Krzysztof036 Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 (edytowane) Miesiac temu kupilem dysk Samsunga ( SP1654N (160GB)). Dziala ok, ale zdarza sie ze w czasie pracy mozna uslyszec "taki jakby" stuk. Dzieje sie to rzadko (zauwazylem ze tylko podczas obciązenia dysku - np. kopiuje pliki z partycji na partycje i jednoczesnie np. otwieram przegladarke internetowa ) - dysk dziala ok, transfer dobry. Mam otwarta obudowe, cichy komp wiec to dobrze slysze jak sie zdarzy. Troche czasu zajelo mi szukanie przyczyny i odpowiedz znalazlem w S.M.A.R.T. dysku. Stuki maja odzwierciedlenie pod pozycja - (0B) Calibration Retry Count. Gdy wlacze kompa jest nastepujaco przy tej pozycji: Current 253, Worst 100, Threshold 0 Data 0 Status Ok. Natomiast po pewnym czasie (gdy sprawdze po uslyszeniu tego stuku) Current zmienia sie na 100 i rosna wartosci przy Data (najwiecej do tej pory widzialem 3). I tu przechodze do meritum sprawy. Dysk dziala ok, nie samym S.M.A.R.T. czlowiek zyje;-D, ale czy takie objawy sa normalne? (wydaje mi sie ze nie). Czy takie objawy kwalifikuja dysk do wymiany gwarancyjnej? (bad blocków nie ma, reszta wartosci S.M.A.R.T. jest ok). Czy grozi to utrata danych? Oto S.M.A.R.T. dysku: Po wystapieniu "stuku" : Edytowane 9 Października 2006 przez cris22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 pokaz ten SMART odczytany programem: Everest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...