Skocz do zawartości
-GIZIU-

Wc By Giziu Rev. 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie, po 3 miesiącach przyszły zmiany w moim WC. Ze starego układu została tylko chłodnica Cooltek Exstream. Przyszły 3 nowe bloki:

-Swiftech Storm

-Alphacool NexXxoS NVXP-3 6800/7800/7900

-Alphacool NexXxoS NB-SLI1 NB

Zmieniłem Lainga DDC na Innovatek HPPS 12V. Na razie jestem w fazie testowania pompki, ale od razu widać jedną zasadniczą różnicę. CISZĘ. Jeśli Innovatek zda egzamin, zostanie na stałe. Blok na GPU podświetliłem dwiema diodami LED 5mm podpiętymi do mobo, dzięki czemu bloczek wygląda rewelacyjnie, niestety nie wiem czemu po wejściu Windowsa, diody nie świecą tak jasno, będę musiał nad tym pokombinować. Temperatury w idle:

-CPU: 28*C

-GPU: 36*C

-NB: 27*C

Podziękowania dla:

-Samhaina za zaufanie :wink:

-Malika za fachowe porady

-Cooling.pl za miłą i fachową obsługę

Zapraszam do oglądania galerii i do wypowiadania się na temat układu. Pozdrawiam.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Linki:

- http://www.realitynet.pl/shop/

- http://www.cooling.pl/

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jarogniew Fotki przy świetle dodane. Co do podobieństwa do układu Malika: mamy tą samą pompkę, mobo, budę i lustro na spodzie. Koniec podobieństw. Mogę się założyć że jeśli miałbym budę Chiefteca to nikt by nie wspomniał o podobieństwach :lol: Zresztą niedługo Malik zmienia budę więc...

@Racuch, trudno będzie to ocenić bo doszedł jeden blok, na razie różnice w stopniach na korzyść nowej rev. wynoszą 2*C na CPU i na GPU. Weźmy też pod uwagę że została nałożona świeżutka pasta, Arctic Silver 5.

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@-GIZIU-: czemu pozbyłeś się Lainga, hałasował? Wymieniałeś go w cooling.pl?

Co do układu, to zastanawia mnie Storm. Na zachodzie dużo osób bardziej chwali sobie Apogee, ponoć jest mniej wrażliwy na moc pompki (ma sens, jeżeli spojrzeć na konstrukcję obu bloków). Kupa kasy, ciekawe czy warto było dopłacać.

A diody możesz podpiąć pod zasilacz, zero problemów ze zrobieniem przejściówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@-GIZIU-: czemu pozbyłeś się Lainga, hałasował? Wymieniałeś go w cooling.pl?

Co do układu, to zastanawia mnie Storm. Na zachodzie dużo osób bardziej chwali sobie Apogee, ponoć jest mniej wrażliwy na moc pompki (ma sens, jeżeli spojrzeć na konstrukcję obu bloków). Kupa kasy, ciekawe czy warto było dopłacać.

A diody możesz podpiąć pod zasilacz, zero problemów ze zrobieniem przejściówki.

Lainga wymieniłem u Samhaina bo hałasował ale zastanawiam się czy nie kupić jak będzie nowa rewizja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie odpowiedzieć za -GIZIU-, ten blok się montuje korzystając z tej zapinki.

instrukcja:

Dołączona grafika

Duuuużo lepsze rozwiązanie, niż same śruby + spręzyny, nie trzeba się martwić, o zalekkie czy zamocne dokręcenie bloku, nic nie lata itd.

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie odpowiedzieć za -GIZIU-, ten blok się montuje korzystając z tej zapinki.

Duuuużo lepsze rozwiązanie, niż same śruby + spręzyny, nie trzeba się martwić, o zalekkie czy zamocne dokręcenie bloku, nic nie lata itd.

Dokładnie. Poza tym mi się podoba na tej zapince. Król bloków siedzi na tronie :lol: Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie: czy ten kabel z diodami LED mogę przerobić z 3pin na zwykły molex i podpiąć to do mobo, obok NB ? W tej chwili diody zapalają się i gasną bo BIOS steruje tym wentylem na podstawie temperatur z NB.

Idzie 12V, więc da radę. A nie możesz po prostu wyłączyć w biosie monitorowanie/regulację obrotów wentyla NB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem Lainga DDC na Innovatek HPPS 12V. Na razie jestem w fazie testowania pompki, ale od razu widać jedną zasadniczą różnicę. CISZĘ. Jeśli Innovatek zda egzamin, zostanie na stałe.

He he. Ja się zastanawiam nad dokładnie odwrotnym "swapem". Ten Eheim już mnie tak wqrwia .... Nowy egzemplarz, kilka miesięcy temu kupowany

Był cichy. Ale przestał. Mam już dość walki z odpowietrzaniem .... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he. Ja się zastanawiam nad dokładnie odwrotnym "swapem". Ten Eheim już mnie tak wqrwia .... Nowy egzemplarz, kilka miesięcy temu kupowany

Był cichy. Ale przestał. Mam już dość walki z odpowietrzaniem .... :mur:

Ale chyba nie miales HPPS <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie czymś się różni ;]

Używam go już od pewnego czasu i nawet nie próbował być głośny przez chwile.

OT: Taaa, Laingi też miały być zajebiście ciche, i co wyszło po paru miesiącach użytkowania?

Nie twierdzę, że wszystkie Laingi, Eheimy są takie. Może mam takie łaciate szczęście :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT: Taaa, Laingi też miały być zajebiście ciche, i co wyszło po paru miesiącach użytkowania?

Nie twierdzę, że wszystkie Laingi, Eheimy są takie. Może mam takie łaciate szczęście :mur:

Lyknij wreszcie cwu i zapomnisz o pompie. Wiadomo - cos, za cos - nie jest to taki kompakt jak laing, ale zadowolenie z pracy i bezawaryjnosc gwarantowana na wiele lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moge powiedziec ze u mnie jest nieslyszalna, spisuje sie super. A juz jakis czas ja uzywam, gdyz chyba jako pierwszy na ppc ja kupilem.

PS.

Dokladnie jak powiedzial samhain - roznica jest w wirniku, oraz dodali w wersji HPPS tryby pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak

OT: To ten po lewej stronie mam w tym pierdzącym Eheimie. Specjalnie dokupiony. A pompka ma parę miesięcy ..... :?

Lyknij wreszcie cwu i zapomnisz o pompie. Wiadomo - cos, za cos - nie jest to taki kompakt jak laing, ale zadowolenie z pracy i bezawaryjnosc gwarantowana na wiele lat.

OT:

CWU -> dla mnie jej wymiary są przeszkodą. Mam ciasno w obudowie (pomimo, że to big tower :blink: )

Laing -> jak pokazała praktyka nie gwarantuje 100% długotrwałej bezszelestnej pracy (patrz wątek o Laingu-może jakaś "lewa" seria)

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laing -> jak pokazała praktyka nie gwarantuje 100% długotrwałej bezszelestnej pracy (patrz wątek o Laingu-może jakaś "lewa" seria)

Przecież dawno już zostało powiedziane, że trafiła do sklepów seria, która ma wadę konstrukcyjną i od początku użytkowania wydaje dziwne odgłosy. Ludzie którzy mają pompki sprowadzane z Rzeszy nie narzekają. Miałem z rok temu DDC z alphacool.de (sprzedałem na allegro) i była cichutka. Poczekam na nową serię od Sama albo z cooling.pl i dam znać jak się spisuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi