Skocz do zawartości
samsung70

Underlocking

Rekomendowane odpowiedzi

witam :lol2:

ostatnimi czasy duzo sciagam z neta i kompa jest prawie cały czas włączony a co za tym idzie pobiera duzo pradu co się wiąze z kosztami :mur: :mur:

moje pytanko brzmi jak maksymalnie zmniejszyc pobór prądu przez kompa gdy jest w IDLE, nie wykonuej zadnuch skomplikowanych operacji, nie gram ani nic, chodzi tylko po to aby zasysac z neta dane :-P :-P

jakim prgramem underlockowac proca?? a mzoe po prostu zmnijszyc taktowanie i mnoznik jak się najbardziej da i własnie jesli np zbytnio proca zunderlockuej to czy się nie spali :blink: :blink: :blink:

kolejna sprawa to underlocking karty graficznej... czym to zrobc, w ATI Tray TOOLS ??? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś clock gen mówgłby wystarczyć spod windy

generalnie wchodzi się do biosu i zmmniejsza fsb a potem napięcie do stabilnej wartości

taktowania karty graficznej jakimś ati toolem też spokojnie mozna zmniejszać aż do momentu pojawienia anomali jakichś (gaśniecie monitora,artefakty)

przede wszystkim powiedz co to za sprzęt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafe uczynisz mniej prądożerną odpalając ati toola i schodząc z taktowaniami w dół - tak jak mówię rdzeń jak zejdziesz za nisko da obiaw w postaci gaśniecia monitora pamięci dadzą artefakty ( dajesz tak żeby było stabilnie i juz

procesor na sam początek można zacząć od zmniejszania napięcia - wchodzisz do biosu i zmieniasz napięcie wychodzisztestujesz primem czy gierką czy działa, powtarzasz czynność do momentu aż uzyskasz gdzieś niestabilność - zostawiasz na napięciu które jest wpełni stabilne i już

to jest właściwie proces odwrotny ( ale bardzo podobny ) do podkręcania

jak ci jeszcze mało to zmniejszasz taktowanie prcesora ( ale myśle że to już nie będzie potrzebne )

co się dokładnie robi w tym biosie i jak poczytaj FAQ

poza tym wpisz w googlach nazwę swojej mobo i wyszukaj może jest jakis program typu clock gen do niej żeby robic to spod windy

a poza tym sam pamiętam tematy typu downkocking grafiki czy rekordy downclockingu na procesorze - poszukaj :]

tutaj powinno być ===--> http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=8

edit: ja mam socket a tak że nie wiem czy lepiej cool'n quiet pewnie niekonicznie ale na pewno prościej :mrgreen:

Edytowane przez wsad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

clock genu :]

jeżeli nie zmniejszyłes przy okazji napiecia to efekt będzie mierny

pewnie jak go wyłączysz to taktowania wróca do normalnych - jakie one są ?

Właściwości\mój komputer\ogólne i tam widac

ps. pogoogluj na temat tego co podał ci janio dla ciebie będzie to chyba bardziej odpowiednia metoda

Edytowane przez wsad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerobka na mobile, clockgen i do tego profil ATT z obnizonymi taktami w trybie 2D. Swoja droga najlepiej do nocnego sciagania miec jakiegos Celerona 333 @passive na plycie ze zintegrowana grafika i do tego jakis dysk 2,5" z laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow wydawało sie sie ze jus pisalem jaki mam sprzet hehe :lol:

AMD Athlon 64 2800+ 1,8GHz

Radeon X800GTO 256/256 od saphire

1GB RAM

2 HDD 250 i 120 GB SATA

karte sieciową i takei tam duperele :P

zasilacz 350W IBOX hehe :/

Edytowane przez samsung70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z kainem :arrow: Twoj piec nawet ze spowolnionymi zegarami procka, pamieci i radka bedzie zrec prad. Szczegolnie dyski. Najpiekniej byloby kupic jakis stary fujitsu-siemens na p3 ( fipa ostatnio cos takiego skolowal na allegro - nie chce mi sie szukac na razie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak apropos poboru mocy , nforce 4 więcej ciągnie od proca w idle

Jeżeli masz nf3 i nf4 to masz włączone standardowo chłodzenie programowe - procesor pobiera mało energii.

Miałem płyte na Via to pobór mocy był mniejszy o 15wat , nforce 4 to straszna grzałka

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow wydawało sie sie ze jus pisalem jaki mam sprzet hehe :lol:

AMD Athlon 64 2800+ 1,8GHz

Radeon X800GTO 256/256 od saphire

1GB RAM

2 HDD 250 i 120 GB SATA

karte sieciową i takei tam duperele :P

zasilacz 350W IBOX hehe :/

temat walkowany milion razy, juz teraz milion jeden raz :-P

jak napisali inni - przy tym sprzecie zapomnij o niskim poborze pradu - jak chcesz "maszyne" do sciagania to masz 3 sciezki:

- VIA EPIA

- laptop uzywka moze byc ze zmaskarowana matryca (np z czarnymi plamami np od "siadu" na nim :P) byle mial wyjscie VGA

- budzetowy kompik na Intelu "Koperku" lub "Tulipanku" - przy tych procach masz szanse zjechac w poborem pradu (przez procka) nawet o 75-80% - przepis jest latwy - kupujesz np Pentiawke na magistrali 133MHz i dajesz ja na 66MHz wtedy spokojnie ustawiasz najnizsze napiecie jakie oferuje MoBo - do "Koperkow" polecam starego dobrego BX w dobrym wydaniu np ABIT BH6 lub podobna (byle miala porty USB do podlaczenia dyskow zewnetrznego -> przerzucanie danych), do tego jakas karta graficzna bez akceleratora (lub z "ubogimi" opcjami 3D) z max 8 MB pamieci (np i740), 128MB RAM, dysk 2.5" i zasilacz (wiecej nie trzeba) - przy takiej konfiguracji jestes w stanie zrobic maszyne, ktora w stresie bedzie pobierala ze 35W, a nie kolo 200W jak Twoj "Zarlok"

i nie pisz ze na tym nie da sie odpalic zadnego dobrego systemu - styka Win2K z wykoszonym calym zbednym badziewieme za pomoca nLite'a

a ja sobie teraz siedze na sprzecie ktorego sercem jest Athlon XP (TB) 1700+@800MHz (6x133) & 1.25V B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutny OT - benek cholernie milo Cie widziec :)

[OT]

milo ze mnie jeszcze ktos pamieta :)

a tak sobie czasem wpadam na forum - teraz glownie do tematu o rowerkach i do dzialu o monitorach - na siedzenie prawie non-stop na forum (jak kiedys) brak czasu (praca, rower, itp) i ochoty (przez ta cholerna "generacje Neostrady")

pozdrawiam :wink:

[/OT]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi