dr_Misiek Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Witam! Mam dwa całkiem niezłe egzemplarze: 1. 1200 MHz @ 1600 MHz (FSB 133) 2. 1000 MHz @ 1500 MHz (FSB 150) Zastanawiam się którego zostawić, czy postawić na wyższy zegar, czy na wyższe FSB, osobiście jestem za wyższym zegarem, ale czekam na Wasze opinie. Oba procki przetestowane w SP2004 i oba są w 100% stabilne na tych ustawieniach :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Bierz 1000 MHz @ 1500 MHz (FSB 150). Wyższym fsb nadrobisz (ale oczywiście synchronicznie z pamieciami) te 100 MHz, a i mniej się będzie grzał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Wszystkie testy robie synchrnonicznie, no może z wyjątkiem tych ze sprzętu z mojego podpisu :wink: Wstępnie sprawdziłem, że ten 1200 @ 1600 jednak mniej się grzeje niż 1000 @ 1500, qfa ale to by był okaz ten 1200 jak by poszedł na FSB 150 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Ja bym zostawil 1000@1500. Raz ze powinno byc wydajniej (przeciez mozesz to chyba sprawdzic?), a dwa ze tego 1200 sprzedasz drozej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 I tak chyba zrobie sprawdze wydajności obu na PC Markach i zostawimy tego któy się lepiej spisze. P.S. Te procki nie są tak tanie że 5 czy 10 zł to naprawde niewielkie pieniądze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 No i co... przetestowales? Ktory lepiej wypada? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 W PC MARK 2002 Celek 1000 @ 1500 typadł lepiej tylko w tescie HDD, w pozostałych testach i innych benchmarkach 1200 @ 1600 byl lepszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 A SuperPI zapuszczales? Szczegolnie interesuje mnie wynik 1M tego 1000 @ 1500. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Oj niestety nie zapuszczałem. Jakoś nie jestem przekonany do tego programu i tak naprawde nie wiem jak przedłożyć jego wynik na codzienne życie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie jutro zrobie i zapodam zcreena na forum. Póki co zapodam to :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 O kurcze - ale napiecie masz juz troche hardcoreowe jak dla tego modelu! Jaka jest przy tym temperatura? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 A mi się wydaje, że cpu-z pokazuje napięcie chipsetu, a nie procka. U mnie na Solteku przy defaultowym ustawieniu cpu-z pokazuje właśnie vmch. A jeżeli takie napięcie masz na procku: jesteś hardkorowcem :]. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Na procu - bankowo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Ale wynik ladny ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Tak swoją drogą to nie wiem czy Misiu ma jeszcze tego proca 1200@1600 bo może już sprzedał, ale ciekawe na jakim tamten napięciu śmigał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 jutro tez bede mial celerona 1200 i mam duza nadzieje ze podola 133 na fsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 (edytowane) jutro tez bede mial celerona 1200 i mam duza nadzieje ze podola 133 na fsb Niech moc będzie z tobą..... i wiara i nadzieja bo się przydadzą. Wziąłem dla kumpla Cielaka 1200 z tej seri co mój @1600 czyli SL656 i wcale się tak ładnie jak mój nie kręci. Długo go nie męczyłem ale myślę że więcej jak 1500 to nie da rady. PS: Przecież ja mówiłem że sprzedaję mojego Cielaka, jakoś nikt się nie odezwał. Yhhhh tak z wami gadać. :D Jakby co, to go jeszcze mam Edytowane 19 Października 2006 przez Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 kurcze nawet nie wiedzilem ze sprzerzedajesz seria mojego to sl5y5 wlasnie po niego jade jutro poimformuje o wynikach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 mialem miec celerona 1200 sl5y5 a mam sl656 dzialajacego na 133 sam bylem w szoku ze udalo mi sie zejsc ponizej 100s w super pi. Przychodzi zima i mozliwosci oc wzrastaja jak pojdzie w zimie na 150(1800Mhz)to rozwaze mozliwosc zlozenia WC + Peltier lub jakies nisko budzetowe FWC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scepak Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Witam. Jestem nowy na forum i nie mam doświadczenia na forum, ale mam małe doświadczenie w OC i po szybkim research'u zamieniłem Tualatina 1300 który leciał ledwo na FSB112 stabilnie na Tuala 1100 seria SL5ZE. Jako że Panowie tu są znawcami, może będziecie wiedzieli o co chodzi? Od razu postawiłem go na FSB133 co jak czytałem jest normalne i pojawiły się problemy. po pierwsze: na podkręconym procku nie mogę wejść do biosu. Mam płytę znaną i zasłużoną- Abit ST6. Po prostu zatrzymuje się komp i jedynie po resecie biosu zworką mogę wejść i ustawić wszystko od nowa co jest wkurzające. po drugie: Stabilność. Używam dawno kupionego zestawu- radiator miedziany 60x60mm nieduży ale z wiatrakiem 6x6 na 5000 obrotów wytrzymał godziny w Prime 95. Tylko że wyje jak odkurzacz! Po zmniejszeniu obrotów do 2000 temp rośnie z 44 stopni idle do 52 idle i z 48 do @#$%@zwis w stresie. I tu chciałem spytać: czy zastosowanie takiej przejściówki: http://www.allegro.pl/item135438375__revol..._8cm_gw_fv.html ewentualnie homemade i wiatraka 80x80 cichego, to dobry pomysł na ustabilizowanie pracy tego procka? Szukałem o tych przejściówkach na forum i nic więc pytam tutaj. Nie musicie odpowiadać na to ale chociaż o tym biosie napiszcie bo to mnie narazie bardziej wkurza. Trochę dużo napisałem ale pewnie i tak o czymś zapomniałem heh PS. SuperPi 1M na Tuala1300@niepamietamile miałem rekord 1.51 a na 1100A@1463 1.44 ^_^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Chłodzonko to chyba warto by było po prostu sobie nowe załatwić. Co do tego procka to niekoniecznie musi pójść na 133Mhz FSB, ale powinien. Zmień w biosie napięcie i wtedy próbuj. Tylko jak to jest, wszedłeś do Windozy i zrobiłeś SuperPI 1M a do BIOS'u wejść nie możesz?? LOL. Jedź powoli co 1-2Mhz, gdy będzie tracić stabilność to zwiększaj napięcie. A i pilnuj dzielników, przy 125Mhz walnij już 4:4:1, przy 133Mhz będzie idealnie 33Mhz na PCI (bo musisz pamiętać, że na s370 nie ma żadnego chipsetu który miałby zablokowane PCI, a powyżej 38Mhz robi się już nieciekawie dla zintegrowanych dźwiękówek i dysków) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scepak Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Napisałem dużo i nie za dokładnie, stąd niejasności:) Od początku: Do biosu wchodzi normalnie przy FSB 100. Przy FSB 133 komp chodzi na głośnym chłodzeniu stabilnie na Vcore 1.65 i superpi 1m robi w 1.44 minuty dzięki niskim timingom pamięci, więc proszę mi tu bez LOL'ów :) Kwestię dzielników też przerabiałem. Mam oczywiście 4:4:1 przy fsb133 i tak docelowo chciałbym mieć stabilnie i cicho(narazie tylko stabilnie). Chodzi o to, że jak już mam ustawione fsb133 to nie mogę wejść do biosu. To jest problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 scepak - wydaje mi sie, ze bez wiekszego coolera sie tutaj nie obejdzie. Te temperatury sa za wysokie jak na tualatina. Wszystkie tualatiny, ktore dotychczas mialem zaczynaly sprawiac problemy przy temp. powyzej ~ 50*. Sprobuj ustawic proca na 134 lub 135 i zobacz, czy mozna wtedy wejsc do biosu. Mialem kiedys proca, ktory za cholere nie chcial chodzic na 133. Za to na 134, 135, 136 bez problemu. Mze ten Twoj podobnie? a ha... i to byl rowniez 1100 sl5ze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scepak Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Z tymi temperaturami u mnie to jest dziwnie. Powinienem zmierzyć termometrem, bo jak przy temperaturze ok 45 stopni dotkne radiatora, to jest mniej więcej tak samo zimny jak blacha obudowy. Przy temp 56 jeszcze jest stabilnie. Ostatni zwis odnotowałem przy temp 59 stopni. Docelowo chciałbym mieć w stresie poniżej 50 stopni (wg wskazań z czujnika) co gwarantowało by pełną stabilność. Kupiłem 80x80 arctic fan pro tc do obudowy i paste silver 5, to powinno coś polepszyć bo w budzie mi się gotowało. A co do biosu to zauważyłem, że jest tak: przy zwiększeniu fsb do 115 dziwnie długo wchodzi do biosu(ale wchodzi) a przy 133 ten czas już dąży do nieskończoności, tak samo 133,134,135,136,137... Wkurzające to z tym biosem, ale chyba nic nie poradzę na to. Działam na fsb133 i to mnie cieszy bo miałem Tualatina 1300 chodził stabilnie max na fsb115 i ani Mhz więcej a jak zakupiłem 1100A to mam fsb133 i wyniki mam sporo lepsze niż 1300@1495 dzięki wysokiej magistrali. Teraz musze tylko sprzedać tego 1300 za jakieś 70zl i będzie pełnia szczęścia hehe Tego 1100A mogę puścic na więcej, ale chyba musiałbym timingi pamięci poluzować a nie chcę tego robić bo mam 2 2 2 5. Czytałem że powinno być 2 2 2 6 - czy to prawda że tak by było lepiej? Ja mogę tylko 2 2 2 5 albo 2 2 2 7 ustawić. Na fsb140 komp się resetuję przy wchodzeniu do winxp. Obstawiał bym zasilacz, jak mnie najdzie ochota na więcej MHz to pokombinuje heheh. Narazie czekam na ten wiatrak i pastę i może będe miał ciszę. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 a BIOS masz najnowszy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scepak Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 BIOS mam najnowszy. znalazłem coś takiego na necie: http://www.kilowattalley.com/easy.htm co o tym sądzicie? tylko jedna seria Tualatinów 1300 chodzi na fsb133? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Tego 1100A mogę puścic na więcej, ale chyba musiałbym timingi pamięci poluzować a nie chcę tego robić bo mam 2 2 2 5. Czytałem że powinno być 2 2 2 6 - czy to prawda że tak by było lepiej? Ja mogę tylko 2 2 2 5 albo 2 2 2 7 ustawić. Z tymi timingami to masz jak najbardziej normalnie jest 2:2:2:5/7 albo 2:2:2:7/9 i wyższe ( te pierwsze przedstawia się w formie 2:2:2:6 ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 BIOS mam najnowszy. znalazłem coś takiego na necie: http://www.kilowattalley.com/easy.htm co o tym sądzicie? tylko jedna seria Tualatinów 1300 chodzi na fsb133? Mam proca z tej serii - SL6JT - i rzeczywiscie chodzi bez problemu na fsb133 i to na standardowym napieciu. Ale szczerze watpie, aby wszystkie z tej serii tak ladnie chodzily. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...