DRuMah Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Witam serdecznie. Niedawno kupiłem router D-Linka DI-524. Urządzenie ma odrobinę za słabą antenę jak na moje mieszkanie, bo w pokoju po przekątnej sygnał jest słaby i często lubi zanikać. Niestety nie mam możliwości zmiany umiejscowienia routera. Wpadłem na pomysł, aby antenę zamontować w przedpokoju i połączyć ją z routerem przy pomocy odpowiednio zarobionego pięciometrowego kabla. Moje pytanie: czy takie rozwiązanie ma sens? Czy efekt nie będzie odwrotny do zamierzonego (osłabienie sygnełu przez zbyt długi przewód)? Nie pytajcie, dlaczego nie kupię mocniejszej anteny- poprostu szkoda mi kasy ;] Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 (edytowane) Gdzieś w sieci widziałem strony na których było opisane jak wyliczyć bilans strat i zysków dBI przy tego typu instalacji. Ogólnie trzeba wziąć pod uwagę zysk dbi anteny oraz tłumienność kabla. Słaby kabel będzie miał duże tłumienie. Dobry kabel będzie miał małe starty, ale będzie drogi :) Z drugiej strony przy dobrze wykonanym kablu 5 metrowym (H155) strata wyniesie około 2-3 dbi więc nie tak dużo. Jeżeli przedpokój jest w "centrum" mieszkania to może uda Ci się w miarę równomiernie rozsiać sygnał... Edytowane 10 Października 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 2-3 dBI to ma moja antena :D W tym przypadku strata 2 dBI to już jest dużo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 dodatkowo kazda zlaczka ma 2dB tlumienia, a 3dB to z tego co pamietam, strata polowy dystansu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 dodatkowo kazda zlaczka ma 2dB tlumienia, a 3dB to z tego co pamietam, strata polowy dystansuA nie wiecie, czy można do takich anten stosować wzmacniacze jak np. do anteny szerokopasmowej? :D Przepraszam za te amatorskie pytanie, to tak z czystej ciekawości i nieznajomości tematu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 mozna, wyjdzie cie milion razy drozej i ryje beret, jak sobie to w mieszkaniu ulokujesz, kup mocniejsza antene, albo pociagnij skretke. Bylo nie kupowac Dlinka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Na nic lepszego nie było mnie stać. Skrętki ciągnął nie będę bo bym musiał zrobić pajęczynę. Chyba kupię antenę.. Kolejne pytanie: Jeśli na antenie 2 dBI mam 2 pomieszczenia obok syłę sygnału 10%, to o ile muszę zamontować silniejszą, żeby mieć ~40% (zależy mi, żeby komputer nie gubił sygnału) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Hmm dziwne że ci nie działa na tej małej antence ;o Montowałem kilka/kilkanascie takich wapow, i tam spokojnie po całym domku sobie ludzie smigają z laptopami. Pomyśl o przeniesieniu wapa/routera do przedpokoju będzie lepsze pokrycie sygnałem. U jednej osoby stoi na pięterku naparza przez strop i jedna sciane z cegły i jest 45 % sygnał. Ogólnie to każda złączka - strata 2dB, kabel tak średnio 0,5db na metrze straty jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Problem w tym, że mam za krótki kabel WAN :/ poza tym jeden komp jest podłączony przez lan i jakbym przeniósł to w efekcie miałbym większą plątaninę kabli. Kupię jakąś antenkę >5dB, powinno wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Bylebys kierunkowej nie kupil ;) @ar2r: 3dB to z tego co pamietam, strata polowy dystansuNie do konca - 3 dB to spadek (lub wzrost) mocy o polowe. Nie przeklada sie to bezposrednio na zasieg - zbyt wiele czynnikow na ma to wplyw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhoboS Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 witam! mam podobny problem (wiem, że temat był już dawno), mianowicie muszę przedłużyć antenę z karty Linksys WMP54GS, to znaczy wstawić pomiędzy nią a antenę kabel tak, aby antena znajdowała się w miejscu gdzie jest lepszy zasięg. Jaki kabel mam kupić? Jakie on ma mieć złącza? to pilne.. z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianadik Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) witam! mam podobny problem (wiem, że temat był już dawno), mianowicie muszę przedłużyć antenę z karty Linksys WMP54GS, to znaczy wstawić pomiędzy nią a antenę kabel tak, aby antena znajdowała się w miejscu gdzie jest lepszy zasięg. Jaki kabel mam kupić? Jakie on ma mieć złącza? to pilne.. z góry dziękuję Ja takze mam podobny problem tylko ze z Asmaxem AR704g...W mieszkaniu na bardzo malej przestrzeni gubi sygnal i nie wiem jak zwiekszyc moc anteny w jak najtanszy sposob....prosze o pomoc. edit Czy ma sens kupowanie np. czeogs takiego do zwiekszenia sygnalu?KLIK Edytowane 4 Marca 2007 przez adrianadik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 sens bylby jakbys kupil cos takiego: http://www.allegro.pl/item171346059_dookol...opni_senao.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianadik Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 sens bylby jakbys kupil cos takiego: http://www.allegro.pl/item171346059_dookol...opni_senao.html No racja, ale brak srodkow finansowych ;). Poradzilem sobie podsuwajac komputer blizej sciany, bo byl w rogu i sygnal mogl zanikac. Co prawda troche "skacze" jakos transmisji ale nie wplywa to na dzialanie neta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 ja dzis przenosilem swoja antenke z dachu na balkon, wywalilem masz 3m i sygnal mam 5% wiekszy, a co lepsze mam 5m wiecej kabla :D nie polecam stanowczo uzywania kabla rg58, chodz dziala on na 2.4Ghz tlumienie jest naprawde duze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...