rogal123 Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 OK-wkrotce bede mial to cudo (oby bo kase kisze). Chyba wypadalo by rowniez zmienic grafe z mojego LEadtek GF2 PRO GTS na... no wlasnie.NA CO? Cos do 500-550pln Od razu powiem ze bede pracowal w CADzie i 3dmax w rozdzielczosci min 1280x1024@100Hz (po to ten monitor). Obraz ma byc jak zyleta ;o). Prosze tez nie proponowac mi Matroxow ani starych Quaddro (czesto se pogrywam i to bynajmniej nie w bierki ;). Jak na razie moim faworytem jest Radeon 8500/9100 (ew. LE/L). Chodzi mi konkretnie o jakosc obrazu przy tej rozdzielczosci i 100Hz odswiezania. Jesli ktos ma doswiadczenia z takimi konfigami to prosze o pomoc i moze konkretne modele kart.Serdeczne dzieki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 Weź Herculesa 8500 LE, nie pożałujesz, obraz brzytwa, najlepszy zakup do 500 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 Najlepszy bylby pewnie Matrox Parhelia, ale Radek 8500 sprawdzi sie doskonale. Osobiscie pracowalem na nim przy 1152x862@100hz i sprawowal sie znakomicie, podobnie jak teraz R9700 pro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 Najlepszy bylby pewnie Matrox ParheliaMoże i tak, jeśli brać pod uwagę sam obraz, ale rogal napisał, że lubi tez pograć więc nie ma innego wyboru jak Radeon 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogal123 Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 Za "Parchatka" dziekuje ;oP Czyli tak jak myslalem-radek rulezz. A jak z odswiezaniem w grach- sa problemy takie jak z nVidia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 I tak będziesz pracował przy odświeżaniu 85 bo przy 100 obraz jest rozmyty.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogal123 Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 A GF lepiej sobie radzi? (lol RADZI hehehe) ktos jeszcze ma takie uwagi? Czekam na wszystkie opinie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 Za "Parchatka" dziekuje ;oP Czyli tak jak myslalem-radek rulezz. A jak z odswiezaniem w grach- sa problemy takie jak z nVidia? Nie ma na radkach zadnych problemow z odswiezaniem. Jezeli masz Win XP to instalujesz np Refreshlock i masz zawsze zadana ilosc Hz. I tak będziesz pracował przy odświeżaniu 85 bo przy 100 obraz jest rozmyty.... :D :D :D ROTFL ;) Ja nie moge pracowac przy nizszej niz 100hz bo mnie oczy bola, co ty za bzdury gadasz, ze obraz rozmyty???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogal123 Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 No wlasnie ja jak przelaczam na 85Hz to nie moge dlugo siedziec- to po prostu WIDAC GOLYM OKIEM :o). 100Hz to podstawa a jak sie da to i wiecej 8O 8O 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 I tak będziesz pracował przy odświeżaniu 85 bo przy 100 obraz jest rozmyty.... :D :D :D ROTFL ;) Ja nie moge pracowac przy nizszej niz 100hz bo mnie oczy bola, co ty za bzdury gadasz, ze obraz rozmyty???? To, że obraz jest rozmyty w rozdzielczości 1280x1024 przy odświeżaniu 100 Hz na dobrym Radeonie ( np. hercules o którym tu mowa ) to może być tylko wina monitora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 potwierdzam zdanie przedmowcy, 1280x1024 @ 90hz na samsungu 757dfx, grafa to radek 8500 gigabyte'a- ZYLETA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Od razu powiem ze bede pracowal w CADzie i 3dmax w rozdzielczosci min 1280x1024@100Hz (po to ten monitor). Hmmm... pozwol ze zapytam, bo czegos tu nie rozumiem... Kupujesz HM903DT i zamierzasz uzywac 1280x1024@100Hz? :o Nie szkoda pieniedzy? Takie parametry na 17-tce uzyskasz :wink: HM903DT chodzi spokojnie w 1600x1200@100Hz i 1920x1440@85Hz wiec nie rozumiem po co rezygnowac z conajmniej 1/3 powierzchni ekranu ustawiajac taka mala podzialke... zwlaszcza przy sofcie typu CAD czy 3DSMax. Jesli chodzi o grafe to sprawa jest prosta - jak nie chcesz Matroxa to najlepsza jakosc obrazu osiagniesz tylko na Radeonie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 I tak będziesz pracował przy odświeżaniu 85 bo przy 100 obraz jest rozmyty.... :D :D :D ROTFL ;) Ja nie moge pracowac przy nizszej niz 100hz bo mnie oczy bola, co ty za bzdury gadasz, ze obraz rozmyty???? Chciałem powiedzieć, że u mnie Iiyama przy odświeżaniu wyższym niż 85 w rozdzielczości 1280x1024 obraz staje się mniej wyraźny. Coś takiego jakby plamka się powiększała... Możliwe że to wina mojej karty graficznej (GF3 Gainward), ale narazie nie zamierzam zmieniac więc zakładam, że to monitor. Poza tym praca w wyższej rozdzielczości na 19` może doprowadzić do znacznego pogorszenia wzroku - wszystko jest za małe (to nie jest moja opinnia, ale lekarzy). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 U mnie jest dokladnie to samo na dokladnie tej samej karcie. CeForce SUCKS :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 U mnie jest dokladnie to samo na dokladnie tej samej karcie. CeForce SUCKS :(Może jednak Iiyama SUCKS ?? Sprawdzałeś na innych kartach ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Ja bym obstawial monitor, nie ze Liyama sucks. Moze masz akurat trefny egzemplarz, sprawdz lepiej na innej karcie, najlepiej na jakims radku ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 do tego herca to bym proponowal sterowniki omega podobno lepszy obraz (napewno nie wiem kiepski monitor mam ) :( tylko wtedty bys musial sobie 2 systemy zainstalowac bo z wydajnoscia kiepsko u nich... ale mysle ze to nie potrzebne .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Może jednak Iiyama SUCKS ?? No worries - jesli chodzi o jakosc obrazu 2D to KAZDA karta na KAZDYM chipie nVidii S.U.C.K.S. i tyle :( Mialem w pracy wypasiona karte ELSA GLoria II (Quadro) za 3500 zl. Zmienilem na Matroxa G550 i na moim sluzbowym SONY W900 nagle obraz zrobil sie tak ostry, ze przez tydzien sie przyzwyczajalem :P Po prostu nVidia idzie na maxa w wydajnosc 3D, kompletnie olewajac wydajnosc i jakosc obrazu 2D oraz TV-Out i nie sprzeczajcie sie pliss... Moze dla sredniej wiekowej w przedziale 14-20 jakosc obrazu 2D nie ma znaczenia, bo wszystkie gierki od dawna robia 3D, ale jak ktos zajmuje sie grafika od 11 lat to wie co mowi, jesli chodzi o jakosc obrazu :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 kavoo ma racje rogal gdybys miaal kase ok 1.5k to by nie bylo probblemu bierzesz matrox parhelia 512 dobra wydajnosc 3d zajebisty obraz genialny AA tylko ta cena... , a do 500zl nic lepszego poza hercem nie kupisz.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Ja bym obstawial monitor, nie ze Liyama sucks. Moze masz akurat trefny egzemplarz, sprawdz lepiej na innej karcie, najlepiej na jakims radku ;) Heh... Chyba nie miales nigdy do czynienia z Iiyama skoro takie opowiesci dziwnej tresci wypisujesz :wink: To nie jest jakis gowniany SONY, Samsung czy LG z Media-Markt, ktore trzeba w sklepie sprawdzac po kolei Nokia Monitor Testem i modlic sie zeby choc jeden na 20 trzymal geometrie w miare porzadnie :P Topowe modele Iiyamy bierzesz w ciemno bez sprawdzania geometrii i masz pewnosc ze nie trafisz na zlom :P Iiyama rzadzi, zwlaszcza jak sie kupuje nowiutka 454-ke z gwarancja i wszystkim co trzeba za 1630 zl :twisted: :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Wybacz, ja kupilem juz kilka monitorow Sony w ciemno i nie mialem zadnych problemow ;) Lg tez robi pozadne monitory, choc mozna trafic wadliwa sztuke. Zeby daleko nie szukac Lisek mial problemy z geometria wlasnie w 454. Rozumiem ze chwalisz swoje, ale bez podniety niepotrzebnej ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 To nie jest jakis gowniany SONY, Samsung czy LG stary-nie przesadzaj miałem dokładnie ten monitor i mysle ze za bardzo sie nim podniecasz ta iiyama jest w porzo, nic jej nie brakuje ale to nie 8 cud świata i naprawde porządnego sony , neca itp mozna bez niczego postawic na tej samej półce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Żadnego monitora nie można brać w ciemno, nawet ż eto jest Iiama. Niestety nawet podczas transportu może dojść do pewnego uszczerbku w geometrii obrazu i czasami nie da się tego zniwelować. Ale wracając do tematu to radeon 8500le od Hercules'a bo ma świetny obraz. Tylko i wyłacznie ta karta zapewni ci obraz żyletęw takich wysokich rozdzielczościach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Żadnego monitora nie można brać w ciemno, nawet ż eto jest Iiama. Niestety nawet podczas transportu może dojść do pewnego uszczerbku w geometrii obrazu i czasami nie da się tego zniwelować. zgadzam sie w 100% Ale wracając do tematu to radeon 8500le od Hercules'a bo ma świetny obraz. Tylko i wyłacznie ta karta zapewni ci obraz żyletęw takich wysokich rozdzielczościach. a inne radeony to juz nie?? :wink: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Ja mam oryginalnego R8500 i R9700 pro i jakosc jest pewnie jeszcze lepsza ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogal123 Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Ja widzialem tylko 1 egzemplarz tego monitora na GF4 4200 (jakis tani klon pewnie) i bylem zawiedziony.Wydawal mi sie nieostry i odswiezanie ustawione bylo na 85hz (bo ten gosciu co go mial byl niekumaty-ale to osobna historia) i pod w98 po zmianie na 100Hz sie wykrzaczal. Poza tym obraz byl ciemny-w 3dmarku mialem klopoty z rozroznianiem przedmiotow0moze to kwestia regulacji. Kupuje go bo roznica w cenie miedzy Philipsem 109P40 (1650pln) Samsungiem (najtanszy) , Necami i innymi z max odswiezaniem 95-98Hz w 1280 wynosi kolo 150-200pln w zamian za wysokie odswiezanie w wyskonich rozdz. i opinie ze jest to b.dobry monitor. Juz postanowilem ze nie bede zmienial grafy na nVidie, tylko Radek (mint 9000pro lub hercules 9100/9100L) na Parhelie ;o) mnie nie stac a G450-550 sa za malo wydajne w 3d. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 No, wogole przy 100Hz gf4ti nie da sie rozroznic litery "a" od "o". Natomiast na radeonach widac nawet atomy :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogal123 Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 BOSKO :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 To nie jest jakis gowniany SONY, Samsung czy LG stary-nie przesadzaj Nie przesadzam :wink: W pracy siedze przy 24-calowym SONY FW900 za 8500 zl i jesli chodzi o trzymanie geometrii oraz parametry techniczne siada przy 454 w kucki :P I zachwalajac Iiyamy nie mam wcale na mysli WSZYSTKICH modeli - mowie wylacznie o modelach z gornej polki, z kineskopem Diamondtron MM. Zaden Trinitron ani jakikolwiek inny typ kineskopu nie moze sie z Diamondtronem MM rownac :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogal123 Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Z tego co wiem Diamondtrona MM (lub M^2) montuje tylko iiyama. Inne firmy to Diamondtron M i M costam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...