Atyro Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 (edytowane) Witam jak w tytule, mam już jasno sprecyzowane co kupić (po za mobo, ewentualnie ramy) Procek: Core 2 Duo E6300 1.86GHz 2MB 64bit RAM: Geil 1024MB 800MHz Ultra CL4 (2x512) Grafa: Galaxy GF 7300GT 128MB 128bit Zalman 1.4 Zasiłka: Topower 400W Oem (tan najczęściej polecany na forum) Płyta: ???????? reszta z starego kompa Co do mobo Jaką zaproponowalibyście płytke tak do 400 - 450 PLN odrazu zanzcze, że więcej kasy to chyba nie wyczaje, a pozatym wydawać na płyte 800 czy nawet 1000 tylko poto, żeby wycisnąc 7 poty z sprzętu wydaje mi się bez sensu (lepiej zaoszczędzić i wymienić coś w kompie za pół roku, przepć albo odrazy wstawić mocniejszego proca, ramy, grafe) w moim przypadku może się nie opłaca brać dobrej mobo nie wiem nawet czy nie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakiejś tajszej płytki i w marcu wymienić na coś lepszego (narazie nie będe kręcił procka ale za poł roku rok napewno) Co do mobo Gość z sklepu powiedział że C2D bez dobrej płyty jest wydajnościowo na poziomie celerona (nie biorąś pod uwage dwurdzeniowości prockiem jeśli nie ma dobrego mobo (chipset intela 965 lub 975) ile w tym jest prawdy? Co do RAM I mam pytanie co do ramów czy te Geile muszą chodzić na v2.3 przy 800Mhz tak jak jest w opisie ,myśle też o Pamięci DDRAM2 Corsair 1024MB 800MHz XMS2 Xtreme CL5 (+ w jednej kości - cl5) i Patriot Extreme 1GB KitPC2-7200 ELK (po przeczytaniu rankingu na stronie http://rankingi.chip.pl/ranking_124151.htm...ebdfb593636b61) Co do sklepów Jakie znacie tanie sklepy moje propozycje to norbid.pl x-kom.pl esc.pl proline.pl gość z norbid.pl powiedział że proline.pl sprzedaje części drugiej kategorii wątpie żeby to była prawda ale wole się upewnić?? Edytowane 10 Października 2006 przez Atyro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Co do sklepów Jakie znacie tanie sklepy moje propozycje to norbid.pl x-kom.pl esc.pl proline.pl gość z norbid.pl powiedział że proline.pl sprzedaje części drugiej kategorii wątpie żeby to była prawda ale wole się upewnić?? To co Ci pwoiedzial gosc z norbid.pl to bzdura... A co do sklepow to jeszcze bym dolozyl: Apollo.pl , morele.net , agito.pl - i wiele innych ktorych adresy znajdziesz przeszukujac purepc.pl Dalej... Co do mobo Gość z sklepu powiedział że C2D bez dobrej płyty jest wydajnościowo na poziomie celerona (nie biorąś pod uwage dwurdzeniowości prockiem jeśli nie ma dobrego mobo (chipset intela 965 lub 975) ile w tym jest prawdy? Bzdura... i to konkretna. Podejrzewam ze oczywiscie gosc z norbid.pl Ci to powiedzial :) C2D swietnie dziala na plytach glownych z starszymy chipsetami przyklad Asrock Conroe865pe (jest na chipsecie I865) i dziala znakomicie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Proline to najtańszy sklep jaki znam i zawsze tam kupuje sprzęt; nie robią problemów z gwarancją. takie drobne OT :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AcsShaDe Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 (edytowane) Płyta: ???????? Oczywiscie gigabyte ds3, tylko jego cena.... 530zł Ps. Nie słuchaj 'gościa ze sklepu' bo on prubuje ci wcisnać to na czym najwięcej zarobi... Edytowane 10 Października 2006 przez AcsShaDe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atyro Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Proline to najtańszy sklep jaki znam i zawsze tam kupuje sprzęt; nie robią problemów z gwarancją. takie drobne OT :D Co do proline zgodził bym się jeszcze kilka dni temu, w tej chwili myśle że najtańszy jest x-kom.pl lub ten norbid.pl tyle że ten ostatni to jest jeakiś sklep z sosnowca strona internetowa to szajs jeśli nie wiesz co chcesz kupić to tam sie tego nie doweisz (skromny opis, jeśli to wogule można nazwać opisem, części). Miał ktoś jakąś styczność z x-kom.pl??(czy kupowaliśćie tam, czy są problemy z gwarancją) Doszedłem do wniosku że rużnice miezy nimi nie są tak duże jak naprzykład między komputronikiem a którymś z tych sklepów, a często jest tak żę jak mają taniego np C2D to znowu mają droższe ramy np Geil. Co do mobo czy ten gigabyte ds3 nie ma problemów z ramami np goodram??dobra jest do oc?? I gdzie można go kupić za 530 PLN bo ja znalazłem najtaniej za 565 na proline.pl Asrock Conroe865pe chyba zostaj daleko w tyle za płytą gigabyte ds3 czy jednak jest to płyta pokroju Dual-sata2 która jest według mnie jedną z najlepszych pod 939?? I jeszcze jedno pytani opłaca się teraz kupić C2D czy lepiej zaczekac do marca aż ceny spadną po gwiazdce no i obniżka cen intela będzie widoczna. C2D jeśli dobrze pamiętam utrzymuje się cały czas na tym samym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 I jeszcze jedno pytani opłaca się teraz kupić C2D czy lepiej zaczekac do marca aż ceny spadną po gwiazdce no i obniżka cen intela będzie widoczna. C2D jeśli dobrze pamiętam utrzymuje się cały czas na tym samym poziomie. a to juz zalezy jaki masz sprzet obecnie i czy wytrzymasz na nim te pol roku. Ja juz mialem kupowac C2D ale jako ze sprzet mam jeszcze dosc wydajny to czekam z wymiana wlasnie tak do marca-maja kiedy to juz conroe bedzie w rozsadnych cenach a i zapewne 8800 od nvidia bedzie od jakiegos czasu na rynku i tez ceny powinny sie do tego czasu ustalic na rozsadnyn pulapie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Tyle ze Gigabyte DS3 nie wspolpracuje z GooDRam Pro i 7900GS Galaxy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atyro Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 (edytowane) Gigabyte DS3 nie wspolpracuje z GooDRam Pro i 7900GS Galaxy Ale tylko z ramami GooDRam i 7900GS Galaxy czy z innymi ramami tżz jest problem a czy ma problem tylko z tę kartą tej firmy, wszystkimi kartami tej firmy czy serią kart 7900GS?? Jak pisałem żeby zaczekać to zapomniałem dodać ze kupiłbym w tedy najtańszgo celerona na 775 bo ja na swoim "sprzęcie"(czytaj: złomie - przypis autora :wink: ) długo nie wytrzymam czakałem już tyle że trzeba wymienić sprzęt w sumi miałem kupić rok temu ale kase prze*****m Mój komp jest archaiczny proc: Duron 650 mobo ECS K7S5A (poprzednia płyte maiłem od początku i spaliła sie po około 20 miesiącach) Ram no name 256 266Mhz cl 2.5 (działają na 200 cl2) poprzednio były no name 64 133Mhz grafika nVidia Vanta LT 16mb (częściowo uszkodzona - mam paski na monitorze) reszta mało ważna Edytowane 10 Października 2006 przez Atyro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 A może Gigabyte na 945P http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=15...=326&_ih=14 lub Asrock na 945P http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=15...=326&_ih=14 + E6300 http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=15...1061&_ih=11 IMHO bawienie się w jakieś celeronki nie ma sensu. A te płyty jeżeli nie potrzbujesz jakiś fajerwerków są ok. Gigabyte jest lepszy do OC (możliwość regulacji napięć cpu). Spokojnie na niej dolecisz do FSB 350 = 2450mhz. Czyli spokojnie na rok styknie. Poza tym prędzej można się spodziewać spadków cen płyt głownych niż procków conroe. Podejrzewam, że w marcu najtaniej będzie kosztować około 680,-. Natomiast płytki ze wzrostem dostępności tych pod conroe stanieją więcej. Poszukaj w sieci testów i zobaczysz, że i945 P wypada bardzo dobrze w porównaniu do 965. tego gigabyta znajdziesz już za około 355,- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 www.skapiec.pl na tej stronie znajdziesz sobie najtanszy sklep oferujacy konkretna czesc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atyro Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 www.skapiec.pl na tej stronie znajdziesz sobie najtanszy sklep oferujacy konkretna czesc skąpca używałem ale teraz widze że jest nie przydatny (chyba że tylko ja tak mam jak wybiore ramy>Patriot i zero wyników chyba coś z tym serwisem jest nie tak bo kiedyś działał bez zarzutów inne serwisy to 9sekund.pl, kupujemy.pl, i conego.pl ale one podają najniższ cenę z jednego sklepu a mi chodzii niskie ceny wszystkich prodóktów lub prawie wszystkich z jednego sklepu (bo kupująć kilka części zróżnych sklepów niby po najniższych cenach plus przesyłka do każdego z tych prodóktów, to wychodzi, że bardziej się opłaca kupiś wszystko w jednym sklepie) W sumie to chyba kupie jednak tego Gigabyte DS3 ale mam jeszcze pytanie czy jak bym kupił mobo z zaintegrowana grafiką to bym miał mniejsze mozliwości oc?? gdzieś na foróm ktoś pisał że ta mobo z zaintegrowaną grafą ma gorsze możliwości oc ma może ktos tego gigabite z zaintegrowana grafą bo do marca ta grafika by mi stykła nie gram za duzo bo nie mam czasu a i tak najpierw zagrał bym w pare starszych tytułów na które się juz napaliłem Jaką byście polecili zasiłke do tego C2D plus te ramy (w przyszłości dodatkowe 2x512 albo 2x1GB) grafa jakaś mocniejsza może 7900gt napewno nie będe brał drugiej grafy grafik, 2xHDD SATA, 1xHDD ATA 100, DVD , 1xPCI + 1xPCI Sound Blaster X-FI?? Wszystko oczywiście kręcone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Chieftec GPS-450 spokojnie wystarczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atyro Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Chieftec GPS-450 spokojnie wystarczy... Zapomniałm dodać żeby był cichy, bo komp bedzie działać często w nocy 1,5 metra od mojego łuzka Zkoro Chieftec GPS-450 wystarczy to te poniżej równierz a chyba są cichsze od Chiefteca myślałem nad: Topower SPW-480W EZA 480W z ciszą to chyba nie jest tak żle http://zenfist.pl/pID/227.htm Topower TOP-450P3 450W jak wyczesz jeszcze troche kasy to chyba go wezme http://zenfist.pl/pID/273.htm Seasonic S12-430 http://zenfist.pl/pID/230.htm jeśli nie Topower TOP-450P3 450W to w tedy chyba on Jakieś ine propozycje +/- w tej cenie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Seasonic S12 z tych co podales jest zdecydowanie najcichszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atyro Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 ostatnio zobaczyłem dośc tanio fajne ramy Patriot Dual 2x512 MB 800MHz DDR2 LLK http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...00MHz_DDR2_LLK/ i Patriot Dual 2x512 MB 900MHz DDR2 ELK http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...00MHz_DDR2_ELK/ i mam pytanie opłaca się dołożyć do nich czy lepiej pozostać prszy Geil Dual 2x512 MB Ultra DDR2 800MHz http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...ra_DDR2_800MHz/ Ponawiam moje pytanie Czy płyta Gigabyte 965P-DS3 (Lga775) ma lepsze wyniki oc niż Gigabyte 965G-DS3 (Lga775) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 wersja G ma chyba zintegrowaną grafe... tak ni się wydaje... ale pewności nei mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atyro Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 wersja G ma chyba zintegrowaną grafe... tak ni się wydaje... ale pewności nei mam. Tak wiem tylko gdziesz przeczytałem że ta płyta z gafą gorzej sie kreci i jest mniej stabilna, ma ktos może ją?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 też tak slyszałem... więc bral bym 965P DS3. Lepiej brać coś pewnego ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dace Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Co do patriotow Dual LLK to sa one na tych samych kostkach co GoodramyPRO (Micron D9). Na DS3 Pojda, ale jak zechcesz krecic to zapomnij, komp nie wstaje na wyzszych FSB (dokladnie na jakich mozesz sie dowiedziec, w temacie o tych plytach). Co ciekawe, pamiatki te na AM2 kreca sie bez oporow :blink: Pozostalbym wiec przy Geilach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Dokladnie... najlepszym wyborem beda Geil 677mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 (edytowane) Co do sklepów Jakie znacie tanie sklepy moje propozycje to norbid.pl x-kom.pl esc.pl proline.pl gość z norbid.pl powiedział że proline.pl sprzedaje części drugiej kategorii wątpie żeby to była prawda ale wole się upewnić?? Ty z Sosnowca jesteś? Norbid mieści się w Sosnowcu na ul. Sienkiewicza. Gość z tego sklepu delikatnie mówiąc ma nierówno pod sufitem. Nie słuchaj go, bo opowiada niestworzone historie. Profesjonalna obsługa :lol:. boki zrywam, ten gość sklep sam prowadzi. Ogólnie to ma w miarę tanio, kupiłem u niego swego czasu chłodzienie pentka pod soc A. Ograniczam się do tego, że kupuję u niego płytki DVD, Soniacze ma po 1,2 zł, Verbatimy po 1,3 zł, więc taniocha. Ale w dyskusje się z nim nie wdaje, bo szkod słów. Gdybym miał kupować to w Proline, a jeśli mieszkasz w Sosnowcu, to zajrzyj do Milcompa (szybko i w miarę tanio mają). BTW jestem również za Geilami ;). Edytowane 14 Października 2006 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atyro Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 (edytowane) Ty z Sosnowca jesteś? Nie nie jestem poprostu gdzieś widziałem link do tego sklepu i sprawdziłem i ceny mi sie nawet spodobał to zadzwoniłem do gościa i zapytałem się o części (dokładny opis i gwarancja bo nie było zbyt wiele informacji) Dzięki za info teraz wiem, że na 200% u niego nie kupie. Co do tych kości na D9 z przeczytanych przezemnie topiców wynika że ramy na Micron D9 są najlepszymi koścmi więc czy napewno nie opłacało by się <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tych Patriotów zamiast Geili?? A do tego chyba te Patrioty nie są na Micron D9 http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2189714 HS= to chyba oznacza kolor rediatorków i ztej listy wynika że tylko czerwone są na D9 a to co chciałem kupić mają niebieskie radiatorki (jeżeli coś pokręciłem to mnie nie bluzgajcie bo doszedłem do metodą dedukcji . Pamięta ktoś (albo analizuje rynek IT :wink: )kiedy ceny podzespołów spadają, od którego miesiąca, a kiedy rosną??Bo z tego co pamiętam to tak w marcu, ceny są nskie, ale później chyba idą w góre (komunia) i spadają tak do przełomu lipca/sierpnia by znowu szły wgóre chyba tak od września/pazdziernika. Edytowane 14 Października 2006 przez Atyro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Ramy i procki napewno beda tansze w marcu/lutym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Już pod koniec stycznia ceny zaczynają robić się coraz bardziej przyjazne ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 ja polecam poczekac do tego 30stego na biostarka p965 plytki maja byc juz u nas i cena akurat dla Ciebie a oc podobne jak p5b dlx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atyro Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 (edytowane) ja polecam poczekac do tego 30stego na biostarka p965 plytki maja byc juz u nas i cena akurat dla Ciebie a oc podobne jak p5b dlx Znalazłem tą płytke (niewiem czy do jest delux jutro zadzwoni i sie zapytam) http://netcomp.com.pl/sklep/product_info.p...d163b3eee0679d4 Znalazłem jeszcze to cyt."dzis dostalem od Yamo.pl maila ze oni beda mieli ta plyte w pozdzierniku, a kiedy bedzie w sklepach detal, to nikt nie wie." więc może to nie byc ten biostar. A jakie ramy do tego Biostara goodramy czy geile a może partyjoty?? W granicach 600PLN?? Inne propozycje?? A i znalazłem też że płyty Biostar są pokroju Asrock, Abit czy to prawda??Bo znalazłem też test i musze powiedzieć, że jak to ta płytka to ją biore z miejsca. Edytowane 15 Października 2006 przez Atyro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...