Skocz do zawartości
dem

Rev 2.0 By Demon.

Rekomendowane odpowiedzi

Układ bardzo mi się podoba. Widać staranność, części dobrej jakości.

Powiedz jak pracują wentyle w topie - czy wydmuciach!ą powietrze z obudowy czy je wtłaczają? Jak pracuje ten z tyłu i czy masz boczne?

I czy pompka jest słyszalna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Fandery dmuchają na chłodnicę, czyli wtłaczają powietrze do wnętrza budy (wszystkie trzy pracują na minimalnych obrotach, niestety jeden z nich ma pierdzące łożysko, i jest to najbardziej słyszalny odgłos z kompa).

2. Crystal zamontowany z tyłu, oczywiście wyciąga powietrze z budy.

3. Bocznych wentyli wiejących na grafę nie mam. Jest za to jeden Fander 90 owiewający HDD (oczywiście pracuje na minimalnych obrotach.

4. Pompę zaczynam słyszeć z około 15cm. Jestem z niej naprawdę bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe dobry patencik z tym balonikiem ;)

A co do wygladu to naprawde swietna robota tylko czy nie lepiej byloby aby wentyle na chlodnicy wyciagaly powietrze z budy ? Tloczac podnosisz przeciez temperature w budzie, ale oczywiscie moge sie mylic... ja niestety nie mam WC :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

dla mnie wuce pierwsza klasa :) byłem pewien, że już się wypowiedziałem, dlatego tak długo mnie tu nie było :P jest naprawdę piknie, jakość fotek też wymiata :]

pozdr :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dem .. jak tam PowerX .. spisuje sie na 2 jądrach?

szczerze powiedziawszy nie widzi mi sie zmiana bloku przy przejsciu na C2D

Skoro PX daje radę z AMD X2 to czemu ma nie dać sobie rady z C2D? ;)

PX ma jedną "wadę" wynikającą z jego konstrukcji: nie może być zanieczyszczeń w układzie inaczej wszystkie te śmieci zaczną się zbierać na finach bloczka przy złączce wlotowej. :D Jakiś czas temu zaintrygował mnie spadek przepływu w układzie (mam miernik przepływu) Po przyjrzeniu się bloczkowi wszystko stało się jasne :? W weekend mam w planach płukanko małe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro PX daje radę z AMD X2 to czemu ma nie dać sobie rady z C2D? ;)

PX ma jedną "wadę" wynikającą z jego konstrukcji: nie może być zanieczyszczeń w układzie inaczej wszystkie te śmieci zaczną się zbierać na finach bloczka przy złączce wlotowej. :D Jakiś czas temu zaintrygował mnie spadek przepływu w układzie (mam miernik przepływu) Po przyjrzeniu się bloczkowi wszystko stało się jasne :? W weekend mam w planach płukanko małe :D

czasme za duzo teoretyzuejsz Andy ..

mi sie nic w px-sie nie zatyka ... na borygo z demineralka ..

a pytam sie Dema .. ktory ma blok na procu .. nei chce teorii ..

PX z zalozenia lepiej sprawuje sie na malych rdzeniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc jestem średnio zadowolony z wydajności PX'a na C2D. Myślę, że jakiś pinowiec lepiej poradziłby sobie z dwoma jajkami na Intelu (ale to tylko takie moje dywagacje).

Przed chwilą zrobiłem króciutki test w Orthosie (tylko 4 minuty, ale od 10-tej sekundy testu temperatura się nie zmieniła, więc można ją przyjąć jako maksymalną).

Pasta AS5. Fandery na chłodnicy na minimum. Temperatura w pokoju 22C.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilowo wciąż jest w układzie, ale jedna paczka, jeszcze nie doszła ;)

Miałem zrobić mu drobny facelifting ===>>> KLIK, ale jak na złość nie mam żadnych prostych króćców na 1/4 cala.

Kilka zdjęć więcej...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Więcej... wkrótce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Układzik ładny. Z tym nowym topem na PXa będzie spoko wygładał.

PS wyczyść z kurzy ten wentyl z tyłu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykres temparatury dla 8800GTS @ 650/1000 podczas gry w TDU:

Dołączona grafika

Dla porównania, na AC, na niepodkręconej karcie było 80-83C.

W czasie testu, w pokoju ok 28-30C

Zdjęcie pompy, która wzbogaciła się o rezerwuar.

Dołączona grafika

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę muzyczną z chęcią przełożył bym, do dolnego slotu, jednakże w takiej konfiguracji występuje konflikt urządzeń i Audigy nie działa. SB jest ciepły, ale nie przeszkadza to w niczym.

Dodałem wentyl 120mm z tyłu na samej górze budy. Tym sposobem, powietrze, które jest tłoczone przez chłodnicę do kompa, wyciągane jest natychmiast przez ten wentyl (przynajmniej jego część).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym ten wentyl na samej górze dał jako nadmuciach!ący wtedy chłodnica miała by troche chłodniejsze powietrze

BTW bude masz cały czas otwartą ?

Gdybym dał nadmuch, to raczej spowrotem tłoczyło by mi ciepłe powietrze, które wyrzuca z budy dolna 120tka i zasilacz.

Buda zamknieta 24/7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dał tylny wentyl jako wdmuciach!ący, a na chłodnicy żeby ogrzane powietrze wydmuchiwały na zewnątrz... I jak dla mnie to strasznie wygląda ten wąż co z NB idzie na chłodnicę(pompkę?)

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dał tylny wentyl jako wdmuciach!ący, a na chłodnicy żeby ogrzane powietrze wydmuchiwały na zewnątrz... I jak dla mnie to strasznie wygląda ten wąż co z NB idzie na chłodnicę(pompkę?)

Próbowałwem ustawić obieg powietrza tak, jak sugerujesz, ale temparatury były wyższe, niż przy ustawieniu, jakie jest teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niebieskie kręcące się to thermaltake ? Na ile v je masz ?

Ten do góry, to stary dobry Thermaltake, puszczony przez kontroler Pentagrama na minimum. Ten na dole, to (tu muszę się powtórzyć) stary dobry Crystal puszczony nominalnie, czyli jest bardzo cichy.

Wszystko ładnie i pięknie ;] Do tego kabli nie widać, 0 bajzlu. Jak dla mnie super :)

By the way, co to za buda ? [;

Dokładnie taka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak to wyglada z góry?

Tak samo, jak było na początku ;) Nie ruszałem chłodnicy, choć z ręką na sercu muszę przyznać, że od października, zebrało się tam tyle kurzu, że głowa mała. W końcu będę musiał się za to zabrać, ale jeszcze nie teraz... nie chce mi się :D

Dołączona grafika Dołączona grafika

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leżakuje obok monitora ;) Trudno powiedzieć, czy kiedykolwiek doczeka się zbliżenia z PX'em, bo prawdopodobnie zastąpi go godny następca. Ale to się okarze niebawem.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że masz jeden dysk ATA, na pierwszych zdjęciach był podłączony taśmą Asusa, na następnych już nie ma kabla - zastosuj okrągły, bo te taśmy są okropne, nijak nie idzie ich poprowadzić, a zwykle dysk jest poziomo, port ATA na płycie pionowo - tragedia. A oprócz tego wykonanie super jak dla mnie - zero przekombinowania, wszystko na swoim miejscu, do tego te ładne, cienkie niebieskie węże Innovateka (chyba to są te... :D ). Jak dla mnie perfekcja :D Może niektórzy się zdziwą moją opinią, ale ja mam jakieś hopla na punkcie takiego dopasowania, symetrii itp. (nie wiem jak to dokładnie nazwać, po prostu najlepiej jak wszystko jest wg takiego porządku) i strasznie mi się podobają takie rzeczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi