chybaty Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 (edytowane) Witam Od dłuższego czasu mam podłączony wmacniacz samochodowy w domu pod zasilaczem komputerowym.Słyszałem że można podłączyć kondensatory na kablu zasilającym.Wie ktoś o co chodzi (tj.jakie kondensatory pojemność napięcie) słyszałem że minimalnie 10000 uF na 25V podłączone mostkowo czy jakoś tak ? pozdrawiam Osobiście posiadam Kondensator ELWA 2200 uF 40v, 2X 2500/25 WIMA ; 2X2000/20 WIMA i 1500/35 WIMA [te WIMA są wymątowane ze starego wzmaka GRUNDIGA ;]. Z góry dziękuje za pomoc. Edytowane 10 Października 2006 przez pruff_smd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Kondensatory elektrolityczne stosuje się do filtrowania napięcia zasilającego z harmonicznych niskich częstotliwości -brumu- (buczenie). Jako że na wyjściu zasilacza komputerowego jest raczej więcej harmonicznych w.cz. to stosuje się kondensatory o pojemnościach mniejszych niż w zasilaczach konwencjonalnych (trafo, prostownik, filtr), ale za to o niskim oporze wewnętrznym tzw. LOW ESR. Mogą być też stosowane kondensatory wielkopojemnościowe (1F i więcej) w celu minimalizacji spadków napięcie pod wpływem chwilowego zwiększenia pobieranej mocy. Jeżeli nie słyszysz niechcianych dźwieków m.cz czy w.cz. ani nie ma chwilowych spadków napięcia (przygasanie kontrolek itp.) stosowanie dodatkowych kondensatorów nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chybaty Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Słyszałem, że zastosowanie kondensatrów spowodują wygładzenie bassu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Może być to związane z tym: Mogą być też stosowane kondensatory wielkopojemnościowe (1F i więcej) w celu minimalizacji spadków napięcia pod wpływem chwilowego zwiększenia pobieranej mocy.^'Basy' wymagają największej mocy ponieważ dla niskich częstotliwości cewki głośników maja niski opór. Zależy co ktoś miał na myśli mówiąc 'wygładzenie basu'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chybaty Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 (edytowane) :/ Nie wiem, na elektronice znam sie tyle co Kaczyńscy na rządzeniu. Więc z tych kondów co mam czy moge coś zmajstrować ?? Edytowane 10 Października 2006 przez pruff_smd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Jak chcesz to możesz je połączyć jak na schemacie poniżej i zobaczyć czy "wygładzą się bassy" :lol: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chybaty Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 :/ wiem jak sie podłącza mostkowo ale interesuje mnie bardziej które z w/w kondów nadadzą się do tej operacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Nada się każdy kondensator o napięciu powyżej 12V czyli wszystkie które posiadasz. BTW: Ja bym to połączenie nazwał równoległym ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 w samochodach to sie podlancza zeby nie zabraklo pradu gdy jest jakis mocniejszy "umc" :> podlacz wszystko co masz tak jak narysowal ci krzyysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chybaty Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 (edytowane) Dzięx wam wszystkim !!!!!!!!!! Właśnie skończyłem to montować. Masakra basik teraz jest taki przyjemny [bo urzywam tego wzmaka pod sub]. Tzn. w osłuchu nie słyachac rzadnych "charczeń" tylko przyjemne dla ucha BOOOMMM [znjadą się tez tacy którym to wlaśnie przeszkadza]. Pozdrawiam P.S. Nie testujcie taki poprawek o 11 w nocy bo sąsiadów za bardzo to nie ineteresuje ;] Edytowane 10 Października 2006 przez pruff_smd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...