Jump to content
Nicko13

Biostar Tforce P965 Deluxe, Tforce P965pt

Recommended Posts

Wgralem P96CA404.RH1 z rebels haven i moja celina nie idzie nawet na fsb-166. Po ustawieniu 166 wywala sie bios i mobo zalicza zgona.

Po odlaczeniu napiecia wstaje i dziala dalej ;)

Jak ustawic CR 1T ??

 

EDIT:

Wgralem (P96CA103 BS) fsb:170 robie stabilnie, na 174 i wyzej sie wysypuje proc, wstaje ale niestabilnie.

Mobo lepiej mi smiga na firmowym biosie niz od rebels <_<

Edited by cekin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogolnie jestem bardzo z mobo zadowolony, niestety na celinie nie moze pokazac tego co potrafi moze z e43 lub e2160 bedzie jej lepiej szlo :)

Nowy bios duzo nie zmienil ale zawsze cos w nim poprawia wiec mam swiadomosc ze jest lepiej B-)

Chyba ze w nim cos popsuli :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciekawe czy to już ostatni bios, wychodzą nowe chipsety intela i nasza mobo chyba pomału odejdzie w zapomnienie, a może biostar "nie jest z tych" ? :)

 

Ale ja tu w innej sprawie :), mianowicie chce kupić 2x1GB w dualu i chciałem się zapytać o coś co poleci pod 950-1000MHz, obecnie mam to co w podpisie, czy pozostać przy patriocie ?, czy może coś innego ?

 

Wszelkie sugestie mile widziane :) oczywiście cena w granicach rozsadku (max 400zł)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie.

Dziś dostałem wreszcie C2D :D

I takie pytanko - gdzie w Biosie i jak sie nazywa zmiana na sztywno mnożnika CPU? Bo przeszukałem bios ale jakoś nie znalazłem nic co mogłoby odpowiadać tej funkcji, a ten speedstep narazie jest mi nie potrzebny i irytujący ;] Jest w ogóle taka możliwość w nie modowanych biosach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

chyba to wystarczy ustawić, ale dawno nie wchodziłem do biosu nie pamietam dobrze

Thermal Control: Set to Disable

C1E Function: Set to Disable

 

cos tam chyba jeszcze było od oszczędzania energii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można powiedzieć że sprawa sama się rozwiązała. Zainstalowałem winde ponownie i już speedstep się nie włącza.

A co do funkcji C1E, która powinna się znajdować pod Thermal Control, to nie mam jej w ogóle w BIOSie :lol: A mam najnoszy ze stronki biostara. Narazie jest ok.

 

EDIT:

LOL, zrobiłem update BIOSu na ten sam który miałem wgrany, tyle że pod nowym systemem i pojawiły sie nowe opcje w BIOSie ;) m.in. C1E ;]

 

ort poprawione ;)

Edited by Cichy_killer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt mi nic nie sugerował, no to kupiłem kingmaxy :) o takie http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=...AX+DDR2+1GB+800

 

W poniedziałek będą to napiszę co są warte.

 

ps. podrożały już ze 139 na 159 od wczoraj (a były nawet po 115zł) :D, sklep chyba wyczuł zarobek na nich :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sprzedaje Biostara. Jest zbyt kapryśny, przy fsb pow 375 nie moge ustawić innego dzielnika jak 1:1... Memki prowadzi max 1030, dalej już nie botuje niezależnie od taktowania procka i dzielników. Max fsb 425, powyzej tej wartości już jest lipa, na 435 komp nie wstaje. I nie jest to wina mojego cpu raczej. Tak więc czas rozglądnąć się za czymś co nie bedzie strzelać takich fochów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie mam takich problemów ;) 1:1 FSB/MEM 449MHz, więcej nie idzie (tzn może by i poszło ale jakoś niechce mi się podnosić napieć na mostkach, obecnie są na deflaut i wsio smiga, tylko ram i cpu dovoltowane).

 

Fochy takie może nie ale zapewne inne strzeli ;), zakup cos na P35 (tylko co? Gigabyte? Biostar?, Msi?, Asus? ) ale chyba ceny jeszcze sa wysokie

 

ps. zobacz czy na 449 nie wstanie (mnożnik na 7 do testu) jest chyba dziura w FSB właśnie miedzy 420, a 440MHz, pamieci może musza miec więcej niż 2,2V papu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam biosu pana Stilt'a ;) i nie widze w nim opcji zmiany mnożnika <_<

Pozatym mam wrażenie że mobo nie pasują memki. Ale tego się już nie dowiem bo dziś mobo idzie na allegro ;) Memki chodzą przy fsb 425 na dzielniku 1:1 z napięciem 2V, czyli jak na taką prędkośc wystarczająco. Jeszcze dzis ją pomęcze ale szczerze wątpie żeby to coś dało. Pozatym chce mieć normalną mobo która robi wysokie fsb, obsługuje inne dzielniki, a nie tylko 1:1 i nie jest aż tak kapryśna ;)

 

A co do następcy to zastanawiam się nad Abitem IP35-E albo Asusem P5K. Tylko że Asus nie obsługuje pamięci 533 i musiałbym w moich SPD edytować. A takich memek sprzedawać nie bede, nie zasługują na taki los ;p

 

Z Abitem jest jeszcze mało testów, więc trzeba czekać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja taką "dziurę" zauważyłem testujac ustawienia, ale to może przypadłość tylko mojej mobo albo biosu którego używam.

 

Do czego Ci wysokie FSB z mnożnikiem procka x8 ? 8x450 to już 3,6GHz wątpie czy twój procek to pociągnie ;), dzielniki inne obsługuje ale tylko w górę, jak prawie każdy intel, jak chcesz niżej niż 1:1 to musisz kupic coś na nvidii, bo intel P35 dalej ma tylko 1:1, ale ponoć łatwiej na nim o wysokie - powyżej 500 - fsb.

 

Ja jak bede zmieniał to znów pomyśle o Biostar'ze mają całkiem niezłe w stosunku do ceny mozliwości oczywiście topowe modele mam na myśli :).

 

Tylko ciekawe kto nowe modele sprowadzi do polski?

 

ps. poza tym to zmien bios na jakiś modowany, ja mam chyba 103 ale nie jestem pewny, ma na bank zmiane mnoznika ;), i zawalcz z tym FSB, bo powinno iść spokojnie do 450.

 

edit:

 

http://www.rebelshavenforum.com/sisubb/ult...c;f=33;t=000123 biosy ;)

Edited by rork

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój proc robi 3,2GHz przy napięciu 1,325V więc przydałoby się jednak te 500FSB ;) Nie mówie tu a 8x500 na codzień, broń Boże. Ale jak się ma fajny sprzęt to chce wycisnąć z niego co się da, zrobić jakieś fajne wyniki w smarkach, zapodać na hwbota i mieć z tego satysfakcje. A Biostar jak narazie skończył sie na 425FSB+dzielnik 1:1 = memki tylko na 850MHz, mimo że mogłyby śmigać luzem 1000@4-4-4-12... Ja bym tego "fajnym nie nazwał.

 

PS: Bios którego używam jest z XS, to wersja modyfikowana przez Stilt'a, co zresztą napisałem powyżej.

 

EDIT:

@rork

Ja większość biosów które testowałem były właśnie z rebelshaven ;] Spróbuje tego biosa na którym śmigasz.

Edited by Cichy_killer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet 8x425 to już 3,4GHz więc jak na moje oko sporo i wystarczająco do wszystkiego, nawet do "wypasionych" kart graficznych starczy z nawiązką :).

Dzielnik 2:3 dla pamieci powinien działać, przynajmniej na moich patriotach działał, ale jak doszłem do 449FSB to pamieci mnie blokowały, i musiałem zejśc na 1:1 (napięcie 2,3V było by potrzebne ale jakoś nie chce mi się robić vdim moda ;) ).

 

Ten bios powinien pozwolić na przekroczenie bariery 425MHz :) przynajmniej mi pozwolił ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lipa :mur:

Bios faktycznie ma zniane mnożnika, ale nie wiele mi to dało. W pełni stabilne fsb to nadal 425, na 430 wejdzie do windy, policzy spi8m, na 435 komp nie wstaje. Po zmianie mnożnika na 7x jest to samo, czyli na 435 nie bootuje :( Biostar to najgorsza płyta główna z jaką miałem do tej pory kontakt (a przez łapy sporo się już tego przewineło). Na przyszły tydzień ide do kumpla sprawdze mojego CPU na MSI na 650SLI. Jeśli ponownie zatrzymam się na tym samym fsb to znaczyć może że c2d ma jakiegoś fsb walla, ale czuje że to wina kiepawej mobo :mur:

 

Tyle ode mnie, można by powiedzieć byłego posiadacza Biostara :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamieci dotarły i tak się prezentują

 

Dołączona grafika

 

przy 2,1V,

 

ciekawe czy na tym ramie pociągnę ponad 450MHz :) ale dzisiaj już tego nie sprawdze nie chce mi się :D

 

edycja:

 

zrobilem test na FSB większe od 499 i niestety tak samo jak na patriotach tak i na kingmaxach nie idzie nawet na 501MHz płyta nie wstaje, po botowaniu wydaje takie długie piski z bipera trwające po 3-4 sekundy, jaki błąd one oznaczaja?, może ktoś wie?

Edited by rork

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można powiedzieć że sprawa sama się rozwiązała. Zainstalowałem winde ponownie i już speedstep się nie włącza.

A co do funkcji C1E, która powinna się znajdować pod Thermal Control, to nie mam jej w ogóle w BIOSie :lol: A mam najnoszy ze stronki biostara. Narazie jest ok.

 

EDIT:

LOL, zrobiłem update BIOSu na ten sam który miałem wgrany, tyle że pod nowym systemem i pojawiły sie nowe opcje w BIOSie ;) m.in. C1E ;]

Napisz na jaki BIOS wgrałeś bo nie chce mi się każdego próbować. Mam wgrany najnowszy i też nie mam C1E :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 601 z RH mozna nawet CR ustawic ale z reszty nie korzystam.

Na tym biosie mobo dziala chyba plynniej, lepiej sobie radzi z cepem i memami ;) mialem ja sprzedawac i zapodac IP-35E ale teraz to jeszcze dlugo u mnie posmiga :)

Czeka mnie pinmod cepa na def 266 bo nie moge przestawic mnoznika pamieci na 1:2 i pamieci mnie blokuja jak chce z cepem poszalec bo ida 3:4

Przy def 266 jak w 6300 daje mnoznik 1:1

Chyba ze zle mysle to prosze o poprawke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz na jaki BIOS wgrałeś bo nie chce mi się każdego próbować. Mam wgrany najnowszy i też nie mam C1E :(

Zabij mnie, ale nie pamiętam jaki to był bios. Teraz mam Abita i o Biostarze już dawno zapomniałem :rolleyes:

 

PS: Mój były C2D E6420 miał faktycznie fsb wall na 425 :lol: Tak więc płytka coś tam może by zdziałała z innym cepem:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

W związku z brakiem stacji dyskietek, do zmiany biosu użyłem programu WinFlash Utility v 1.76 i zrobiłem to ;) z windy, a mam XP, operacja się udała.

Tak więc jak by ktoś miał podobną sytuację, to smiało, operacja jest bezpieczna (tylko elektrownia może numerek odstawić). Wgrywałem ten http://www.lejabeach.com/Biostar/965pt/P96CA828.zip bios.

 

Pozdrawiam jeszcze mających płytkę Biostara :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

powiedzcie mi co mam zrobić mam mobo w rev 5.0 na ramki można dwać 2.6V wszystko ok jest jak są d9 ale jak wrzucę kingstony 370mhz i kaplica a niestety nie dla mnei mobo i ma latac z kingstonami . i fsb interesuje mnie około 400mhz

 

małe co nieco tylko że to na d9 a nie chcę na zwykłych :/ a i chłodzenie box http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=245685

Edited by michal-zal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.