treksus Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 (edytowane) Chciałbym podłączyć trzeci dysk. na pierwszym kanaleIDE mam dwa dyski master i slave, na drugim mam CD-RW i DVD-RW Mam jeszcze dwa wolne kanały 3 i 4 pod RAID. ale jak podłączam pod nie dysk ani system ani Bios go nie widzą. Jak go podłączyć żeby był widzialny? Nie planuje dysków łączyć w RAID bo każdy jest inny. Płyta główna to Gigabyte GA7-VAXP z BIOSEM F15 czyli ostatnim jaki wyszedł Edytowane 6 Października 2006 przez treksus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Chciałbym podłączyć trzeci dysk. na pierwszym kanaleIDE mam dwa dyski master i slave, na drugim mam CD-RW i DVD-RW Mam jeszcze dwa wolne kanały 3 i 4 pod RAID. ale jak podłączam pod nie dysk ani system ani Bios go nie widzą. Jak go podłączyć żeby był widzialny? Nie planuje dysków łączyć w RAID bo każdy jest inny. Płyta główna to Gigabyte GA7-VAXP z BIOSEM F15 czyli ostatnim jaki wyszedł Moze trzeba zainstalowac sterowniki do konrolera (powinny byc na CD dolaczonym do plyty). Ew. sam kontroler jest wylaczony w BIOSie. Albo cos zupelnie innego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treksus Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Probowalem , ale nawet jak zainstaluje to i tak ani system ani bios go nie widza. Gdy w BIOSie zamiast ATA ustawie RAID to trwa jakies wyszukiwanie a nastepnie tradycyjne "not installed". Oczywiscie w BIOSie nie ma mozliwosci uruchomienia autowykrywania dyskow na kanale 3 i 4, Tylko 1 i 2... W tej chwili pozyczylem ten dysk kuzynowi bo i tak nie moge go podlaczyc. Pomyslalem ,ze moze trzeba ustawic zworke na CS (Cable Select) ??? moze to pomoze??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Probowalem , ale nawet jak zainstaluje to i tak ani system ani bios go nie widza. Gdy w BIOSie zamiast ATA ustawie RAID to trwa jakies wyszukiwanie a nastepnie tradycyjne "not installed". Oczywiscie w BIOSie nie ma mozliwosci uruchomienia autowykrywania dyskow na kanale 3 i 4, Tylko 1 i 2... W tej chwili pozyczylem ten dysk kuzynowi bo i tak nie moge go podlaczyc. Pomyslalem ,ze moze trzeba ustawic zworke na CS (Cable Select) ??? moze to pomoze??? Zworki na dysku mozesz przestawiac, nic w ten sposob nie zepsujesz. Masz moze w BIOSie opcje onboard RAID controller on/off czy cos podobnego? Ew. czy w managerze urzadzen w Windows widzisz konroler Raid wraz z kanałami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treksus Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 a moza tak jak w kontrolerach na PCI trzeba tuz przed rozpoczeciem instalacji wcisnac F6 aby zainstalowac "kontroler SCSI innej firmy" -wyczytalem na innym forum ,ze jesli sie tego nie zrobi to kontroler RAID bedzie widziany przez system jak SCSI wiec moze tu jest jakis zwiazek? A co do menedzera WinXP to jest przy sterowniku wykrzyknik na zoltym tle a we wlasciwosciach "nie mozna uruchomic (...) kod 10) ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Moze trzeba przelozyc jakas zworke na plycie glownej?? Tak trzeba bylo zrobic zeby wlaczyc dodatkowy kontroler SATA na Asusie A7N8X-E Deluxe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...