Skocz do zawartości
chybaty

Aplifire + At + ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu mam podłączony wmacniacz samochodowy w domu pod zasilaczem komputerowym.Słyszałem że można podłączyć kondensatory na kablu zasilającym.Wie ktoś o co chodzi (tj.jakie kondensatory pojemność napięcie) słyszałem że minimalnie 10000 uF na 25V podłączone mostkowo czy jakoś tak ?

pozdrawiam

Osobiście posiadam Kondensator ELWA 2200 uF 40v, 2X 2500/25 WIMA ; 2X2000/20 WIMA i 1500/35 WIMA [te WIMA są wymątowane ze starego wzmaka GRUNDIGA ;].

Z góry dziękuje za pomoc.

Edytowane przez pruff_smd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kondensatory elektrolityczne stosuje się do filtrowania napięcia zasilającego z harmonicznych niskich częstotliwości -brumu- (buczenie). Jako że na wyjściu zasilacza komputerowego jest raczej więcej harmonicznych w.cz. to stosuje się kondensatory o pojemnościach mniejszych niż w zasilaczach konwencjonalnych (trafo, prostownik, filtr), ale za to o niskim oporze wewnętrznym tzw. LOW ESR.

Mogą być też stosowane kondensatory wielkopojemnościowe (1F i więcej) w celu minimalizacji spadków napięcie pod wpływem chwilowego zwiększenia pobieranej mocy.

Jeżeli nie słyszysz niechcianych dźwieków m.cz czy w.cz. ani nie ma chwilowych spadków napięcia (przygasanie kontrolek itp.) stosowanie dodatkowych kondensatorów nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być to związane z tym:

Mogą być też stosowane kondensatory wielkopojemnościowe (1F i więcej) w celu minimalizacji spadków napięcia pod wpływem chwilowego zwiększenia pobieranej mocy.

^'Basy' wymagają największej mocy ponieważ dla niskich częstotliwości cewki głośników maja niski opór.

Zależy co ktoś miał na myśli mówiąc 'wygładzenie basu'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięx wam wszystkim !!!!!!!!!! Właśnie skończyłem to montować. Masakra basik teraz jest taki przyjemny [bo urzywam tego wzmaka pod sub]. Tzn. w osłuchu nie słyachac rzadnych "charczeń" tylko przyjemne dla ucha BOOOMMM [znjadą się tez tacy którym to wlaśnie przeszkadza]. Pozdrawiam

P.S.

Nie testujcie taki poprawek o 11 w nocy bo sąsiadów za bardzo to nie ineteresuje ;]

Edytowane przez pruff_smd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi