Skocz do zawartości
Gość Bio

Jak...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko :] Wczoraj nam kolo ze specjalizacji (taki przedmiot w budzie) powiedział, że jak ktoś jest chętny to może zaprezentować, jak można postawić Router na linuxie/windowsie. Jako że jestem leniem i nie chce mi się prezentować ale dla siebie chciałbym wiedzieć. Jaka wersja/dystrybucja linuxa byłaby dobra? Jak to w ogóle zrobić? Czytałem narazie artykuł na PC Worldkomputer.

Mile widziana jakiś bardziej szczegółowy opis - jesli chodzi o linuxa to tylko odpaliłem knoppixa i akieś 4 lata temu instalowałem mandrake :]

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo nie chce prezentować na lekcji dlatego (w grupie same debile)... po za tym wtedy to by było uważane za zadanie domowe i polecą mi %...

btw.: mile widziany linux, który sam się kapnie na jakim sprzęcie chodzi... nauczyciel mi sterów pod linuxa nie da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to już sam ten artykuł powinien Ci podpowiedzieć jakie dystrybucje są dobre, więc wejdź na strony tych dystrybucji i poczytaj jak zainstalować, jak skonfigurować, jakie mają możliwości, nie wymagaj, że ktoś poprowadzi Cię za rękę w instalacji i konfiguracji routera, bo nie skończył by do końca miesiąca opisywać każdą dystrybucję, poszperaj właśnie na stronkach każdej z nich i wybierz tą, która Ci najbardziej odpowiada, próbuj instalacji w domu i wybierz dla Ciebie najprostszą, bo taką bramkę możesz zrobić właśnie na coyote linux który zajmuje jedną dyskietkę albo na suse które zajmuje płytę dvd, więc to zależy od Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to już sam ten artykuł powinien Ci podpowiedzieć jakie dystrybucje są dobre, więc wejdź na strony tych dystrybucji i poczytaj jak zainstalować, jak skonfigurować, jakie mają możliwości, nie wymagaj, że ktoś poprowadzi Cię za rękę w instalacji i konfiguracji routera, bo nie skończył by do końca miesiąca opisywać każdą dystrybucję, poszperaj właśnie na stronkach każdej z nich i wybierz tą, która Ci najbardziej odpowiada, próbuj instalacji w domu i wybierz dla Ciebie najprostszą, bo taką bramkę możesz zrobić właśnie na coyote linux który zajmuje jedną dyskietkę albo na suse które zajmuje płytę dvd, więc to zależy od Ciebie

chopie ja cie proszę... NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM. Gdzie ja napisałem, że chcę żeby mi wszystkie opisali? Może pora iść do okulisty albo zwiększyć sobie czcionki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisze się chłopie, NAUCZ SIĘ PISAĆ, piszesz : jak postawić router na linuxie, a gdzie tu sprecyzowana dystrybucja ?? gdzie konkretne wymagania ?? gdzie opis co chcesz żeby obsługiwał ?? to czego Ty chcesz ?? chcesz żeby ktoś Cię poprowadził za rączkę skoro co najwyżej udało Ci się uruchomic knoppixa ?? najpierw zorientuj się czego dokładnie chcesz i poczytaj sam co to w ogóle jest linux, bo jeśli masz doświadczenia tylko na knoppixie to krzyż na drogę w stawianiu routera na linuxie, w google też nie potrafisz szukać bo jest wiele poradników jak postawić router na różnych dystrybucjach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi