Skocz do zawartości
treksus

Jak Podłączyć Trzeci Dysk?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym podłączyć trzeci dysk. na pierwszym kanaleIDE mam dwa dyski master i slave, na drugim mam CD-RW i DVD-RW Mam jeszcze dwa wolne kanały 3 i 4 pod RAID. ale jak podłączam pod nie dysk ani system ani Bios go nie widzą. Jak go podłączyć żeby był widzialny? Nie planuje dysków łączyć w RAID bo każdy jest inny. Płyta główna to Gigabyte GA7-VAXP z BIOSEM F15 czyli ostatnim jaki wyszedł

Edytowane przez treksus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym podłączyć trzeci dysk. na pierwszym kanaleIDE mam dwa dyski master i slave, na drugim mam CD-RW i DVD-RW Mam jeszcze dwa wolne kanały 3 i 4 pod RAID. ale jak podłączam pod nie dysk ani system ani Bios go nie widzą. Jak go podłączyć żeby był widzialny? Nie planuje dysków łączyć w RAID bo każdy jest inny. Płyta główna to Gigabyte GA7-VAXP z BIOSEM F15 czyli ostatnim jaki wyszedł

Moze trzeba zainstalowac sterowniki do konrolera (powinny byc na CD dolaczonym do plyty). Ew. sam kontroler jest wylaczony w BIOSie. Albo cos zupelnie innego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem , ale nawet jak zainstaluje to i tak ani system ani bios go nie widza. Gdy w BIOSie zamiast ATA ustawie RAID to trwa jakies wyszukiwanie a nastepnie tradycyjne "not installed". Oczywiscie w BIOSie nie ma mozliwosci uruchomienia autowykrywania dyskow na kanale 3 i 4, Tylko 1 i 2... W tej chwili pozyczylem ten dysk kuzynowi bo i tak nie moge go podlaczyc. Pomyslalem ,ze moze trzeba ustawic zworke na CS (Cable Select) ??? moze to pomoze???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem , ale nawet jak zainstaluje to i tak ani system ani bios go nie widza. Gdy w BIOSie zamiast ATA ustawie RAID to trwa jakies wyszukiwanie a nastepnie tradycyjne "not installed". Oczywiscie w BIOSie nie ma mozliwosci uruchomienia autowykrywania dyskow na kanale 3 i 4, Tylko 1 i 2... W tej chwili pozyczylem ten dysk kuzynowi bo i tak nie moge go podlaczyc. Pomyslalem ,ze moze trzeba ustawic zworke na CS (Cable Select) ??? moze to pomoze???

Zworki na dysku mozesz przestawiac, nic w ten sposob nie zepsujesz. Masz moze w BIOSie opcje onboard RAID controller on/off czy cos podobnego? Ew. czy w managerze urzadzen w Windows widzisz konroler Raid wraz z kanałami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moza tak jak w kontrolerach na PCI trzeba tuz przed rozpoczeciem instalacji wcisnac F6 aby zainstalowac "kontroler SCSI innej firmy" -wyczytalem na innym forum ,ze jesli sie tego nie zrobi to kontroler RAID bedzie widziany przez system jak SCSI wiec moze tu jest jakis zwiazek?

A co do menedzera WinXP to jest przy sterowniku wykrzyknik na zoltym tle a we wlasciwosciach "nie mozna uruchomic (...) kod 10) !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi