Skocz do zawartości
crategus

Arctic Silver + Copper Shim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

musze powiedziec ze jestem pod wrazeniem... a wszystko bylo tak:

1,7+@2,4+ (2040Ghz), 1,6V

Standardowa pasta z vulcano9 (biala) + vulcano oczywiscie- stress 51* max

Dodalem chlodzenie (80/80 z kominem prosto na vulcano, pompowane powietrze z zewnatrz) + dodatkowy wyciag i zmienilem paste na ta z srebna titana (to akurat chyba malo pomoglo)- stress spadlo do 43*C max.

... i teraz dodalem tylko:

arctic silvera III + tt copper shima rev.2 i mnie wgielo- taki zabiegl spowodowal spadek temp w stressie do 36*C !

7* w dol no no...

w idle tylko 30*C przy 2400+/AC... ihaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój nie kręcony jescze thunderbird 1200 miał an jakimś <span style="color:red;">[ciach!]</span>ie titana takie aluminiowe pomalowane na złoto z dwoma wiatrakami po 5500 kałasoiwało strasznie jakieś 55C zamontowałem spire falcon rock i jakiś niefirmowy coppershim za 10 zł i zwykła biała pasta i mam ~35C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wie ktos przypadkiem, czy tt coppershim od zwykłego antka thunderbirda będzie pasował na toroughbreda? :roll:

Bedzie, tyle ze bedzie lekko zachodzic na mostki, ten rev.2 jest troche wiecej wyciety.

Ale ........ jezeli masz iglaki i troszke cierpliwosci, to sam sobie dopilujesz na wymiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wie ktos przypadkiem, czy tt coppershim od zwykłego antka thunderbirda będzie pasował na toroughbreda? :roll:

Bedzie, tyle ze bedzie lekko zachodzic na mostki, ten rev.2 jest troche wiecej wyciety.

Ale ........ jezeli masz iglaki i troszke cierpliwosci, to sam sobie dopilujesz na wymiar.

to dobrze, bede miał go od kumpla za 10zł, a mostki to ja mam zaklejone stickerem :? :wink: 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dobrze, bede miał go od kumpla za 10zł, a mostki to ja mam zaklejone stickerem :? :wink: 8O

Mostki i tak sa minimalnie ponizej poziomu laminatu, przynajmniej w moim nowym JIUHB.

Zreszta niektorzyzapodaja na mostek tasme klejaca i spox tak na tym leca, ale jak masz stickery to tez masz odizolowane, tylko czy nie masz ich kilku jeden na drugim ?

Bo wtedy mozesz miec problem z dokladnym i rownym przyleganiem radia/Wb do jadra.

Pojedynczy sticker nie stanowi problemu, twierdze tak bo do niedawna tez mialem proca ze stickerem i CSem i nic mu to nie przeszkadzalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce zakladac nowego topica wiec walne to tu- a chodzi o bledy temp. na plytach.

Jak juz pisalem wczesniej (gdzies tam :P) moj antek przechodzil z GA-7VAX na GA-7VAXP a pozniej (finalnie) na Epoxa 8RDA+... i teraz zagwostka- podobno EPOX zaniza temperatury... albo nie zaniza, albo Gigabite zaniza podwojnie.

Wiec tak- warunki zawsze te same- antek 1700+@2400+, as III, tt cs, waiatraki w budzie te same, "komin powietrzny", volcano9

Gigabyte'y- idle 33*C

EPOX - 42*C

Jesli epox zaniza o 7*C to Gigabyty na KT400 zanizaja o 16*C!

Po zmianie (na EPOXIE juz) Volcano9 na WC z nukleonem/ph802/nagrzewnica z poldka idle 32*C...

i tu znowu troszke dziwne jak dla mnie to, ze w stresie podnosi sie tylko do 35*C max! chyba powinno byc troszke wiec w porownaniu do idle... ehh sam juz nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce zakladac nowego topica wiec walne to tu- a chodzi o bledy temp. na plytach.

Jak juz pisalem wczesniej (gdzies tam :P) moj antek przechodzil z GA-7VAX na GA-7VAXP a pozniej (finalnie) na Epoxa 8RDA+... i teraz zagwostka- podobno EPOX zaniza temperatury... albo nie zaniza, albo Gigabite zaniza podwojnie.

Wiec tak- warunki zawsze te same- antek 1700+@2400+, as III, tt cs, waiatraki w budzie te same, "komin powietrzny", volcano9

Gigabyte'y- idle 33*C

EPOX - 42*C

Jesli epox zaniza o 7*C to Gigabyty na KT400 zanizaja o 16*C!

Po zmianie (na EPOXIE juz) Volcano9 na WC z nukleonem/ph802/nagrzewnica z poldka idle 32*C...

i tu znowu troszke dziwne jak dla mnie to, ze w stresie podnosi sie tylko do 35*C max! chyba powinno byc troszke wiec w porownaniu do idle... ehh sam juz nie wiem

Hehe .............

No ciekawa sprawa , ja rowniez mam : 8RDA+ & 1700+ @ 2400+ & ASIII & CS TT & Nukleon + 32-33*C Idle , 36-37*C stress , woda podgrzewa sie o 5*C

Na poprzedniej 8KHA+ mialem 27-28*C w idle i max 35*C w stresie , ale to do doopy porownie bo wtedy mialem LEv1 , a nie Nukleona :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm no to faktycznie ciekawe, bo jak widac warunki dosc podobne jesli idzie o sprzet, idle prawie identycznie, a stress... no u mnie nie ma bata- czy to dark age of camelot, czy seti@home, czy prime95 czy wszystko naraz stress max 35*C... co lepsze nie zalezy zupelnie od V wiatrakow na chlodnicy- tzn mam 2x12cm puszczone przez rheobusa... ogolnie kiepskie, ale czy je puszcze na full czy na pol gwizdka temp nie drgnie ani o 1*C...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzet z podpisu, napiecie domyslne, czujnik z plyty dotyka do procesora.

do chlodzenia jest radiator z Spier Cooper Base i do tego wentylator zalmana FB123 (92mm na ramieniu) ustawiony na 2200rpm, do tego cooper shrim i srebrna pasta spire (7,5 w/mK).

tepmeraturka pokoju ~22-24st, buda otwarta, temp u budzie ~30-32st, a na procku w IDLE ~50-52st w stresie do 61st. Radiator jest dobrze docisniety. Co jest grane, plytka chyba ZAWYZA temperature.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi