Skocz do zawartości
oommeenn

Tagan I Seasonic - Kilka Pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję zmiane zasilacza ( do 350 zł) ponieważ dotychczasowy idzie do innego kompa ( obecnie Tagan TG380-U01 ).

Wybrałem dwóch faworytów:

Tagan TG430-U15 Easycon RoHS

Seasonic S12-430

Przeczytałem wszystko co udało mi sie znaleść o tych zasilaczach, ale nadal mam parę pytań.

Seasonic- czytam skrajnie różne opinie. Jedni chwalą, inni ganią. Czytałem, że niepochlebne zdanie o nich mają BENITO i Lukasrz. Są to jednak takie zdawkowe opinie. Chciałbym jakiegoś rozwinięcia, usłyszeć jakieś konkrety.

Sprawa Tagana.

Czytam, że porównując Tagana i TopPowera każdy radzi brać TopPowera, że niby lepszy.

W innym miejscu czytam znów, że Tagana i TopPowera robi ta sama firma, w tej samej fabryce, a różnica polega na tym że Tagan jest jakby bardziej "ekskluzywną" (lepiej wykończoną) wersją TopPowera. W takim razie dlaczego TopPower jest lepszy ? Nic z tego nie rozumiem. Może mnie ktoś oświecić ?

Bardzo mi zależy na cichym zasilaczu. Obecny Tagan TG380-U01 jest bardzo cichy. Nie idzie go usłyszeć przy 2 pracujących HDD w kompie, no chyba że przyłoży się ucho do obudowy zasilacza. Nigdy nie miałem z nim problemów.

Patrząc na zdjęcia wymienionych na początku Seasonica i Tagana, to moim zdaniem dzieli je przepaść jeśli chodzi o wykonanie, na kożyść Tagana.

Natomiast Seasonic podobno cichszy i mniej się grzeje ( choć podobno obecne wersje mają głośniejszy wiatrak ).

Seasonick dziwnie lekki w stosunku do Tagana ( lżejszy o cały kilogram).

Seasonic już zamówiony, mam nadzieję że nie będę żałował wyboru :? .

Bardzo proszę o jakieś wskazówki.

Edytowane przez oommeenn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o tagana to U15 jest robiony na bazie starej serii Topowera P5, czyli dość słabo w porównaniu nawet do Seasonica. Seasonic nie jest złym zasilaczem, z tego co wnioskuję z wypowiedzi benito uważa on (z czym nie śmiem się nie zgodzić ;) ), że są lepsze w danych przedziałach cenowych (ale nie koniecznie cichsze). Sam niedawno kupiłem Seasonica i jakoś specjalnie nie czuję się gorszy, że nie mam np anteca True power. Z tego co widzę twój konfig ciągnie zasilanie głównie z linii 5V zasilacza, a wszystkie nowe zasiłki są dostosowane do większego obciążenia 12V, więc to może być większym problemem. Tu już niech się wypowie ktoś bardziej obeznany w zasiłkach i napisze jak sobie taki Seasonic z tym poradzi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tagan jak juz ktos wspomnial to stara konstrukcja o niskiej sprawnosci (dlatego ma wiekrze radiatory co zwiekrza jego wage), seasonick i topower p3 to zdecydowanie nowsze kosntrukcje, sprawniejsze a co za tym idzie chlodniejsze. Topower jest z pewnoscia cichyszy od tagana , seasonic niby tez ale slyszalem jak jeden z jego egzemplazy niemilosiernie cykal i to wcale chichy nie byl ;).

Do twojego zestawu najbardzije pasuje Tagan, jezeli jednak planujesz niedlugo modernizacje komputera biez topowera p3 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz mieć naprawdę cicho? zrób tak jak tutaj ;) ciszej się nie da (poza zasilaczami pasywnymi). Do twojego konfigu w zupełności wystarczy wersja 330W / 380W.

Co do modyfikacji ( widziałem ją już :wink: ) to szkoda mi gwarancji.

Zasilacz musi być trochę mocniejszy. Jeśli już muszę zmienić to niech będzie on trochę przyszłościowy, w razie zmiany konfiguracji kompa.

No cóż przyjdzie Seasonic, to oblokamy go :wink: .

Czy ten Fander naprawde jest tak dużo cichszy od oryginalnego wentyla seasonica ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj przyszedł Seasonic. Już zamontowany.

Muszę stwierdzić jednoznacznie iż Tagan TG380-U01 jest cichszy od Seasonic S12-430.

W każdym razie moje egzemplarze.

Nie jest to jakaś ogromna różnica ale jest. Dodam iż wentylatory w Taganie nie są nówki bo zasilacz ma 1,5 roku.

Jak dla mnie upadł mit super cichego Seasonica, może kiedyś był, może na poprzednich wentylatorach.

Seasonic natomiast, jest trochę chłodniejszy od Tagana. Narazie sprawdzałem tylko w idle. Jak będe miał czas to pomęcze go więcej.

Przydałoby się ze 2 molexy więcej. Jest ich 6, a jak chcemy podłączyć FDD to musimy zająć jeszcze jeden dla specjalnej przejściówki.

Kabelki jak dla mnie, nie są za krótkie pomimo, że mam BigTower.

Edytowane przez oommeenn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz mieć naprawdę cicho? zrób tak jak tutaj ;) ciszej się nie da (poza zasilaczami pasywnymi). Do twojego konfigu w zupełności wystarczy wersja 330W / 380W.

moj "mod" :)

Ale btw jak probowalem wylaczyc wentyl w seasonicu 330 u siebie to po paru minutach robil sie wyraznie cieply... dlatego stosuje ciagly przewiew @ 500RPM (zimny), do tego wciaga zimne powietrze (czyli lepeij niz w standardowej obudowie gdzie zasysa ze srodka).

To jest glowna przyczyna tego ze nie podpinalem fandera bezposrednio pod zasilanie z seasonica, wlasnie w obawie ze mi sie wentyl nie bedzie uruchamial, a dopiero przy bardzo wysokiej temperaturze. W kazdym razie fandera na takich obrotach naprawde mozna zaakcetowac tylko z korzyscia dla zasilacza ktory ma zimno :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj "mod" :)

Ale btw jak probowalem wylaczyc wentyl w seasonicu 330 u siebie to po paru minutach robil sie wyraznie cieply... dlatego stosuje ciagly przewiew @ 500RPM (zimny), do tego wciaga zimne powietrze (czyli lepeij niz w standardowej obudowie gdzie zasysa ze srodka).

To jest glowna przyczyna tego ze nie podpinalem fandera bezposrednio pod zasilanie z seasonica, wlasnie w obawie ze mi sie wentyl nie bedzie uruchamial, a dopiero przy bardzo wysokiej temperaturze. W kazdym razie fandera na takich obrotach naprawde mozna zaakcetowac tylko z korzyscia dla zasilacza ktory ma zimno :wink:

Fander 120 wpięty w kontroler Seasonica, kreci się (po uruchomieniu) na 370-380 obr/min - to masakrycznie mało.

Po godzinie ( buda zamknieta) obroty podskoczyły do około 450 obr/min i tak stoją.

Więc ja też podłaczyłem Fandera pod płytę na 12V i ustawiłem obroty na 850.

Jest chłodno i bardzo cicho.

Najgłośniej w moim kompie hałasuje nowa Barracuda (tylko ja słychać)....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi