Skocz do zawartości
t0bi

Analiza S.m.a.r.t 2-dniowego Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym prosić o analizę SMART mojego 2-dniowego dysku Samsung SP2504C ponieważ wydaje mi się, że coś jest nie tak.

Gdy podkręcałem kompa, dysk przy uruchamianiu windowsa (wtedy, gdy lecą te paski), nie wiem jak to nazwać ale tak jakby "terkotał"

Zmieniłem wtyczkę zasilania, i ustawiłem Procka i pamięć na default, ale jednak mnie to niepokoi.

Konfiguracja kompa:

AMD Sempron 2800+

Epox 8NPA7I

384 Mb ram... jakiś no-name

Galaxy GeForce 7300GT Zalman

wspomniany wyżej dysk

Lite-On CDRW

Zasilacz Fortron 350 W

Maksymalne obciążenia zasilacza: +3,3V: 22A; +5V: 21A; +12V 25A

poniżej zrzut ze SMART:

Dołączona grafika

i napięcia w idle:

Dołączona grafika

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no podkręcałem nieźle... htt około 350.

Mam płytę na nforce4x więc blokada PCI/PCI-E/SATA/ATA jest chyba włączona na stałe...

Jeśli się mylę, oświećcie mnie.

Przed chwilą kilkakrotnie resetowałem kompa i problem pojawia się tylko wtedy, gdy komp jest podkręcony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy podkręcałem kompa, dysk przy uruchamianiu windowsa (wtedy, gdy lecą te paski), nie wiem jak to nazwać ale tak jakby "terkotał"

no podkręcałem nieźle... htt około 350.

no i z czym ty do ludzi idziesz, czy podkręcanie to normalny stan działania komputera no chyba nie, dodajmy do tego brak umiejętności i problem gotowy

ale i tak dysk jest sprawny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i z czym ty do ludzi idziesz, czy podkręcanie to normalny stan działania komputera no chyba nie, dodajmy do tego brak umiejętności i problem gotowy

ale i tak dysk jest sprawny

Nie znasz mnie, nie wiesz jakie mam umiejętności w tym temacie...

Nie lubię ludzi którzy traktują innych z góry.

Może mi ktoś powiedzieć, czy blokowanie szyny PCI/PCI-E w nforce4 4x jest stałe, czy trzeba stosować metodę htt=wielokrotność szyny PCI, czyli 33Mhz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiesz jakie mam umiejętności w tym temacie...

no chyba niewielkie, skoro nie wiesz ze nForce na blokadę, nie wiesz również jak i gdzie sprawdzić taktowanie magistrali PCI/PCI-E, mama nadzieje ze wiesz jaka powinna być prawidłowa wartość

nie wspomnę o tym, że od pytań o podkręcanie jest inny dział, w którym jest już poradnik na ten temat

Nie lubię ludzi którzy traktują innych z góry.

przykro mi ale nie interesują mnie twoje upodobania Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi