Skocz do zawartości
Adagio

Asus Wl-138g

Rekomendowane odpowiedzi

Stałem się posiadaczem tej karty WIFI. W swoim komputerze znajduje sie rowniez 2 karta WIFI też Asus ale starszy model. Zainstalowałem drivery i podpiołem antene. I bardzo się zdziwiłem. Siła sygnału zwykle oscylowała w granicy 80% a na tej karcie 35-40% Co jest tego powodem? Pozatem połączenie bedące zawsze 11Mbitowym teraz to zaledwie 1Mbit. I tak od razu nasówa mi się pytanie czy to karta jest walnieta? A może cos ze sterownikami? Znacie moze jakieś alternatywne stery do tej karty? Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez Adagio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to karta w wersji v2 na Broadcomie, czy starsza na Marvellu? Ja posiadam tę na Broadcomie. I prawda jest taka, że karta potrzebuje chyba lepszej anteny niż ta malutka przy karcie.

Zauważyłem, że kiedy pracuje w trybie sotwarowego AP siła sygnału jest naprawdę bardzo duża i stabilna - transfer do laptopa w pokoju za dwiema ścianami nie szchodzi poniżej 22Mb/s, a nawet 36Mb/s. Natomiast w trybie infrastucture, jako klient sprawuje się żenująco - nie łapie zasięgu z tej właśnie odległości. Sprawdzałem tą lokalizację inną kartą - kluczem pod USB (bez anteny zew.)! i o dziwo sprawuje się lepiej!!! Ta karta nie nadaje się wg. mnie jako klient, chyba że w tym samym pomieszczeniu co AP. Za to jako softAP jest całkiem przyzwoita, tyle, że to wiąże się z włączonym komputerem jako APkiem. Słyszałem też że ASUS nie popisał się ze sterownikami do tej karty, przez co takie jaja w trybie infrastucture i szczególnie ad-hoc.

Jeszcze nie próbowałem ze sterownikami BroadComa.

Tu masz http://www.station-drivers.com/page/broadcom.htm na tej stronie to chyba będzie Wireless 802.11b & 802.11g (BCM943XX). Mozesz sprawdzić i podzielić się wrażeniami, bo ja jakoś ostatnio nie mam czasu na testowanie ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie ja chyba miałem pecha i kupiłem tą starszą na Marvellu. Rev. 1.22. I to calkiem mozliwe że to przez sterowniki. A test robilem na zewnetrzej antenie. Zobacze jutro rano jak się bedzie sprawowała w lepszej pogodzie.

I chyba sprawdze sterowniki zpodanej przez Ciebie strony.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak.. wiem.. zamiast Broadcom to w adresie wpisałem Marvell i sa. Ale niestety zadnej róznicy. :/ Ale dzis widze że sygnał jest troche lepszy niż wczoraj. 3 do 4 kreski a nie 2 do 3. Ale szybkość tylko 1Mb. Jak to zmienić nie instalując oprogramowania ASUS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zainstalowane tylko ostatnie sterowniki ze strony ASUS'a, wcale już nie takie świeże. Obecnie jest 11-22Mbit/s transfer, prawdę mówiąc chyba nie miałem nigdy 1Mb/s, jak już się połączy z siecią to minimum jaki widziałem to 5Mb/s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi