guziq Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Witam. Mój ojciec prowadzi działalność. Nazwa w rejestrze to: Usługi Hydrauliczno-Spawalnicze. Teraz jest na etapie zmiany samochodu (dostawczego) i nie chce mu sie chodzic po urzedach i zmieniac wpisów w rejestrze. Moje pytanko wiec brzmi: Czy jeśli na samochodzie przykleiłoby sie napisy reklamujace firme np. o tresci: ***** (nazwa firmy - wymyslona przez nas, nie wpisana do rejestru) Instalatorstwo sanitarne i grzewcze (i na wizytówkach napisało to samo) to czy groziłyby za to jakies konsekwencje? Na rachunkach dalej widniała by stara pieczątka Usługi Hyrauliczno-Spawalnicze PS. Wiem ze nazwy powinno sie rejstrowac bo ktos je może "pod[ciach!]lic" ale czy jesli tego nie zrobie to moze sie cos stac oprócz ww. kradzieży nazwy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 (edytowane) Uważam że nie. Wiele razy spotkałem się z sytuacją że ktoś ma założoną działalność gospodarcza i na pieczątce ma np. Jan Nowak [adres], a kolo prowadzi sklep spożywczy o nazwie np. BASIA. Nie musisz rejestrować nazwy, aczkolwiek przy najbliższej okazji (czyt. chwili wolnej) zrobiłbym to na miejscu twojego ojca. A co do samej nazwy. Zarejestrowanie działalności pod określoną nazwą NIE chroni przed jej "pod...". Przed tym chroni jedynie zarejestrowanie znaku handlowego firmy czy nazwy w urzędzie patentowym. Edytowane 11 Października 2006 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 A co do samej nazwy. Zarejestrowanie działalności pod określoną nazwą NIE chroni przed jej "pod...". Przed tym chroni jedynie zarejestrowanie znaku handlowego firmy czy nazwy w urzędzie patentowym.No o to właśnie mi chodziło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Nazwa firmy ma najmniejsze znaczenie - ważniejsze są usługi jakie ona świadczy - jest to związane z odliczaniem od podatku zakupów dokonywanych w zakresie działalności firmy - przykładowo jak ja mam firmę związaną z informatyką, to nie wolno mi (bo teoretycznie można) odliczyć od podatku zakupu np. materiałów budowlanych - a jak bym to zrobił to mogły by wyniknąć z tego problemy. W Twoim przypadku nazwa w rejestrze reprezentująca zakres działalności firmy pokrywa się z tym co ma być naklejona na samochodzie. Jeśli chodzi o nazwę, to wiem że wiele firm oficjalnie ma inną nazwę, a na fakturze jest inna - jednak czy można sobie wymyślić nazwę i jej używać bez jakichkolwiek formalności nie wiem - jako, że mamy polskie prawo to pewnie nie można... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 a nie można po prostu zadzwonić do urzędu i sie zapytać? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 nie musi być taka sama nazwa jak działalność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...