Skocz do zawartości
guziq

Czy Są Jakies Konsekwencje Z Niezarjestrowania Nazwy Firmy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój ojciec prowadzi działalność. Nazwa w rejestrze to:

Usługi Hydrauliczno-Spawalnicze.

Teraz jest na etapie zmiany samochodu (dostawczego) i nie chce mu sie chodzic po urzedach i zmieniac wpisów w rejestrze. Moje pytanko wiec brzmi:

Czy jeśli na samochodzie przykleiłoby sie napisy reklamujace firme np. o tresci:

***** (nazwa firmy - wymyslona przez nas, nie wpisana do rejestru)

Instalatorstwo sanitarne i grzewcze

(i na wizytówkach napisało to samo) to czy groziłyby za to jakies konsekwencje?

Na rachunkach dalej widniała by stara pieczątka Usługi Hyrauliczno-Spawalnicze

PS. Wiem ze nazwy powinno sie rejstrowac bo ktos je może "pod[ciach!]lic" ale czy jesli tego nie zrobie to moze sie cos stac oprócz ww. kradzieży nazwy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że nie. Wiele razy spotkałem się z sytuacją że ktoś ma założoną działalność gospodarcza i na pieczątce ma np. Jan Nowak [adres], a kolo prowadzi sklep spożywczy o nazwie np. BASIA.

Nie musisz rejestrować nazwy, aczkolwiek przy najbliższej okazji (czyt. chwili wolnej) zrobiłbym to na miejscu twojego ojca.

A co do samej nazwy. Zarejestrowanie działalności pod określoną nazwą NIE chroni przed jej "pod...". Przed tym chroni jedynie zarejestrowanie znaku handlowego firmy czy nazwy w urzędzie patentowym.

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa firmy ma najmniejsze znaczenie - ważniejsze są usługi jakie ona świadczy - jest to związane z odliczaniem od podatku zakupów dokonywanych w zakresie działalności firmy - przykładowo jak ja mam firmę związaną z informatyką, to nie wolno mi (bo teoretycznie można) odliczyć od podatku zakupu np. materiałów budowlanych - a jak bym to zrobił to mogły by wyniknąć z tego problemy.

W Twoim przypadku nazwa w rejestrze reprezentująca zakres działalności firmy pokrywa się z tym co ma być naklejona na samochodzie.

Jeśli chodzi o nazwę, to wiem że wiele firm oficjalnie ma inną nazwę, a na fakturze jest inna - jednak czy można sobie wymyślić nazwę i jej używać bez jakichkolwiek formalności nie wiem - jako, że mamy polskie prawo to pewnie nie można...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi