Skocz do zawartości
Nicko13

Biostar Tforce P965 Deluxe, Tforce P965pt

Rekomendowane odpowiedzi

Gość master_virus

ta strona nie do końcu mówi prawde, np. PC6400 Vitesta Extreme Edition (EPP) 4.0-4-4-12 @ 2.0V Micron D9GCT co wcale nie jest prawdą bo jedynie w początkowych seriach miały micron D9, teraz juz wszystkie są na elpidach, zresztą przykładów można znaleźć więcej.

Edytowane przez master_virus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płytka już na miejscu, czekam na goodramy i procka , płytka zakupiona w znaku, zostały jeszcze dwie sztuki dla zainteresowanych, czuję się trochę jak zdrajca to mój pierwszy intel w karierze ;), ale nadal jestem troche z amd(ati) ze względu na grafę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta strona nie do końcu mówi prawde, np. PC6400 Vitesta Extreme Edition (EPP) 4.0-4-4-12 @ 2.0V Micron D9GCT co wcale nie jest prawdą bo jedynie w początkowych seriach miały micron D9, teraz juz wszystkie są na elpidach, zresztą przykładów można znaleźć więcej.

Aaaa widzisz, dzieki za info, bo wlasnie to tych kosci sie przymierzalem... z reszta to tlumaczy, dlaczego maja dosc atrakcyjna cene.

Jak widac, czy go kijem, czy palka, za dobre markowe kosci (2x1GB PC6400) na pewnych D9 trzeba zaplacic min 270-280 EUR ...

Pozdrawiam,

Macko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość master_virus

dokładnie, często gęsto producenci puszczą jedną serie D9xxx a później jadą po kosztach, za pewne ramy: Team Grup, G.Skill, Crucial trzeba zapłacić ~300 euro, chociaż mi sie udało 2GB G.Skill D9GMH za poniżej 250 euro kupić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]chociaż mi sie udało 2GB G.Skill D9GMH za poniżej 250 euro kupić :)

Mowisz o HZ-etach? To miales kurcze szczescie, nigdzie nie widze taniej niz 285 EUR (+ przesylka).

M

PS: a tak w ogole to sorry, bo zaczalem zupelnie obok glownego tematu...

Edytowane przez Matchay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość master_virus

żeby zakończyć OT to nawet ciężko za mniej niż 285euro, były 4 komplety tutaj na forum w dziale sprzedam poszły wszystkie za 1000zł, są okazje tylko trzeba jest dostrzec, najciemniej jest pod latarnią....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość master_virus

ale te były na D9GMH za 1000zł, jedynie seria HZ 0605 i 0606 była na D9 reszta to elpidy więc to nie kwestia że ostatnio hz=elpidy tylko kwestia seri jaką kupujesz

Edytowane przez master_virus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz może czy do PC8000 też juz pakują Elpidy tylko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość master_virus

PC8000 jest na micronie...

zgadza sie, ale cena już zupełnie inna. Najprostszym wyznacznikiem microna D9xxx jest poprostu cena...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze wytłumacie mi jak kręci na tej platformie (e6300, 2x1gb goodram 667, płytka co w temacie najnowszy bios od wersji deluxe), to moj piewszy intel i do końca nie wiem jak co zrobic, a więc tak, jak ustawie pamieci na 800mhz (timingów nie ruszam,napieci standart 1.8v, procek domyślnie 266mhz) to są stabilne jak skała (memtest 4petle bez błędów), z kolei jak przestawię je na 533mhz i dam na procka chocby na 280mhz to juz memtest sypie błedami i sp2004 nawet nie przechodzi pierwszego testu, napięcie dla chipsetu tez podnosiłem do 1,55v, czy muszę podniejc napiecie dla szyny fsb (domyslnie 1.2v), próbowałem też podnosi napięcie dla pamięci do 2,1v i tez nic nie dawało (memtest sypie błędami), w biosie brak dzielników dla htt, no i nie wiem czy te dzielniki dla pamieci w ogóle działają, prosze o rade bo juz mnie to zaczyna w....iac

ok sytuacja opanowana, wina po stronie jednej kosci która dostałem z apollo (wali błedy w memtest), procek smiiga na 2800mhz, swoja droga dostałem zestaw dual który miał naruszona taśmę na opakowaniu (były na pewno otwierane), procek narazie smiga bez podnoszenia napięcie, ale w core2 duo to raczej nic nowego, w sumie te 2800mhz by mi starczyło byleby 2gb było (battlefield gothic 3 i kilka innych tutułów przycina na maxa, a ja superPI nie licze tylko gram

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze wytłumacie mi jak kręci na tej platformie (e6300, 2x1gb goodram 667, płytka co w temacie najnowszy bios od wersji deluxe), to moj piewszy intel i do końca nie wiem jak co zrobic, a więc tak, jak ustawie pamieci na 800mhz (timingów nie ruszam,napieci standart 1.8v, procek domyślnie 266mhz) to są stabilne jak skała (memtest 4petle bez błędów), z kolei jak przestawię je na 533mhz i dam na procka chocby na 280mhz to juz memtest sypie błedami i sp2004 nawet nie przechodzi pierwszego testu, napięcie dla chipsetu tez podnosiłem do 1,55v, czy muszę podniejc napiecie dla szyny fsb (domyslnie 1.2v), próbowałem też podnosi napięcie dla pamięci do 2,1v i tez nic nie dawało (memtest sypie błędami), w biosie brak dzielników dla htt, no i nie wiem czy te dzielniki dla pamieci w ogóle działają, prosze o rade bo juz mnie to zaczyna w....iac

ok sytuacja opanowana, wina po stronie jednej kosci która dostałem z apollo (wali błedy w memtest), procek smiiga na 2800mhz, swoja droga dostałem zestaw dual który miał naruszona taśmę na opakowaniu (były na pewno otwierane), procek narazie smiga bez podnoszenia napięcie, ale w core2 duo to raczej nic nowego, w sumie te 2800mhz by mi starczyło byleby 2gb było (battlefield gothic 3 i kilka innych tutułów przycina na maxa, a ja superPI nie licze tylko gram

Zwieksz V na procu ,i dla szyny fsb,niedawno wypisalem wszystkie opcje jakie trzeba zmienic w biosie,jest tu gdzies niedaleko mysle ze max 3 strony w tył ,lecz może wiecej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec puściłem procka z pamięciami 1:1 na fsb 420 (dalej kiszka pamięci sypia błędami), procek na nominalnym (ec1 enable bo i tak jest stabilny), fsb 1.4v, chipset (rev. c2) 1.45v, ddr2 2.0v, płytka bardzo stabilna, ale z tym raidem to pojechali nieźle, nawet w poprzednim arocku za 220zł miałem raid, jeśli chodzi o pcb to skopane na maxa : wtyczka atx, pamięci do pracy w dualu na odległych slotach i gniazda rozmieszczone tak że trzeba wyciagac kartę graficzną aby cokolwiek przełożyć, niepokoi mnie temperatura chipsetu który się grzeje jak ten w asrocku (z tym że nie ma to wpływu na stabilność płyty, przynajmniej u mnie) generalnie dobry zakup i chyba najlepsza płyta w tej cenie pod core2 duo

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec puściłem procka z pamięciami 1:1 na fsb 420 (dalej kiszka pamięci sypia błędami), procek na nominalnym (ec1 enable bo i tak jest stabilny), fsb 1.4v, chipset (rev. c2) 1.45v, ddr2 2.0v, płytka bardzo stabilna, ale z tym raidem to pojechali nieźle, nawet w poprzednim arocku za 220zł miałem raid, jeśli chodzi o pcb to skopane na maxa : wtyczka atx, pamięci do pracy w dualu na odległych slotach i gniazda rozmieszczone tak że trzeba wyciagac kartę graficzną aby cokolwiek przełożyć, niepokoi mnie temperatura chipsetu który się grzeje jak ten w asrocku (z tym że nie ma to wpływu na stabilność płyty, przynajmniej u mnie) generalnie dobry zakup i chyba najlepsza płyta w tej cenie pod core2 duo

daj jakiśdzielnik emkom-ciekawe czy proc cośpoleci czy faktycznie biostar się kręci głownie na 1:1 i to nie na elpidach :wink:

acha-kupowałeś mobacza w znaku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko 1:1 dziala :) przynajmniej u mnie tak bylo .oczywiscie po oc , bo na stocku to wszystkie dzialaly .

mialem tez oprocz micronow eplidy w gskilach i slabo to wygladalo.powyzej 400 juz ciezko sie bylo wybic ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak płytka ze znaku na wyższych dzielnikach nie da rady bo pamięci padaka taka ze szok i już przy 420mhz wysypują się, płytka zakupiona w znaku, może zobaczę za kilka dni bo jedna z kostek była padnięta i muszę komplet dać na gwarancję, a więc będę musiał chwilowo jakieś 256mb kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różni wersja PT od Deluxe? Jeśli róznice są znaczne, to wiadomo już, skąd dostać wersję Deluxe? I jak się ma owa mobo, w stosunku do Asusa P5B?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pt to brak kontrolera raid, słuchawki i ładowarki do telefonów na usb, co do asusa to nie wiem bo nie miałem styczności z tą płytą (poczytaj sobie tutaj http://pclab.pl/art21863.html ), ale na extremesystems, ludzie na niej (biostarze) ładnie kręcą i fsb450mhz nie jest problemem, sam puszczałem swoja na 420mhz i nie było żadnych problemów (więcej nie dało rady ze względu na kieprowate pamięci jakie posiadam, znaczy płyta odpalała bez problemu ale ramy się wysypywały w memtescie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauważyłem dziwna rzecz, jak ustawie pamięci na 667mhz to wszytko się pierniczy (nominalnie to są rami 667mhz), jak zrobię na 800 lub 533 to jest ok, traktowanie procesora nie ma nic do rzeczy bo nawet na standartowym traktowaniu takie cuda się dzieją, Nicko13 mógłyś sprawdzić u siebie jak sprawa wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem zbudować nowego kompa na Biostarze 965PT mam tą wersje z PCB deluxe przykryte naklejką i od początku same problemy. Miałem do niego GoodRamy 2x1GB 667 i nie mogłem zainstalować windowsa, to zapuściłem memtesta i waliło błędami jak dzikie. Rzadne zmiany taktowań zawsze błędy. Tylko jedna z tych kości samotnie chodziła bez błedów ale na 533Mhz. W sklepie sprawdzili i powiedzieli, że dobre, więc dopłaciłem i wymieniłem pamięci na Patrioty 2x1GB 667 takie z niebieskimi radiatorami i teraz jest spox zero błędów.

Kupiłem E6400 i miałem też problemy z założeniem boxowego wentylatora, założyłem go, ale płyta była tak naprężona że wręcz wygięta. To wziąłem i wyciągnąłem te plastikowe kołki i przykręciłem go delikatnie do płyty na 4 śrubkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fakt docisk powinien być ale w przypadku boxa to jest trochę przesadzone, przecież wystarczyłoby dużo słabiej, a tak na płytę ciśnie jakieś dobre 10kg co w połączeniu ze dużymi zmianami temperatury nie wpływa korzystnie na połaczenia wewnątrz laminatu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi