Skocz do zawartości
lores

Lacze Wi-fi Point-to-point Przy 2 Km

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poniewaz nie znam sie na tworzeniu sieci bezprzewodowych, prosze Was o rade. Mianowicie, chcialbym polaczyc dwa komputery oddalone od siebie o, mniej wiecej, 2 km. Nie zalezy mi na nie wiadomo jakich predkosciach transmisji, ale za to na mozliwie niskich kosztach... Wystarczajace w pelni byloby nawet 11Mbps (standardowy 802.11b), ale jesli robi to duza roznice, mogloby byc do kilku razy mniej. Dosc wazna jest tez stabilnosc i bezpieczenstwo. Z tego, co udalo mi sie wyczytac w Sieci, najodpowiedniejszy bylby wlasnie standard 802.11b z jakimis antenami kierunkowymi i, byc moze, wzmacniaczami, ale prosze Was o krytyczne podejscie do tematu i odpowiedzi, za ktore naprawde bylbym wdzieczny... Chodzi mi glownie o pomoc w doborze sprzetu i, ew. w przyszlosci, konfiguracji.

Przepraszam za brak odpowiednich znakow i ew. bledy, ale pisze uzywajac malo sprawnej klawiatury notebooka :( .

Jesli podobny temat juz wystapil, przepraszam, ale sie nie dopatrzylem...

Z gory bardzo dziekuje i mam nadzieje, ze taki topic przyda sie rowniez i innym...

Pozdrawiam

lores

PS Na lini tych 2 km znajduje sie waski pas lasu i kilka domow. Czy polaczenie jest, w ogole, mozliwe?

Edytowane przez lores

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi