Skocz do zawartości
Morss

Czy Jednak Lcd?

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu planuję przesiadkę na lcd, ale mam wątpliwości. Poza niezaprzeczalnymi zaletami takich paneli są niestety i wady moim zdaniem. Chciałbym więc zapytać - jak lcd generalnie znosi inną rozdzielczość niż swoją dedykowaną 1280 x1024? Pytam dlatego, bo po odpaleniu ostatnio HD 2: SS, nie znalazłem takiej rozdzielczości w ustawieniach lecz tylko 1280 x 960 jako najwyższą możliwą. Dziwne, bo gra wcale stara nie jest - podobnie było z IŁ-2. W takim przypadku pozostaje w zasadzie 1024 x768, ale czy wtedy drastycznie nie spada jakość wyświetlanego obrazu? Słyszałem że bywa z tym różnie - jakie macie doświadczenia w tej kwestii? Kolejna sprawa trochę odstraszająca to taka, że do rozdzielczości 1280 x1024 trzeba posiadać już dość dobrą kartę i szybki procesor (mam semprona 2600+ i GF 6600) i obawiam się, że to trochę za mało.

Póki co, mój stary crt 15" Mag 570 FD działa dobrze, ale świadomość że ciągle się naświetlam zaczyna mnie denerwować, więc skłaniam się raczej ku lcd. Ale dylemat pozostał. A może jednak jakiś dobry crt 17”?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morss to po części też za leży ile masz miejsca i jak szanujesz swoje zdrowie oraz jak bardzo zależy Ci na jakości

Jaki CRT by nie był (a miałem bdb) od dobrego LCD będzie gorszy. Chodzi tu o zdrowie + miejsce na biurku + jakość. Nie wiem jak to opisać, no ale na lcd obraz jest taki jakby ktoś go polakierował, po prostu krystaliczny.

CRT jest bardzo fajne, i nie mam nic przeciwko, ale Ty masz 15 to naprawdę malutko.... Z mojej strnoy proponuje Ci jakiś LCD do 1000 zł, np. Acer 19' panorama, kosztuje w granicach 800zł. Panorama czy zwykły zależy od Ciebie, ale poczujesz zdecydowaną różnice między 15 cali a np. 19, wręcz kolosalną.

Zależy też, ile masz pieniążków, ale nimi rozporządzisz patrząc na inne tematy ;) Ja mam LCD od jakichś 20 godzin i już po 5 godzinach poczułem różnice na korzyść LCD, no a z czasem się powiększy

Trzeba też dodać, że CRT 17 będzie dużo tańszy niż LCD 17 ale to zależy od funduszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD źle znoszą rozdzielczości mniejsze od natywnej. To znaczy - LCDkowi to nie przeszkadza :-P , ale jakość obrazu spada zauważalnie - nie ma się co oszukiwać. Jednak ten spadek jakości najbardziej widoczny jest w kontrastowych nieruchomych obrazach - np. jak odpalisz Worda, to będzie bolało. Natomiast w filmie raczej nie zauważysz. W grach - jeśli to szybkie fpp, nie powinno mocno przeszkadzać.

Generalnie też polecam zmianę na 17 lub 19 LCD (19 LCD ma powierzchnię większą o 80% od 15 CRT :-P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może rozwiązaniem będzie 15" lcd - optycznie obraz chyba większy od crt 15". Rozdzielczość natywna 1024 x 768 (gf 6600 powinien sobie dobrze radzić). Tylko że z szybkością u 15" lcd nie jest za dobrze. BenQ FP51G ma 12ms - i to jest najszybszy jaki udało mi się znaleźć wśród piętnastek. To są dane producenta więc śmiało można założyć, że rzeczywisty czas odpowiedzi będzie gdzieś na poziomie 15 ms - a to chyba raczej mało i może smużyć. Jak zwykle, nie ma róży bez kolców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 17" BenQ T705 12ms i nie mam żadnych opuźnień - wszytko chodzi ładnie - i gry i filmy .

Pracuję w rozdziałce 1024x768 i wg. mnie nie ma różnicy pomiędzy tą rozdzielczościa a inną np . natywną ( dla LCD 17 natywna rozdziałka to chyba 1280x1024 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem taki lcd 15" - NEC 1570NX, czy mieliście może z nim do czynienia? Niestety, obecnie jest mało albo wcale nie ma recenzji w necie monitorów lcd 15" - dlatego pytam. Generalnie NEC ma dość dobrą opinię, ale nie oznacza to, że tak musi być w przypadku tego modelu. Zrezygnowałem raczej z 17" czy 19" - słabo wypadają w nienatywnej rozdzielczości (bawiłem się w pracy 17" HIGHSCREENA MS 1777T), a często gry nie mają takiej możliwości ustawienia rozdzielczości na poziomie 1280 x1024, a i sprzętu nie mam zbyt wydajnego więc 1024 x 768 w zupełności mi wystarczy, a nie chcę iść na kompromis w jakości obrazu i zmieniać rozdzielczość natywną. Ma i swoją wadę to rozwiązanie - słaby czas reakcji piętnastek na poziomie 16ms - producent z reguły się przechwala, więc można założyć że będzie to ok. 18-20ms, no ale trudno. Na dzień dzisiejszy jak dla mnie, LCD ma jedną wadę - mianowicie, naprawdę dobry obraz ma tylko w rozdz. dedykowanej.

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni..._15_1570NX.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie kupował tego NEC LCD 15'' 1570NX

ma słabe kąty i zbyt duże smużenie (cena też wysoka)

Najlepiej wybrać 17 cali

Ja mam samsunga 770p na matrycy PVA i obojętnie czy w rozdz. 1024x768 lub 800x600 obraz jest bardzo wyrażny i ostry.

Ale cena 1260zł może odstraszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi