Skocz do zawartości
mcfoka

Lcd 19" Do 1200zl - Bardzo Pilne!

Rekomendowane odpowiedzi

Pilnie potrzebuje pomocy w doborze monitora. Jutro musze go kupic, a w tematyce paneli lcd jestem dosc zielony, cos tam czytalem, ale raczej mi to zamieszalo, albo poprostu uswiadomilo mi, ze nie stac mnie na "dobra" 19tke. Do rzeczy jednak:

Do wydania 1200zl, w !absolutnych! porywach 1400zl

Moje potrzeby:

Dziennie spedzam przed kompem min 6h, czytam, ucze sie(moje studia wymagaja duzych ilosci czytania tekstow, ktore znajde tylko w necie), ogladam jakis film czy tez wlacze gierke. Obecnie pracowalem na dwoch budzetowych laptopach, a wczesniej na Philipsie 170B5. Monitor ma sluzyc do w/w zastosowan, nie bede edytowal zdjec, do ogladania filmow sluzy tylko mi, jak wiecej osob cos oglada to na lcd tv. Zalezy mi, zeby byl do odebrania od reki w Krakowie.

Rozwazam:

HP L1955 - PVA, pivot - 1200zl od reki, moj faworty do dzis, bo widzialem, ze sa jakies zastrzezenia co do matryc w nich uzytych

ACER AL1923 - 1075zl u mnie, Acer mnie jakos srednio przekonuje... ale moze to tylko uprzedzenie

Benq :

- 91GP jest niedostepny od reki, wiec prosze nie polecac (gdzies przeczytalem ze w/w HP jest na tej samej matrycy)

- 93G - za 930zl, mam mozliwosc oddania w razie badow w ciagu tygodnia, matryca TN, na ktora tak wszyscy narzekaja, ale zaoszczedzona kwota poszlaby w lepsza karte graficzna (calkowicie nowy komp, choc oczywiscie wole dolozyc do monitorka, bo rzadziej sie je zmienia). Cos wiecej?

- 93GX - 1140zl, gwarancja na pixele jak wyzej, z tego co przeczytalem to szybka matryca TN, pytanie tylko jak z reszta (podkreslam, ze katy widzenia sa istotne dla jednego uzytkownika), niewiele tanszy niz matryce VA, wiec nie wiem czy warto? Z drugiej strony mam gwarancje na pixele...

- 202W - Tu juz musialbym wykombinowac 200zl, co latwe nie jest, ale zastanawiam sie czy warto. Duzy monitorek, to przyciaga, podoba mi sie prostota, pytanie jak z jakoscia obrazu? No i niepokoi mnie rozciaganie sie obrazu w grach w ktorych nie da sie ustawic rozdzielczosci panoramicznej, moja karta graficzna tez w najblizszym czasie nie uciagnie dedykowanej rozdzielczosci...

Inne?

kilka LG w pcprojekt.pl, np. LG 19" 1970HQ-BF - 1380zl, poza tym nie wiem nic. Ktoras jest warta uwagi?

w apollo.pl jest szereg iiyam, ale nie wiem czy warto sie im w ogole przygladac, bo to chyba starsze modele

sklepy w ktorych sprawdzalem ceny: pcprojekt.pl bitcomputer.pl morele.net bino.com.pl apollo.pl

Bardzo bym prosil o szybka i rzeczowa pomoc, bez uwag w stylu, ze najlepsze sa S-IPS za 3k, bo zdaje sobie sprawe, ze za przeznaczona kwote nie kupie cuda. To ma byc monitor na ok 2lata.

Z gory dziekuje za pomoc i przepraszam, za nie przeczytanie calego forum, poprostu wyjatkowo mi sie spieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...HP L1955 - PVA, pivot - 1200zl od reki, moj faworty do dzis, bo widzialem, ze sa jakies zastrzezenia co do matryc w nich uzytych

...

Benq :

- 91GP jest niedostepny od reki, wiec prosze nie polecac (gdzies przeczytalem ze w/w HP jest na tej samej matrycy)

...

ad.1 - obecnie nie PVA tylko PremiumMVA (P-MVA)

ad.2 - tak na takiej samej j.w.

na tej matrycy P-MVA od AUO jest sporo monitorkow - oto lista (tych ktore pamietam)

- SONY X95FB

- BenQ FP91GP

- ACER AL 1923

- HP L1955

- Samsung 940FN

- Philips 190P7E

- Belinea 101920C

- Viewsonic VP191/VP930

- FS C19-4

generalnie przy takiej sumie i 19" odpusc sobie wszytko na matrycy TN - to jest jeszcze dobre dla monitorow 17" i 19" WIDE (choc tu jest juz duze "zolcenie" po bokach) - wszytko co jest wyzsze w pionie niz "te przekatne" na TN wyglada tragicznie (zawsze widac roznice w jasnosci gora<->dol) - a ogladanie filmow na TN (niezaleznie od przekatnej) to IMHO porazka chcoc to trzeba samemu zobaczyc przez porownanie, zeby sie przekonac

sam rozwazalem tego HP - bardzo dobra ergonomia - zwlaszcza odczepanie nozki, ale wtedy kiedy kupowalem byl jeszcze dostepny w VOBISie X95FB za 1099 i tego lyknalem

- przy HP wystepowal problem piszczacych cewek/trafopowielacza/lub czegos innego - http://mva.pl/forum/viewtopic.php?t=481

pamietaj o (mniej lub bardziej) widocznym efekcie srebrzenia rogow w tej matrycy (P-MVA) jak odpalasz czarne tlo i masz ciemno w pokoju oraz o akceleratorze (nie ma klasycznego smuzenia tylko takie "biale" cienie, im wieksza interpolacja tym bardziej widoczne) - ale generalnie przy takim budzecie i tych zastosowaniach monitor na takiej matrycy bedzie w sam raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi