aurel Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Potrzebny mi niesamowicie algorytm, który narysowałby odcinek na podstawie współrzędnych początku i końca tegoż odcinka. Cały bajer niestety polegać ma na tym, że linia ma się składać z literek (ma być narysowana w ASCII).... Słyszałam, że coś takiego nazywa się pętlą rysowania linii, jednakże google jakoś nic na ten temat nie mówi... Najmilej widziany algorytm z objaśnieniem, gdyż poza tym, że mam to wykorzystać, to jeszcze powinnam się tego jakoś naumieć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 (edytowane) hmm, to mi wygląda na zadanie domowe ? jak to ma być linia pozioma składająca się z liter to nie potrzeba do tego żadnych specjalnych algorytmów a jak to ma być wektor, to tez nie potrzeba specjalnych zabiegów, wyznaczasz funkcje i podrażasz ta funkcją od jakiegoś początku do jakiegoś końca resztę robi funkcja FOR lub WHILE lub DO..WHILE itd... choć można i tak: MOV ECX, 5 znacznik: CALL ... DEC ECX JNZ znacznik Edytowane 6 Października 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aurel Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Tak, w pewnym sensie praca domowa. Tak naprawdę to tylko jej maleńka część, prawdziwa zabawa dopiero się zacznie ;) Szczerze mówiąc to niewiele rozumiem z tego co napisałeś, ale dzięki i tak :) Po prostu teraz będę musiała troszkę się doedukować i popróbować to pewnie coś mi w końcu wyjdzie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 (edytowane) jeśli nie potrafisz napisać algorytmu rysującego linię to nic dziwnego ze o asemblerze nie słyszał :) Tylko co to dokładnie znaczy że ma być rysowana w ascii? masz narysować kwadratowa (schodkowatą) linię np z liter ooooooo czy masz dodać antyaliasing, żeby pochyła linia byłą powiedzmy wygładzona różnymi znaczkami ascii? Edytowane 7 Października 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Pachnie mi to zadankiem domowym na pg :) A konkretniej projektem :) Masz moze adres tej stronki na której jest podane te zadanie ? Moge poradzić symfonie c++ tam niby cos jest na ten temat ... Ksiazka kosztuje ok 70 zł .. ale napewno się przyda na pg :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aurel Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) www.spoj.pl ale bez hasła do zadań sie nie dostaniesz :P linia nie musi byc wygladzana ;) w sumie to juz sobie z tym poradzilam przy pomocy pętelek i gotoxy niestety w ten sposob wszystko zrobilam w liniach pionowych i poziomych... w sumie efekt prawidlowy, pytanie czy tez o to wlasciwie chodziło profesorowi, czy tez przyczepi sie do braku tego siakiegos tam algorytmu :// btw - potrzebna mi jest JAKAKOLWIEK komenda wyjścia z biblioteki conio.h.... (pan profesor wymyślił sobie, że jest to jedyna biblioteka z jakiej mamy prawo korzystac w tym zadaniu :/) niestety wszystkie komendy jakie znajduje albo nie dzialaja pod tą biblioteką, albo nie działają prawidłowo :/ teoretycznie powinno działać putch() tyle że dla przykładu - putch('\370'); - nie wyświetla się nic, ewentualnie nie wiem co się robi, bo mimo clrscr wyświetlona jest poprzednia wersja (narysowana z innych znaczkow i w innym miejscu...) naprawdę nie wiem co robię źle :/ (wstawienie " zamiast ' powoduje komunikat o błędzie składni) edit - putch() jednak juz działa ;) sama nie wiem co było źle, ale już nie jest :) Edytowane 8 Października 2006 przez aurel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aurel Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) hum. i pojawił się problem.... programik wygląda tak: //cenzura, zapobiegam ewentualnym pokusom plagiatorskim :P jak cos to pw co jest nie tak, chyba każdy widzi (po uruchomieniu ;)) - przy lewej krawędzi poziome linie schodzą o jeden znak za nisko.... myślę i myślę i próbuję i nie wiem, po prostu nie mam pojęcia co jest nie tak :/ byłabym wdzięczna za jakieś sugestie... /a niech ktoś z mojego roku wykorzysta to do zrobienia swojego projektu to jajca oberwe. Edytowane 9 Października 2006 przez aurel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) zmień while (i<h); na while (i=<h); i przy okazji pozmieniaj zapisy typu: i=i+1; na i++; oraz weź poprawkę ze liczenie pętli de facto nie zaczyn a się od 0 tylko od 1 Edytowane 8 Października 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aurel Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 nic to nie dało, a wręcz popsuło (linie wszystkie o jeden za długie i i tak opadające na dół). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) Tego typu rozwiązania napewno bedą się powtarzały... Wogle dozuć bibliotekę iostream ... :) Szkoda ze niezabardzo moge pomóc ... Moja wiedza jest ograniczona ;) Moge podać kilka komend które się napewno przydadza.. getch putch gotoxy clrscr puttextt gettext I przy okazji co to za biblioteka windows.h ? Miło poznać kolezanke z roku :) I dzieki za adresik z zadankiem :) Z jakiego kompilatora kozystarz ? Borlanda c++ buildera ? Ja szukam tego p... borlanda , Moze znasz jakis adresik skąd go mozna zassac byle nie strona producenta.. Pozdrawiam . P. S Mozna wiedzieć z której grupy jestes ? Ja z 8 :) Edytowane 8 Października 2006 przez domel.fm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) Jako że Aurela wzieła i poszła do chaty odpisze za nią. bibloteki iostream.h nie moga uzywac, gostek z projektu powiedział że ten progs ma być napisany bez bibloteki iostream.h... Część komend które wymieniłeś sa niestety z iostream, wiec kicha, reszte juz wykorzystala ;) Borladna pociagnelismy z strony borland.pl, serial nie wiem skad, spałem jak to sciagla ;) Aurela jest w grupie 6 na informie, ja zreszta tez w 6, tez pierwszy semestr, tylko ze na elektronice i telekomunie :) Pozdro! Edytowane 8 Października 2006 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) ...tez pierwszy semestr, tylko ze na elektronice i telekomunie :) Pozdro! Jeśli na PG to nie masz się z czego cieszyć :P Jak chcesz jakieś książki czy cuś, to wal na PW ;) Sry za OT A wogle to co tak wczesnie sie zabrała kolezanka za ten projekt .. ? Przeciez on jest na 11.11.2006 :) Ambicja rozpiera na początku... zapewne przejdzie wkrótce :P Edytowane 8 Października 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Jako że Aurela wzieła i poszła do chaty odpisze za nią. bibloteki iostream.h nie moga uzywac, gostek z projektu powiedział że ten progs ma być napisany bez bibloteki iostream.h... Część komend które wymieniłeś sa niestety z iostream, wiec kicha, reszte juz wykorzystala ;) Borladna pociagnelismy z strony borland.pl, serial nie wiem skad, spałem jak to sciagla ;) Aurela jest w grupie 6 na informie, ja zreszta tez w 6, tez pierwszy semestr, tylko ze na elektronice i telekomunie :) Pozdro! Ja tez jestem na infie :) A co do tych komend to je podawał własnie ten gostek i ja przynajmiej niemam nigdzie zapisane ze niemozna uzywac iostream .. Ale moze tak jest jak mówisz :) A wogle to co tak wczesnie sie zabrała kolezanka za ten projekt .. ? Przeciez on jest na 11.11.2006 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 @hary86 - ty mnie nie pocieszaj, na razie mnie załamały pierwsze cwiczenia z fizy z twardowskim.. omg. w połowie mój umysł odstawił bluescreena i nie wiedzialem co sie dzieje ;D tyle ze bylem na ciezkim kacu. i napewno zgadamy sie co do ksiazek. @domel.fm - hm. tak mi Aurela powiedziala ze nie moze z iostream kozystac. Moze macie dwóch różnych, nie wiem. Ja mam tylko podstawy programowania, żadynch projektów, wiec nie wiem nic z autopsji... A kolezanka jest strasznie ambitna i bala sie ze nie bedzie potrafiła zrobic tego programu wiec wziela sie za niego wczesniej. Ale jak widac - okazało sie ze jednak sobie jakos radzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Mam nadzieje ze kolezanka napisze programik na 7 pkt... :) A przy okazji moze dostanie 3 pkt uznaniowe.. :) za urodę ... urodę programu oczywiście :) Wogle pozdrawiam studentów pg.. :) Mam nadzieje ze przezyje wykład z analizy ;) A co do fizyki to mam z dok. Tyrzykiem ... Słyszałem ze na zaliczeniach bedzie wesoło.. :) a po zaliczeniach spadochroniazy duzo :) NA ost wykładzie tez miałem bluescreana Hyba niebedzie łatwo na pg.. :) A szczegulnie po czestych imprezach... Zapowiada się trochę dobrej zabawy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aurel Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 http://www.haker.com.pl/forum/viewtopic.php?p=124164 to jest strona z ktorej dużo łatwiej ściągnąć borlanda ;) igomako > spałeś, to nie wiesz :P na spoju jest wyraźnie napisane, że do instrukcji wejścia wyjścia nie wolno używać iostream... zabrałam się za to już teraz, bo muszę wykorzystać początkowy zapał - już wkrótce złapie lenia i NIC nie będzie mi się chciało :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Ostatnim czasem udało mi się zassać nawet ze strony borlanda :) wersję personal... :) I nawet wysłali mi na mail kodzik.. :) Chyab jedyny legalny proglam..... A co do projektu to ja juz mam lenia ... co bedzie dalej? mam nadzieje ze coś napisze co by miec zaliczenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valanthe Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 http://en.wikipedia.org/wiki/Bresenham's_line_algorithm gotowe rozwiązania są po to żeby z nich korzystać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aurel Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 (edytowane) i o to chodziło :D wielkie dzięki ;) /edit - um.... a ktoś potrafiłby może ten algorytm wyjaśnić...? albo chociaż przetłumaczyć na polski? :/ Edytowane 25 Października 2006 przez aurel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 uraz do gogli z dzieciństwa czy co? :wink: http://www.republika.pl/wmula/articles/bresenham.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...