Skocz do zawartości
Hugster

Czy Wogóle Coś Ruszać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szczerze mówiąc to nie bawiłem się nigdy w kręcenie procków czy pamięci nawet kiedy miałem stacjonarnego AMD XP 1,7 który -jak mi ktoś powiedział- jest do tego dobry. Ale tak z ciekawości spytam czy wogóle jest sens coś ruszać?...

Na dzień dzisiejszy przesiadłem się na laptopa Toshiby - model M60-182. Specyfikacja:

Procesor: Intel Pentium M Centrino

Częstotliwość taktowania : 2.0 GHz

Zewnętrzna częstotliwość taktowania : 533 MHz

Pamięć podręczna drugiego poziomu : 2 MB

Pamięć: 2048mb ddrII 533MHz (2x1024mb)

Grafika: Producent : ATI MOBILITY™ RADEON® X700

Ilość pamięci : 128 MB (własna)

Podłączona magistrala : PCI Express o 16-krotnej szybkości

Poniżej załączam kilka screenów które być może przydadzą się Wam. Temp. procka cały czas jest w granicach 40-43 stopni.

post-141269-1160132105_thumb.jpgpost-141269-1160132144_thumb.jpgpost-141269-1160132132_thumb.jpgpost-141269-1160132116_thumb.jpgpost-141269-1160132124_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest rzeczywiście ekstremalne tylko nie wiem dokładnie jak to nazwać :lol:

1,7 nie koniecznie taki hoho do oc jak to było palomino to se mogłes pokręcić ...

tego bym nie ruszał :razz: - brakuje ci wydajności ?

a może gry nie chodzą ? - do gier są desktopy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu akurat nowe gry pomykają na max detalach i z tego jestem zadowolony :)

Tak jak mówie, pytam z czystej ciekawości. Bo jedyne co mi się nie podoba to fakt, że po instalacji SP2 czas uruchamiania jest masakryczny :/ wcześniej na ekranie ładowania pasek przeleciał 3 razy i system był gotowy. Tak samo w poprzednim stacjonarnym kompie, ze wspomnianym adm xp1,7. Czas uruchamiania się całego systemu (z autostartem) wynosił jakieś 25sekund a teraz... średnio z 14'cie razy ten paseczek musi przelecieć :mad: Bo jeśli by to pominąć to nie ma na co narzekać w tym lapku.

---

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro wcześniej pasek latał trzy razy a teraz lata 14 to wina leży w oprogramowaniu i nawet jakbyś podkręcił toto na azocie to nie uzyskał byś zadowalających efektów - poczytaj o optymalizacji windy, o Sp2, o alternatywnych systemach, o nLite, power XP 2.0 ( dostępny w sieci e-mule ) itp

podkręcaniem niewielu tu zdziałasz :wink:

również pozdrawiam :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby skrócić czas ładowania się systemu wywal wszystkie pliki z folderu c:/windows/prefetch, następnie wejdź do rejestru (Start->Uruchom->regedit), znajdź klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\Prefetch Parametrs i zmień wartość Enable Prefetch na 0.

u mnie pomogło i zamiast 10 kółkek, pasek robi max 3 :]

pozdrawiam

mystery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi