maevius Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Witam, Płyta główna: Gigabyte K8NXP-Sli, BIOS - aktualny, niedawno flaszowany. Płyta OBSŁUGUJE zarówno SATA II jak i SATA I. Problem zaczął się z dyskiem twardym. Kupiłem dysk Samsung SpinPoint 2504C 250 GB SATA II. Podłączyłem go poprawnie pod porty SATA II. Mimo to płyta główna usilnie puszcza go przez kontroler SataLink (odowiedzialny za SATA I 150) zamiast przez kontroler nforce4x SATA II 300, pod który jest podłączony. Rzecz się dzieje już na poziomie BIOSU. W manualu do płyty głównej nie dopatrzyłem się rozwiązania mojego problemu. Gdy wyłączę w BIOS'ie SATA I - dysku w ogóle nie wykrywa, mimo funkcji serial ata - II na enabled. Nie rozumiem tego zupełnie, co jest grane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 A nie jest porzypadkiem rozroznione ze sa oddzielne zlacza dla SATAII i SATAI?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 czy z hdd wyjąłeś zworkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maevius Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Dzieki za odpowiedzi, W odpowiedzi na Wasze pytania: olo21: w HDD zworki nie było (tak zdaję sobie sprawę z możliwości wymuszenia 1.5 Gbps poprzez zworkę) YogiCK: są rozróżnione, osobne dla sata 150, osobne dla sata 300. Dysk atkualnie podpięty jest w sata 300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 (edytowane) a instalowałeś stery do tego chipsetu. Znalazłem je tutaj w dziale Chipset Driver: http://tw2005.giga-byte.com/Motherboard/Su...A-K8NXP-SLI.htm Aha, moze na płycie są złącza Sata I i osobno Sata II i wpiąłeś się pod to pierwsze. Edytowane 10 Października 2006 przez olo21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...