Skocz do zawartości
Viperus

Łaptop Dla Studenta Informatyki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co o tym myślicie ?:

Acer Aspire 5102NWLMi

Ekran: 15,4" 1280x800 Procesor: Turion TL50 1,6

Wielkość dysku: 80GB Wielkość pamięci RAM: 512MB

Napęd optyczny: DVD RW Waga:

Sieć bezprzewodowa WLAN: b/g

Wiem że acery to low end ale na ten cel zamierzam wydać max 3k zł, chciałbym żeby proc był dwurdzeniowy.

Zastanawiam się jeszcze nad:

Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3405

Ekran: 14" 1280x800 Procesor: Centrino Duo T2050 1,66

Napęd optyczny: DVD RW Waga: 2,4kg

System operacyjny: Linux Sieć bezprzewodowa WLAN: a/b/g

LG F1-225GY

Ekran: 15,4" 1280x800 Procesor: Centrino Duo T2250 1,7

Wielkość dysku: 60GB Wielkość pamięci RAM: 512MB

Napęd optyczny: DVD RW Waga: 2,8kg

System operacyjny: WinXP Home Sieć bezprzewodowa WLAN: a/b/g

Asus A6M-Q024

System operacyjny: brak Sieć bezprzewodowa WLAN: a/b/g

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zastanawiał sie nad LG i FS, Acer też fajny - lepsza grafa, ale Acery nie zachwycają jakościa wykonania :/

Idz do jakiegoś sklepu i porównaj sobie matryce tych laptopów (LG i FS powinny mieć dość niezłe matryce) i zastanów sie czy możesz pozwolić sobie na ustępstwo w kwestii dysku 60GB vs. 80GB. Przy okazji zobacz która klawiatura będzie bardziej Ci pasowała (LG ma klawiaturę numeryczną, a jakość i parametry będa podobne, a może nawet identyczne - bo LG w wielu modelach stosuje identyczne klawiatury co FS)

Zastanów sie też czy potrzebny Ci będzie orginalny Windows - niektóre uczelnie (Poliyechnika wrocławska na przykład) proponują swoim studentom orginalnego Windowsa XP Home za darmo, a wersje Pro za 10EURO.

Dobrze zastanów sie sie nad laptopikiem a na pewno będziesz zadowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co o tym myślicie ?:

Acer Aspire 5102NWLMi

Napęd optyczny: DVD RW Waga:

Sieć bezprzewodowa WLAN: b/g

Wiem że acery to low end ale na ten cel zamierzam wydać max 3k zł, chciałbym żeby proc był dwurdzeniowy.

Zastanawiam się jeszcze nad:

Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3405

Ekran: 14" 1280x800 Procesor: Centrino Duo T2050 1,66

Napęd optyczny: DVD RW Waga: 2,4kg

System operacyjny: Linux Sieć bezprzewodowa WLAN: a/b/g

LG F1-225GY

Ekran: 15,4" 1280x800 Procesor: Centrino Duo T2250 1,7

Wielkość dysku: 60GB Wielkość pamięci RAM: 512MB

Napęd optyczny: DVD RW Waga: 2,8kg

System operacyjny: WinXP Home Sieć bezprzewodowa WLAN: a/b/g

ztycznosc z acerem mialem 3 razy w zyciu w tym raz z tym własnie ktorego opisujesz iz robil na mnie fatalne wrazenie... a sugerijac sie uzytkownikami forum odradzam :) co o obu pozostałych to bym wzioł lg ze wzgledu na ciut szybszy procek ( intel w stos do amd to sporo dłuższy czas pracy na bateriach ) i wieksza matryce no i ma org xp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm więc LG, acera kupił mój kolega i musze przyznać że nie jest to solidna maszynka.

Może macie coś innego w podobnej cenie ?

Na systemie specjanie mi nie zależy, w akademiku nie mieszkam to może łapanek nie bedzie a w razie czego to będe wiał tylko żeby laptop za dużo nie ważtył ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na core duo nie ma mowy... na centrino ( p4m) tak jest szansa ze cos znajdziesz lecz musisz sie spieszyyc bo moge p4m sie niedlugo skonczyc na zecz cd i c2d... a przynajmniej gdzies to wyczytałem.. a rozwazales sprowadzenie sprzetu z usa?? oplaty za przelew i przesyłke mieszcza sie w granicach 250 zl. =] popatrz sobie tutaj moze cos znajdziesz amazon.com a tu firma polamer do ktorej robisz shipping a potem oni ci wysyłaja ale musiałbys sie dowiedziec dokładnie o procedure... pzdr =]

edit: a jak juz cos znajdziesz to polecam pricegrabbera wpisujesz sobie ktory lapek a on ci wyrzuca rozne konfiguracje i sklepy w ktorych jest dostępny =]

edit2: np tu masz toshibki w ladnych cenach...

Edytowane przez shrek999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Import odpada, niemam na to czasu ani chęci,

Znalazłem fajnego ASUSA A6M-Q024:

http://notebooki.pl/notebook/pokaz-od-skapiec/1819/

Procesor AMD Turion 64X2 TL-50 1.6 GHz

Pamięć RAM 512 MB DDR2

Napędy DVD Super Multi drive Double Layer

Dysk Twardy 80 GB

Matryca 15,4" TFT WXGA Crystal View 1280x800

Karta Graficzna NVIDIA GeForce Go 6100 do 64MB

Karta Dźwiękowa AC97

Bateria Li-Ion

Typ Wskaźnika Touch Pad

Komunikacja Modem 56K V.90 (V.92 ready), 10/100BaseTX FastEthernet, IEEE 802.11b/g

Złącza 4x USB 2.0, PCMCIA, RJ-11, RJ-45, s-video, IEEE 1394, DVI, VGA, czytnik kart (SD, MM, MS, MS Pro)

System zainstalowany Brak

Gwarancja 24 miesiące (producenta)

Wymiary i waga 284 x 35,2 x 354 mm; 2,8 kg

Uwagi GRATIS torba i myszka do notebooka

I co o tym myślicie ? Asus spoko firma, a na pokładzie jest Go6100(chyba lepszy od GMA950). Tylko ten turion może się grzać :/

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co o tym myślicie ? Asus spoko firma, a na pokładzie jest Go6100(chyba lepszy od GMA950). Tylko ten turion może się grzać :/

grafika i tak jest zintegrowana i tak.. tu dla turiona + za 64 bit jesli sie nie myle ale raczej o wyniku powyzej 2h na baterii mozesz zapomniec... ja bym sie zastanawial w tym momencie miedzy asusem a dellem.. i wziol bym dela za prace na tbateriach i procka cd pomimo ze jest 32 bit :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zależy mi na długim czasie pracy na bateriach i 2h w zupełności mi wystarczy, teraz liczy się możliwie jak najlepsza grafika a Gf Go6100 chyba będzie wydajniejszy od GMA950 które ma i tak problem z kompatybilnością z grami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[bedzie wydajniejszy jeznakze probowalbym poszukac czegos na x300.. po tym co mam w budzie nie ufam gf'om

tu masz spis lapkow z x300 na pokładzie http://www.ati.com/buy/onboard/mobile/mobi...radeonx300.html oprocz tego an stronei atiego mozesz inne poprzegladac tj x700 itp

Edytowane przez shrek999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten acer odpada, jeden rdzeń, słabe wykonanie i duża cena, jedynie grafa może być ale za tą cene to nie warto.

Wezmę coś z Turionem X2:

Fujitsu-Siemens AMILO PA1510 z X1100

lub

ASUS A6M Q024 z Gf Go6100

a może jeszcze coś innego

Tylko ta grafa

Toshiba Tecra A4 (Intel PM 750 1.86GHz, 512DDR) - X1100

3dmark 03: 2430 pkt

3dmark 05: 968 pkt

Natomiast GF go 6100 na Asusie A6M-Q006H (turion64 x2 tl50, 1gb ddr2) ma wyniki:

3dmark 03: 1213 pkt

3dmark 05: 631 pkt

Czy ten FS ma dobrą matrycę ? Jak z jakością, mam nadzieję że lepsza od Acera.

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A będzie można potem go wymienić na CD lub C2D ?

jesli jest na chispecie i945 gm alb i945pw to jak najbardziej po ew modyfkacji biosu jesli jednak studiujejsz infe to raczej nie grasz zabardzo a pozatym patrzac na syg z desktopem to masz ynke do grania masz =] lepiej niz turiona chyab nie trafisz i bierz asusa najlepszy CHYBA z fs, lg asus...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się zdarzyć że pogram na sieci więc dobrze by było żeby grafa dała rady dla np. Battlefielda 2. A tak na co dzień to nie gram w gry 3d, jedynie online np. ogame.

to albo ten joybook czy jak mu tam albo inne conajmniej x1400albo odpowienik... mi na gf4Ti 4800 bt2 nawet wlaczyc sie nie chciał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na core duo nie ma mowy... na centrino ( p4m) tak jest szansa ze cos znajdziesz lecz musisz sie spieszyyc bo moge p4m sie niedlugo skonczyc na zecz cd i c2d... a przynajmniej gdzies to wyczytałem.. a rozwazales sprowadzenie sprzetu z usa?? oplaty za przelew i przesyłke mieszcza sie w granicach 250 zl. =] popatrz sobie tutaj moze cos znajdziesz amazon.com a tu firma polamer do ktorej robisz shipping a potem oni ci wysyłaja ale musiałbys sie dowiedziec dokładnie o procedure... pzdr =]

edit: a jak juz cos znajdziesz to polecam pricegrabbera wpisujesz sobie ktory lapek a on ci wyrzuca rozne konfiguracje i sklepy w ktorych jest dostępny =]

edit2: np tu masz toshibki w ladnych cenach...

mozesz cos wiecej napisac o sprowadzaniu laptopow z usa? cos z podatkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co sie orientuje... bo mialem tak zrobic ale znalazlem inny sposob

1 kupujesz w sklepie internetowym

2 shipping adres podajesz tej firmy polamer wczesniej piszac do nich maila z zapytaniem czy mozna itp.

3 paczka do nich przychodzi oni moga opakowa to np w jakies swoje cus i potem przesyłma morska lub lotnicza ( drozsza dosłownie o grosze ) leci paczka do wawy z ego co kojarze a potem kurier powinien ci ja dostarczyc...

co do cła to CHYBA i PODKRESLAM CHYBA urzad celny nie moze i do niej zajrzec...

a co wazne!! najpeliej jakby sklep internetowy mogl wysłac to jako gift.. piszesz sam do siebie karteczke z zyczeniami czy cus innego... bo przeciez nikt nie dostaje prezentów za pobraniem :) i teoretycznie wszystko powinno byc ok... ale polecam przekrecic do tej firmy maja siedzibe w warszawie na puławskiej i u nich sie wszystkiego dokładnie dowiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cło nie, ale VAT to juz jak najbardziej.

I co to ma znaczenie ze gift ? jesli wartosc przekracza te 50$ to moze byc nawet i spadek, haracz dla panstwa trzeba oddac.

Lepiej dobrze sie dowiedz jak ominac VAT, bo bedzie zgrzytanie zebow jak z laptopem przyjdzie rachunek na dodatkowe 600zł..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi