Skocz do zawartości
PeJ0t

1.25gb Ram - Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja konfiguracja to

-jednordzeniowy Athlon 64 3800+

-płyta Msi na nforce 4 ultra

-dysk ata133 80GB

do tego mam 3 pamięci ram każda z "innej paki" wszystko to kingston seria value ram z tym że:

-512 cl3

-512 cl2.5

-256 cl3 -> na tej pamięci widnieją kostki samunga z tego co poczytałem na forum to chyba się zdarza :) .

Moje zasadnicze pytanie brzmi czy w takiej konfiguracji pamięci system będzie działał optymalnie, poprawnie.

Dodam, że ostatnio mam problem ze stabilnością sytemu wiesza się explorer, dysk strasznie drapie. Podejrzewam ram.Robiłem skan memtestem ok 9h -> bez błędów. Przedwczoraj zamieniłem pamięci w slotach i wszystko wydaje się chodzić lepiej, ale jeszcze jest za wcześnie żeby mówić o poprawie. Mam zainstalowane wszystkie 3 pamięci sys wykrywa 1250mb.

Czy warto pozbyć się tych pamięci i kupić jakieś 1024mb w dualu, a może te dwie 512 można odpalić w trybie dual?

I jeszcze jedno czy możliwe jest zainstalowanie 2 jakichkolwiek kości w trybie dual + jedna w single? Czy jest to bez sensu bo ta jedna kość spowolni cały układ, czy w ogóle to nie możliwe?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pamięci i dysk zostały mi ze starego kompa resztę zmodernizowałem. Nie wiem czy warto inwestować też w nowy ram i dysk?

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś dołączyłeś do grona forumowiczów, więc co logiczne poszedleś na łatwiznę i zadajesz pytanie na które możesz znaleźć odpowiedź, jeżeli byś tylko trochę poszukał!!!!!!

Spróbuj odpalić te dwie kości 512MB w dualu, jak się nie uda, to puść je bez duala i tak już zostaw, bo teraz jest zły okres na kupowanie pamięci.

Moja rada to: lepiej sprzedaj tą kość 256MB, chyba że RAM jest Ci NIEZBĘDNY!!!!!!

Druga rada: przeczytaj regulamin !!!!!!

Dla modów........oszczędźcie koledze procentów :rolleyes:

Edytowane przez manieczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz w kazdym zestawie ram bedzie inaczej pracowal.

3 kosci beda pracowac TYLKO w single channel i na 2T, zeby bylo stabilnie. Podbij im lekko napiecie. Powinno pomoc.

BTW 2x512 MB powinno odpalic w dualu aczkolwiek na twoim miejscu dokupilbym druga kostke 256 MB na samsungach i puscil 4 kostki w dualu (pod warunkiem, ze 2x512 mb odpala w dualu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widac dfi tylko takie wybredne :)

Na to wygląda :D

No i udało się te dwie 512nastki odpaliły się w dual channel'u (przynajmniej tak mówi cpu-z ) narazie na nominalnych ustawieniach muszę sprawdzić jak ze stabilnością. Aha i jak w biosie sprawdzić, że to dual (mój bios to Phoenix - AwardBios) w instrukcji nic nie ma zresztą strasznie okrojoną dali :/ taka opcja w innych biosach jest więc chyba i tu powinna być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi