Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

Poradziłem już sobie.

Grzechu specjalnie dla ciebie:

Vista x64 | 620/980 | E6400 @ 3200MHz (porównanie do XP | 650/1000 | E6400 @ 3600)

Sorka, że w 06 na osobnych screenach, ale nie uaktualniłem marka i nie mogłem dać wyników do ORBa.

3dM05

Dołączona grafika

3dM06

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info @dem :)

A mam jeszcze takie pytanko, z ciekawości zainstalowałem Ati Toola, non-stop jadę na RT, podkręciłem trochę na 610/920 GTSa i w TDU podskoczyło do 20 FPS więcej - proc bez oc 1,8 Ghz i widzę, że spokojnie pójdzie o wiele więcej, ale do sedna. Chciałbym to sprawdzić tą funkcją co jest w Ati Tool co sama sprawdza na jakich taktach rdzenia i memek pójdzie karta. Czy ten test jest bezpieczny? Nie spali mi karty, pytam bo mam już niemiłe doświadczenia z automatycznymi [ciach!]łami.

mi zawiesil kompa przy testowaniu rdzenia, wiec sprawdzilem recznie :) co do tdu to widac kolosalna roznice przy podkreconej karcie a nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dem - dzięki wielkie. Teraz widze, że wyniki mam w normie.

Pozdr.

PS wie ktoś jak zrobić aby nTune zapamiętywał taktowania i ładował jest po starcie windowsa??

niestety mam ten sam problem.. więc najlepiej korzystaj z RivaTuner...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety mam ten sam problem.. więc najlepiej korzystaj z RivaTuner...

RivaTuner nie działa mi pod Vistą x64 :wink:

Ale za to Expert Tool zapamiętuje ustawienia jak należy. Szkoda tylko, że nie da sie tam profili tworzyć.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dzisiaj sobie podkręciłem i cholercia mam dylemat i nie wiem co robić. Na Asusie 8800GTS dałem na rdzeń na 650 i nic... zero artów, zwisów, restartów... dziwne (temp. do 60). Co radzicie dawać dalej? Przy 6600GT gdy dałem rdzeń za wysoko to zielone arty wywalało i wtedy wiedziałem, że basta a tu, nie wiem co o tym sądzić. 650 to sporo, ktoś wykręcił stabilnie więcej? W TDU do 20-25 FPS więcej, proca jeszcze nie kręciłem mam na 1,8, kurde boje się, że jakiś potwór mi w łapska wpadł :)

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dzisiaj sobie podkręciłem i cholercia mam dylemat i nie wiem co robić. Na Asusie 8800GTS dałem na rdzeń na 650 i nic... zero artów, zwisów, restartów... dziwne (temp. do 60). Co radzicie dawać dalej? Przy 6600GT gdy dałem rdzeń za wysoko to zielone arty wywalało i wtedy wiedziałem, że basta a tu, nie wiem co o tym sądzić. 650 to sporo, ktoś wykręcił stabilnie więcej? W TDU do 20-25 FPS więcej, proca jeszcze nie kręciłem mam na 1,8, kurde boje się, że jakiś potwór mi w łapska wpadł :)

Na rdzeń te 650 bym zostawił ...nie ma sensu więcej.........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

650 (648) na rdzeniu robi wiekszość GTS'ow, ale już 675MHz mało która, nie mówiąc o 702 :)

Jak za mocno pogonisz rdzeń, to zaliczysz tylko zwis.

A wracając do RT, wreszcie mozna poszaleć pod Vistą x64. Działa wszystko i pięknie, łacznie z regulacją wentyla na karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rdzeń te 650 bym zostawił ...nie ma sensu więcej.........

Dlaczego? :)

650 (648) na rdzeniu robi wiekszość GTS'ow, ale już 675MHz mało która, nie mówiąc o 702 :)

Jak za mocno pogonisz rdzeń, to zaliczysz tylko zwis.

Ile najwięcej daliście na rdzeń i memki i chodziło stabilnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy test Geforce 8800 Ultra

http://fabu.beareyes.com.cn/2/lib/200705/0...070502011_1.htm może się czegoś doczytacie ;)

Dołączona grafikaDołączona grafika

Geforce 8800 Ultra vs HD2900XT

Dołączona grafika

pamiątki 0.8ns :blink: :-P

Dołączona grafika

ps

strona strasznie muliiiiiiiiiiiiiiiiii

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdzeń idzie spokojnie na 675, zaraz będę go męczył dalej... czuje, że dojdze do 700 :) Co do memek to słabo się kręcą, ale jeszcze nad nimi popracuję. Cały czas jadę na boxie.

Dołączona grafika

W TDU już o 30 FPS więcej :) A jeszcze proc czeka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Niezła sztuka :D Procek w TDU nic Ci nie da :?

@cavarr stronka chodzi nadspodziewanie dobrze jak na stronę z krzaczkami :wink:

EDIT

Ciekawy test, szczególnie skalowanie wykresów i rozdzielczości w jakich zostały przeprowadzone testy :D

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdzeń idzie spokojnie na 675, zaraz będę go męczył dalej... czuje, że dojdze do 700 :) Co do memek to słabo się kręcą, ale jeszcze nad nimi popracuję. Cały czas jadę na boxie.

Czy ja tam widze jakies dziwne kropeczki na skanerze Ati Tool :?:

Ja swego czasu zauwazylem dziwna przypadlosc tego programu, ze skaner "przepuszczal" artefakty, ktore od razu byly widoczne w 3DMarkach... Po prostu trzeba pozniej potwierdzic sobie, czy faktycznie w aplikacjach 3D (najlepiej z AA i Aniso) sie potwierdza taka stabilnosc i czystosc dzialania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym ty to chłodzisz, że masz w stresie 52C? Ja mam w spoczynku 58-59.

Jeszcze jedno zauważyłem.

Przy taktowaniu rdzenia 675 masz taktowania shaderów na poziomie 1512MHz, u mnie przy 675MHz taktowanie owo wynosi 1566MHz. Zapewne inaczej jest to ustawione w biosie karty, ale może te niższe taktowania shaderów, pozwalają pociągnąć wyżej rdzeń.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swego czasu zauwazylem dziwna przypadlosc tego programu, ze skaner "przepuszczal" artefakty, ktore od razu byly widoczne w 3DMarkach... Po prostu trzeba pozniej potwierdzic sobie, czy faktycznie w aplikacjach 3D (najlepiej z AA i Aniso) sie potwierdza taka stabilnosc i czystosc dzialania.

Te kropeczki to efekt komprsji jpega

A co do przepuszczania to potwierdzam.

Jeśli chodzi o tempy to max w stresie miałem 64C na boxie, idle 52 przy o/c - tyle, że u mnie wieje jedna 120 na część karty i SB

A LCC ma pewnie otwarte okno sądząc po innych temperaturach :]

Pozdr.

Edytowane przez Grzechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezła sztuka :D Procek w TDU nic Ci nie da :?

Może w TDU nie ale w innych owszem :)

To kompresja do GIF. Co do ustawień to standardowo mam ustawione w sterach Anizo x16 i AA x4, wysoka jakość i z tymi ustawieniami robiłem ten test. Może bez nich wycisnął bym więcej?!

A czym ty to chłodzisz, że masz w stresie 52C? Ja mam w spoczynku 58-59.

Jeszcze jedno zauważyłem.Przy taktowaniu rdzenia 675 masz taktowania shaderów na poziomie 1512MHz, u mnie przy 675MHz taktowanie owo wynosi 1566MHz. Zapewne inaczej jest to ustawione w biosie karty, ale może te niższe taktowania shaderów, pozwalają pociągnąć wyżej rdzeń.

Te kropeczki to efekt komprsji jpega. A co do przepuszczania to potwierdzam.

Jeśli chodzi o tempy to max w stresie miałem 64C na boxie, idle 52 przy o/c - tyle, że u mnie wieje jedna 120 na część karty i SB. A LCC ma pewnie otwarte okno sądząc po innych temperaturach :]

Mam otwartą budę i na czas testu postawiłem wiatrak pokojowy, ale powiem, że bez niego wynik jest taki sam. Co do shaderów to nie wiem same się tak ustawiły gdy podnosiłem rdzeń i memki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chemiczny_ali

dokladnie tak samo pomyslalem...

jak mozna zrobić takie wykresy!!! na pierwszy rzut oka czasem 10x szybszy

plytka i gpu takie samo jak w gtx tylko inne pamieci i chlodzenie... i to cała ultra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chemiczny_ali

dokladnie tak samo pomyslalem...

jak mozna zrobić takie wykresy!!! na pierwszy rzut oka czasem 10x szybszy

plytka i gpu takie samo jak w gtx tylko inne pamieci i chlodzenie... i to cała ultra...

Dokładnie, te wykresy to parodia.....a ultra jest szybsza ..hmm ... 5%-7%... jak na 300$ ponoć więcej od GTX to wynik rewelka....heh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi