mcfoka Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Pilnie potrzebuje pomocy w doborze monitora. Jutro musze go kupic, a w tematyce paneli lcd jestem dosc zielony, cos tam czytalem, ale raczej mi to zamieszalo, albo poprostu uswiadomilo mi, ze nie stac mnie na "dobra" 19tke. Do rzeczy jednak: Do wydania 1200zl, w !absolutnych! porywach 1400zl Moje potrzeby: Dziennie spedzam przed kompem min 6h, czytam, ucze sie(moje studia wymagaja duzych ilosci czytania tekstow, ktore znajde tylko w necie), ogladam jakis film czy tez wlacze gierke. Obecnie pracowalem na dwoch budzetowych laptopach, a wczesniej na Philipsie 170B5. Monitor ma sluzyc do w/w zastosowan, nie bede edytowal zdjec, do ogladania filmow sluzy tylko mi, jak wiecej osob cos oglada to na lcd tv. Zalezy mi, zeby byl do odebrania od reki w Krakowie. Rozwazam: HP L1955 - PVA, pivot - 1200zl od reki, moj faworty do dzis, bo widzialem, ze sa jakies zastrzezenia co do matryc w nich uzytych ACER AL1923 - 1075zl u mnie, Acer mnie jakos srednio przekonuje... ale moze to tylko uprzedzenie Benq : - 91GP jest niedostepny od reki, wiec prosze nie polecac (gdzies przeczytalem ze w/w HP jest na tej samej matrycy) - 93G - za 930zl, mam mozliwosc oddania w razie badow w ciagu tygodnia, matryca TN, na ktora tak wszyscy narzekaja, ale zaoszczedzona kwota poszlaby w lepsza karte graficzna (calkowicie nowy komp, choc oczywiscie wole dolozyc do monitorka, bo rzadziej sie je zmienia). Cos wiecej? - 93GX - 1140zl, gwarancja na pixele jak wyzej, z tego co przeczytalem to szybka matryca TN, pytanie tylko jak z reszta (podkreslam, ze katy widzenia sa istotne dla jednego uzytkownika), niewiele tanszy niz matryce VA, wiec nie wiem czy warto? Z drugiej strony mam gwarancje na pixele... - 202W - Tu juz musialbym wykombinowac 200zl, co latwe nie jest, ale zastanawiam sie czy warto. Duzy monitorek, to przyciaga, podoba mi sie prostota, pytanie jak z jakoscia obrazu? No i niepokoi mnie rozciaganie sie obrazu w grach w ktorych nie da sie ustawic rozdzielczosci panoramicznej, moja karta graficzna tez w najblizszym czasie nie uciagnie dedykowanej rozdzielczosci... Inne? kilka LG w pcprojekt.pl, np. LG 19" 1970HQ-BF - 1380zl, poza tym nie wiem nic. Ktoras jest warta uwagi? w apollo.pl jest szereg iiyam, ale nie wiem czy warto sie im w ogole przygladac, bo to chyba starsze modele sklepy w ktorych sprawdzalem ceny: pcprojekt.pl bitcomputer.pl morele.net bino.com.pl apollo.pl Bardzo bym prosil o szybka i rzeczowa pomoc, bez uwag w stylu, ze najlepsze sa S-IPS za 3k, bo zdaje sobie sprawe, ze za przeznaczona kwote nie kupie cuda. To ma byc monitor na ok 2lata. Z gory dziekuje za pomoc i przepraszam, za nie przeczytanie calego forum, poprostu wyjatkowo mi sie spieszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 ...HP L1955 - PVA, pivot - 1200zl od reki, moj faworty do dzis, bo widzialem, ze sa jakies zastrzezenia co do matryc w nich uzytych ... Benq : - 91GP jest niedostepny od reki, wiec prosze nie polecac (gdzies przeczytalem ze w/w HP jest na tej samej matrycy) ... ad.1 - obecnie nie PVA tylko PremiumMVA (P-MVA) ad.2 - tak na takiej samej j.w. na tej matrycy P-MVA od AUO jest sporo monitorkow - oto lista (tych ktore pamietam) - SONY X95FB - BenQ FP91GP - ACER AL 1923 - HP L1955 - Samsung 940FN - Philips 190P7E - Belinea 101920C - Viewsonic VP191/VP930 - FS C19-4 generalnie przy takiej sumie i 19" odpusc sobie wszytko na matrycy TN - to jest jeszcze dobre dla monitorow 17" i 19" WIDE (choc tu jest juz duze "zolcenie" po bokach) - wszytko co jest wyzsze w pionie niz "te przekatne" na TN wyglada tragicznie (zawsze widac roznice w jasnosci gora<->dol) - a ogladanie filmow na TN (niezaleznie od przekatnej) to IMHO porazka chcoc to trzeba samemu zobaczyc przez porownanie, zeby sie przekonac sam rozwazalem tego HP - bardzo dobra ergonomia - zwlaszcza odczepanie nozki, ale wtedy kiedy kupowalem byl jeszcze dostepny w VOBISie X95FB za 1099 i tego lyknalem - przy HP wystepowal problem piszczacych cewek/trafopowielacza/lub czegos innego - http://mva.pl/forum/viewtopic.php?t=481 pamietaj o (mniej lub bardziej) widocznym efekcie srebrzenia rogow w tej matrycy (P-MVA) jak odpalasz czarne tlo i masz ciemno w pokoju oraz o akceleratorze (nie ma klasycznego smuzenia tylko takie "biale" cienie, im wieksza interpolacja tym bardziej widoczne) - ale generalnie przy takim budzecie i tych zastosowaniach monitor na takiej matrycy bedzie w sam raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...