Skocz do zawartości
Dzidaziom

Monitoring

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne było nieraz, ale foruma szukajka to nie google no i 213 stron przeglądania też mi sie nie widzi :)

Mam abita NF7-S 2.0 xp-m 2500+ i hdd maxtora i szukam jednego, lub kilku programów które będą pokazywały temperatury. Słyszałem, że np. AIDA pokazuje temperatury z szujnika w płycie, a sa programy, które pokazują temperatury z czujnika w rdzeniu. Są? Jakie?

Jakiś programik, który w miarę dokładnie pokaże temperature HDD i nie będzie zajmował 100MB

chipset w sumie jest mało istotny, to mi pokaże AIDA.

No i doszły mnie słuchy, że istnieją programy, które obniżają w IDLU temperature proca o kilka stopni... Jakie? No i czy to tylko fikcja?

Pozdo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jasneeeeeeee że jest program, który obniża temp proca(AMD Duron i Athlon), ja używałem na Bartonie 2500@2,4GHz

zapodaj maila na PW to wieczorkiem podeśle :)

PS Zawsze mialem otwartą budę i po zastosowaniu tego programu różnica między IDLE bez tego programu a z tym programem wynosiła ok 8-10C !!!!!!!!!!!!!!

program działa na zasadzie, że wyłącza nieużywaną część pamięci L2 a w STRESS(co logiczne) cała pamięć jest włączona i temp jest taka sama, niezależnie czy masz program czy nie.

Czyli chodzi o to, że temp na procu jest sporo niższa jeżeli np. słuchamy mp3 lub oglądamy film.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MotherBoard Monitor nie jest już rozwijany od dawna.

SpeedFan daje dodatkowo kontrole na wentylatorkami (jak płyta pozwala)

No i jest jeszcze Samurize, który ściągnie temperatury ze SpeedFana lub MotherBoard Monitor'a i pokaże ci je (jak i milion innych danych o kompie - jak będziesz chciał) gdzie będziesz chciał i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MotherBoard Monitor nie jest już rozwijany od dawna.

SpeedFan daje dodatkowo kontrole na wentylatorkami (jak płyta pozwala)

No i jest jeszcze Samurize, który ściągnie temperatury ze SpeedFana lub MotherBoard Monitor'a i pokaże ci je (jak i milion innych danych o kompie - jak będziesz chciał) gdzie będziesz chciał i jak.

Sam program MBM moze nie jest rozwijany, ale ma za to swietna ceche - sam definiujesz czujniki ktore mierza dane temp. Jesli dobrze pokombinujesz, to spokojnie skonfigurujesz to z najnowszymi plytami nawet... A z NF7-S dziala bez problemu - sam uzywalem MBM jak mialem taka plyte... teraz z reszta tez uzywam MBM - najlepszy tego typu program wg mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi