t0bi Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Witam, chciałbym prosić o analizę SMART mojego 2-dniowego dysku Samsung SP2504C ponieważ wydaje mi się, że coś jest nie tak. Gdy podkręcałem kompa, dysk przy uruchamianiu windowsa (wtedy, gdy lecą te paski), nie wiem jak to nazwać ale tak jakby "terkotał" Zmieniłem wtyczkę zasilania, i ustawiłem Procka i pamięć na default, ale jednak mnie to niepokoi. Konfiguracja kompa: AMD Sempron 2800+ Epox 8NPA7I 384 Mb ram... jakiś no-name Galaxy GeForce 7300GT Zalman wspomniany wyżej dysk Lite-On CDRW Zasilacz Fortron 350 W Maksymalne obciążenia zasilacza: +3,3V: 22A; +5V: 21A; +12V 25A poniżej zrzut ze SMART: i napięcia w idle: Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 (edytowane) Może poprostu głowica czyta dane ?:) Tylko strasznie sie "poci" przytym Edytowane 13 Października 2006 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Ale to nie jest dźwięk czytania danych... To jest raczej dźwięk restartowania się dysku... Już sam nie wiem czy się tym martwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Pisales o podkrecaniu, a wiesz napewno czy masz zablokowane PCI ?? Smart w porzadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 nic się nie martw samsungi tak mają (masz identyczne odczyty z smarta jak w moim dysku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 no podkręcałem nieźle... htt około 350. Mam płytę na nforce4x więc blokada PCI/PCI-E/SATA/ATA jest chyba włączona na stałe... Jeśli się mylę, oświećcie mnie. Przed chwilą kilkakrotnie resetowałem kompa i problem pojawia się tylko wtedy, gdy komp jest podkręcony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Gdy podkręcałem kompa, dysk przy uruchamianiu windowsa (wtedy, gdy lecą te paski), nie wiem jak to nazwać ale tak jakby "terkotał" no podkręcałem nieźle... htt około 350. no i z czym ty do ludzi idziesz, czy podkręcanie to normalny stan działania komputera no chyba nie, dodajmy do tego brak umiejętności i problem gotowy ale i tak dysk jest sprawny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 no i z czym ty do ludzi idziesz, czy podkręcanie to normalny stan działania komputera no chyba nie, dodajmy do tego brak umiejętności i problem gotowy ale i tak dysk jest sprawny Nie znasz mnie, nie wiesz jakie mam umiejętności w tym temacie... Nie lubię ludzi którzy traktują innych z góry. Może mi ktoś powiedzieć, czy blokowanie szyny PCI/PCI-E w nforce4 4x jest stałe, czy trzeba stosować metodę htt=wielokrotność szyny PCI, czyli 33Mhz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 (edytowane) nie wiesz jakie mam umiejętności w tym temacie...no chyba niewielkie, skoro nie wiesz ze nForce na blokadę, nie wiesz również jak i gdzie sprawdzić taktowanie magistrali PCI/PCI-E, mama nadzieje ze wiesz jaka powinna być prawidłowa wartość nie wspomnę o tym, że od pytań o podkręcanie jest inny dział, w którym jest już poradnik na ten temat Nie lubię ludzi którzy traktują innych z góry.przykro mi ale nie interesują mnie twoje upodobania Edytowane 14 Października 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Nie mam zamiaru się z Tobą kłócić, nie muszę też udowadniać, co potrafię i wiem, a czego nie. Proszę o zamknięcie tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Wracajac do tematu, poszukaj info na forum o plycie, cos mi sie kojazy z dzielnikami, ale nia mam pojecia jak to tam było. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom9001 Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Witam. Mam tem sam dysk i miałem ten sam problem. W moim przypadku rozwiązaniem było podłączenie dysku do złącza SATA3 zamiast SATA1. Odczyt SMART mam bardzo podobny po roku użytkowania dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...