PeJ0t Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Witam, Moja konfiguracja to -jednordzeniowy Athlon 64 3800+ -płyta Msi na nforce 4 ultra -dysk ata133 80GB do tego mam 3 pamięci ram każda z "innej paki" wszystko to kingston seria value ram z tym że: -512 cl3 -512 cl2.5 -256 cl3 -> na tej pamięci widnieją kostki samunga z tego co poczytałem na forum to chyba się zdarza :) . Moje zasadnicze pytanie brzmi czy w takiej konfiguracji pamięci system będzie działał optymalnie, poprawnie. Dodam, że ostatnio mam problem ze stabilnością sytemu wiesza się explorer, dysk strasznie drapie. Podejrzewam ram.Robiłem skan memtestem ok 9h -> bez błędów. Przedwczoraj zamieniłem pamięci w slotach i wszystko wydaje się chodzić lepiej, ale jeszcze jest za wcześnie żeby mówić o poprawie. Mam zainstalowane wszystkie 3 pamięci sys wykrywa 1250mb. Czy warto pozbyć się tych pamięci i kupić jakieś 1024mb w dualu, a może te dwie 512 można odpalić w trybie dual? I jeszcze jedno czy możliwe jest zainstalowanie 2 jakichkolwiek kości w trybie dual + jedna w single? Czy jest to bez sensu bo ta jedna kość spowolni cały układ, czy w ogóle to nie możliwe? Z góry dziękuję za pomoc. Pamięci i dysk zostały mi ze starego kompa resztę zmodernizowałem. Nie wiem czy warto inwestować też w nowy ram i dysk? Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszo Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 (edytowane) dziś dołączyłeś do grona forumowiczów, więc co logiczne poszedleś na łatwiznę i zadajesz pytanie na które możesz znaleźć odpowiedź, jeżeli byś tylko trochę poszukał!!!!!! Spróbuj odpalić te dwie kości 512MB w dualu, jak się nie uda, to puść je bez duala i tak już zostaw, bo teraz jest zły okres na kupowanie pamięci. Moja rada to: lepiej sprzedaj tą kość 256MB, chyba że RAM jest Ci NIEZBĘDNY!!!!!! Druga rada: przeczytaj regulamin !!!!!! Dla modów........oszczędźcie koledze procentów :rolleyes: Edytowane 12 Października 2006 przez manieczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Wiesz w kazdym zestawie ram bedzie inaczej pracowal. 3 kosci beda pracowac TYLKO w single channel i na 2T, zeby bylo stabilnie. Podbij im lekko napiecie. Powinno pomoc. BTW 2x512 MB powinno odpalic w dualu aczkolwiek na twoim miejscu dokupilbym druga kostke 256 MB na samsungach i puscil 4 kostki w dualu (pod warunkiem, ze 2x512 mb odpala w dualu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 z tego co wiem to na s939 nie odpalisz 3 pamieci .mam tak na dfi nf4 , oraz mialem na dfi pod s754 .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Ale przeciez on ma tak podlaczone! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 widac dfi tylko takie wybredne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeJ0t Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 widac dfi tylko takie wybredne :) Na to wygląda :D No i udało się te dwie 512nastki odpaliły się w dual channel'u (przynajmniej tak mówi cpu-z ) narazie na nominalnych ustawieniach muszę sprawdzić jak ze stabilnością. Aha i jak w biosie sprawdzić, że to dual (mój bios to Phoenix - AwardBios) w instrukcji nic nie ma zresztą strasznie okrojoną dali :/ taka opcja w innych biosach jest więc chyba i tu powinna być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Przy stracie kompa na ekranie POST powinno byc cos w stylu "DualChannel mode On" czy cos takiego. Ale jezeli CPU-Z podaj ze jest wlaczony to raczej tak jest. Ew sprawdz za pomoca Everesta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeJ0t Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Faktycznie miałem w biosie ustawione wyświetlanie się loga przy startowaniu kompa i nie było widać tego komunikatu o parametrach pamięci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...