczyłem na próbę wgrałem swój zmodyfikowany bios w który zmieniłem tylko domyślną wartosć obrotów wentylatora z 37% na 41% i temp spadła o 6C:) teraz spróbuję z tym trybem 2d:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 :) umiem juz wgrywac biosu sam się nauczyłem na próbę wgrałem swój zmodyfikowany bios w który zmieniłem tylko domyślną wartosć obrotów wentylatora z 37% na 41% i temp spadła o 6C:) teraz spróbuję z tym trybem 2d:) No to czekamy na info. Ja chyba nie będę próbował, bo znając moje szczęście, to akurat wyłączą prąd i będzie po robocie. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 No to czekamy na info. Ja chyba nie będę próbował, bo znając moje szczęście, to akurat wyłączą prąd i będzie po robocie. :lol2:już 4 razy z nudów 4 różne konfiguracje wgrałem:) tryb 2d działa sprawdzałem w 2d mam 350/800/400 v1,0 core sharder mem. wystarczy że włącze coś 3d np gre w oknie i gpu-z od razu taktowania podskakują do standardowych czyli 625/1625/1924 v 1,15. po wyłączeniu gry tryb 2d włącza się od razu i zegary oraz v przeskakują na niższe częstotliwości i wartości. czyli polecam odblokowanie tego trybu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Temp o ile Ci spadły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 @marantz5003 a uzywasz 1 monitora czy 2 ? Bo mi przy 1 monitorze tryb 2d sie wlacza, przy 2...juz nie, widze ze poradnik do jest do chipa g92, ktos ma pojecie czy podobne zabiegi mozna przy gtxach stosowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Temp o ile Ci spadły?temp spadły z 57 do 51 od samej zmiany prędkości wentylatora w biosie z 37% na 41% a po obiżeniu zegarów (2d) procesor graficzny 44C pamięci 39. temp spadły z 57 do 51 od samej zmiany prędkości wentylatora w biosie z 37% na 41% a po obiżeniu zegarów (2d) procesor graficzny 44C pamięci 39.nowy gtx295 single pcb ma odblokowany tryb 2d i z tego co czytałem temp w 2d wynosi 44C czyli znacznie mniej niż na dual pcb. używam jednego monitora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 mój konfig to: c2d e8200 2,66ghz 1,25v @ 3,8ghz 1,3120v ga ep35 ds3 fsb 444 @ 475 4 razy 1gb 800mhz cl4 @ 950mhz 5-4-4-12 mode com mc 400 i problem jest taki karta to gf 8800gts512 625/1625/1944 bez problemu dział z takimi ustawieniami 770mhz/1625/1944 lub 625/1920/1944 lub 625/1625/2200 i problem jest w tym że jak wszystkie podkręce razem czyli core shader i mem to po kilku minutach gry wyskakuje błąd sterownika ekranu gra się zamyka. i teraz pytanie czy sekcja zasilania karty nie wyrabia czy zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_27 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Witam, Jak zmusić tą kartę żeby korzystała z technologi CUDA, zależ mi najbardziej żeby była wykrywana przez kodek CoreAVC który wykorzystuje moc karty graficznej do oglądania filmów Full HD 1080p. Moja karta: Po odpaleniu filmu HD ikona kodeka w tray jest niebieska Z ciekawości pożyczyłem od znajomego kartę GF 8600GT Po odpaleni filmu ikona była zielona z napisem CUDA Active. Film był zdecydowanie płynniejszy na tej słabszej karcie. Więc jak zmusić tego GF-sa do pracy z CUDA, moje sterowniki to Forceware 190.56 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Witam, Jak zmusić tą kartę żeby korzystała z technologi CUDA, zależ mi najbardziej żeby była wykrywana przez kodek CoreAVC który wykorzystuje moc karty graficznej do oglądania filmów Full HD 1080p. Moja karta: Po odpaleniu filmu HD ikona kodeka w tray jest niebieska Z ciekawości pożyczyłem od znajomego kartę GF 8600GT Po odpaleni filmu ikona była zielona z napisem CUDA Active. Film był zdecydowanie płynniejszy na tej słabszej karcie. Więc jak zmusić tego GF-sa do pracy z CUDA, moje sterowniki to Forceware 190.56 jak ten program się nazywa z którego korzystasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 czy pasta arctic silver 5 może zastąpić tą która była na gpu 8800gts512? bo zmieniłem pastę i temp wzrosły:( z 44 do 51:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 może zastąpić a nawet jest wskazane zastąpić oryginalną. Dlaczego tempy wzrosły? za dużo/mało pasty, as5 musi się wygrzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 może zastąpić a nawet jest wskazane zastąpić oryginalną. Dlaczego tempy wzrosły? za dużo/mało pasty, as5 musi się wygrzać. pasty dałem 10 razy mniej niż było a było jej sporo bo aż się rozłaziła tam gdzie nie trzeba to zdj najlepiej to obrazuję: u mnie dokładnie tyle samo pasty było nawalone. czym zastąpić ta plastelinkę co jest na pamięciach i sekcji zasilania bo moja już się wykruszyła:( jakąś dobrą taśmą termo przewodząca 1mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ja miałem kiedyś GTS 320MB i też miałem akcje, że po zmianie oryginalnej pasty na AC MX-2 (lepsza niż AS5) tempy mi wzrosły i to niemało. A próbowałem i mniej i więcej i oczywiście czekałem kilka dni aż sie wygrzeje i nic nie dawało. Więc to "wskazanie" zmiany pasty jest nieuzasadnione. Na moim obecnym 88GT z Zalmanem też pokusiłem sie o zmiane pasty i ostatecznie tempy pozostały bez zmian. Osobiście uważam że zmiana pasty jest zbędna a czasami nawet ryzykowna... BTW. Ponawiam pytanie - ile macie na 8800GTS 512 w idlu stopni? Jeśli przekracza 70 stopni w SPOCZYNKU i wywiewa gorące powietrze z tyłu to cóż może być rozwiązaniem problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 BTW. Ponawiam pytanie - ile macie na 8800GTS 512 w idlu stopni? Jeśli przekracza 70 stopni w SPOCZYNKU i wywiewa gorące powietrze z tyłu to cóż może być rozwiązaniem problemu? W okolicach 63 stopni przy automacie ( 37 % ) przy temp. otoczenia 26.4 stopnia. Dane z tej chwili. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 (edytowane) W okolicach 63 stopni przy automacie ( 37 % ) przy temp. otoczenia 26.4 stopnia. Dane z tej chwili. :razz:O thx :P dziwne to, że u szwagra w kompie w obudowie sprzed 10 lat ma ok 65 stopni (wentylatory 80mm obecne) a w mojej obudowie z dwoma 120mm ta grafa ma 74 stopnie w idlu :blink: Edytowane 26 Sierpnia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...