Skocz do zawartości
ridczak

Windows 2000 Advanced Server

Rekomendowane odpowiedzi

Takie krotkie pytanie (retoryczne pewnie ;)):

Czy do uruchomienia klastra (2 komputery) opartego na W2kAS potrzebuje 2 licencji W2kAS? Czy moze klaster jest traktowany jako 1 system i wystarczy 1 licencja?

ps. Jakie sa inne mozliwosci postawienia 2 fizycznych serwerow w taki sposob, zeby w czasie awarii jednego, drugi przejmowal zadania i system dzialal dalej? Interesuje mnie niestety tylko Windows , wiec Linuxy odpadaja raczej (na tym bedzie siedzial Microsoft Dynamics Navision ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, DFS i replikacja, powiedzmy na 2 serwerach. Wiec AD zawsze dziala - domena jest dostepna, nawet jak 1 serwer padnie. Takze pliki w DFS sa dostepne (shares). Jednak co z serverem Navision (oraz cala baza), co jast tutaj najwazniejsze, oraz serwerem pocztowym? Przeciez serwery sa widoczne jako oddzielne maszyny i Navision, czy tez serwer pocztowy jest zainstalowany na jednej z nich i nie sa chyba replikowane, tak mi sie przynajmniej wydaje (po cos te klastry musza byc ;)).

ps.

Wlasnie przy klastrze jest to, co pasowalo by mi najlepiej - w razie awarii jednego serwera, drugi przejmuje wszystkie zadania z pierwszego (lacznie z uslugami serwera Navision i serwera poczty). Jesli dzialaja oba, to jeden obsluguje tylko Navision, a drugi poczte oraz serwer plikow. Sama baza danych oraz baza poczty, moze byc umieszczona na podpietym DAS, ewentualnie NAS.

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi