Maxim Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Witam Doradźcie czy jest sens zmieniać mój aktualny sprzet na Asrocka Dual + Venice 3000+@???? Aktualnie posiadam: Procesor: Sempron 2300+@2300 Mobo: Abit NF7 Grafa: 6800LE 300/700@ 16v6 480/1000 Ram: 3x512 hynix Chciałbym zmienić procka i płyte, reszta zostałaby bez zmian. Koszty oceniam następująco: Za Abita i sempa dostałbym jakieś 300zł a cena Asrock'a i Venice'a to jakieś 500zł Czyli musiałbym dopłacić 200zł Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam. MAxim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Jest i to duży. Ja bym zmieniał bez zastanowienia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Gadanie, nie ma sensu zmieniać. Niby to 200 złotych, ale przyrostu nie zobaczysz, bo Venice podkręcisz do max 2500ghz, a instrukcje 64 bitowe, gdzie dopiero w Vista. Lepiej uzbieraj i zmień na X2. Te 200 złotych wpłać lepiej na konto. Ja zmieniłem tak jak w podpisie i teraz żałuje. Miałem Semprona 2500+@2100mhz i Epox 8rda+. Dałem za Venice 370 złotych. Po co to zrobiłem? Nie wiem totalna głupota, szybciej? Co ? 5 klatek w grze która i tak dobrze chodziła! Grrrrr :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 a jaką miałeś grafike?? pewnei taką dla której ten semp był wystarczający. ten semp nie daje sobie rady z 6800 którego ma Maxim. a sempy na socket A to troche słabiutkie są ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 (edytowane) a jaką miałeś grafike?? pewnei taką dla której ten semp był wystarczający. ten semp nie daje sobie rady z 6800 którego ma Maxim. a sempy na socket A to troche słabiutkie są ...Popatrz na jego wyniki w markach i zobaczysz ze daje rade dobrze go wykrecil. Edytowane 14 Października 2006 przez ChrisG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 w markach??? a widzialeś jak mają sie marki do gier??? w 03 i 05 proceknie ma wcale wpływu na ogolny wynik. w obliviona pograj może na tym sempie na socket A i na athlonie 3000+... zobaczymy co powiesz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 (edytowane) Co ty wogle gadasz że proc niema nic dogadania w 3dmarkach :lol2: :lol2: :lol: :lol: Proc ma znaczenie w 3dmarkach wbrew temu co twierdzi przedmówca . Chyba dureń 700 nie ma takiej samej wydajności co semp 2.8 i w benchmarkach to widać . Edytowane 14 Października 2006 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 a jaka różnica w 3d marku 05 jest miedzy np bartkiem 2600+ a athlonem FX-57?? minimalna ja na mijej karcie mam w 3d marku 03 i 05 takie same wyniki jak moja karta testowana w sieci na FX-57, a jak wygląda to w grach?? FX jest o paredziesiąt % szybszy... 3d mark 03 0 05 mają napisane ninimalne wymagania porcka, i na karzdym powyrzej minimum wynik będzie podobny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Heh a co powiecie o 3d marku 06? u mnie było max. (!!!) 1fps :D jak u was? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 w 3D marku 06 już wynik CPU się sumuje z wynikiem GPU więc na ten wynik procesor ma wplyw. u mnie było jakoś słabo... bo nie dalo się testu na SM3.0 zapodać... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 No to jednak poświęce to 200zł na nowy proc i płyte zamiast na przepicie :wink: Nowa technologia to mniejszy pobór energii, a przy tym co w opisie 12+ zwyczajnie nie wyrabia. Po zmianie może będzie lepiej. Mój semp najwyraźniej ogranicza grafe, to są wyniki z 3dmarka 2003. Ewidentnie brakuje mhz'ow: 11 768 punktów przy 245x9.5 (2327Mhz) 11 900 punktów przy 250x9.5 (2375Mhz) taktowanie karty 400/1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 No to jednak poświęce to 200zł na nowy proc i płyte zamiast na przepicie No to rzeczywiście polecam rozbudowę kompa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 ta poprawa wyniku to nie przez procesor... raz trafisz wynik 11700 a raz 11900 tutaj procesor ma minimalny wpływ, na porcku z 1,5GHz też wynik będzie podobny :P.. tu się gry liczą, one korzystają z procesora kilka razy więcej od 3d marka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kizis Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 zależy w co graz jak grasz w smarki to inwestujesz wstecz bo przecież są znacznie mocniejsze platformy niż 939 z venice :wink: jak grasz w w gry - masło maślane - to ja bym się powaznie zastanowił bo osobiście nie widze sensu 5 klatek w tą pięć w tamtą .. jakbys jakiegoś selekta wyhaczył to może miał by to sens .. w moich oczach .. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Nie gram w same marki, w gry troche też :wink: Lubie o/c a ten Asrock jest podatny na mody. Zrobiłem jeszcze jeden test: 11 319 punktów przy 210x9,5 (1995Mhz) grafa tak jak wcześniej 400/1000 W przybliżeniu obniżenie taktowania procka o 300Mhz daje spadek 400pkt w 3dmarku2003, napewno nie zachodzi to w sposób liniowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kizis Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 nie zachodzi to w sposób liniowy.to jeszcze zalezy od smarka i ogólnej konfiguracji np. w 05 nie zauwazyłem różnicy po podniesieniu procka o 200Mhz - ale to żadnej a już w 03 daje to konkretne punkty i wcale nie byłbym taki pewien co do tej liniowości znaczy się jej braku :] za "normalny" wynik w marku nie dałbym 200 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 (edytowane) No to jednak poświęce to 200zł na nowy proc i płyte zamiast na przepicie :wink: Nowa technologia to mniejszy pobór energii, a przy tym co w opisie 12+ zwyczajnie nie wyrabia. Po zmianie może będzie lepiej. Mój semp najwyraźniej ogranicza grafe, to są wyniki z 3dmarka 2003. Ewidentnie brakuje mhz'ow: 11 768 punktów przy 245x9.5 (2327Mhz) 11 900 punktów przy 250x9.5 (2375Mhz) taktowanie karty 400/1000 wcale niskich wynikow niemasz na poziomie Pentium 4 Extreme Edition 3,4 GHz http://pclab.pl/art17659-5.html http://www.frazpc.pl/artykuly/409/GEFORCE/...00/na/sterydach grafe po odblokowaniu jak 6800gt troszke wiecej tutaj wyniki na AMD Athlon64 @ 2,7GHz http://www.frazpc.pl/artykuly/431/Innovision/GEFORCE/6800GS wiec wcale zle niejest ja tez zrobilem zmiane z abita nf7 i 2300hgz na a64 +asrock gf6800 i zysk byl max 10% przy tych samych taktach grafa w twoim konfigu wcale nie jest blokowana przez procesor,a normalne ze szybszy proc lepsze wyniki Edytowane 15 Października 2006 przez ChrisG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 ChrisG, a poza niewielkim wzrostem wydajności w grach była jakas poprawa w ogólnym działaniu kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 (edytowane) ale ja tu mówie o nowych grach... np takli oblivion. tutaj grając na sempku na socket A z 256kb cache i na athloniku na S939 z 512kb kaszy przyrost jest dosyć duży. a do tego athlon się nieźle podkręca ;] ChrisG na jakim rdzeniu masz X2? Edytowane 15 Października 2006 przez Reynevan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Przedmócy mnie nie zrozumieli, no poza jedną osobą. Zostaw sobie te 200 złotych i poluj na X2. Windows - zapomnij że cokolwiek szybciej Ci się uruchomi (wiem bo tuninguje Windowsy od kilku lat, jeden pasek przy uruchamianiu, nawet nie). Przy robieniu 5 czy 10 rzeczy na raz, tak samo będzie Ci mulił komputer, zanik tego zauważysz dopiero na X2 lub Core Duo Klatki i 3dmarki. No tak, dla 5 klatek to faktycznie warto wydać 200 złotych. Grafika Cię nie ogranicza, procesor tez nie. Głupotą jest inwestowanie 200 złotych, aby zauważyć lub nie 5 klatek więcej w grze, nawet takiej jak Obvilion. Zresztą inwestuje i sam zobacz jak działa Windows ,a w grach gwarantuje, że twoje oko nie zauwąży róznicy. Ja żałuję, bo nie 200 złotych straciłem, ale 400. To jest maniactwo, gdybyś miał 600 złotych tutaj można byłby pomyśleć. A tak co? Coś nowszego na gwarancji, jak zalezy Ci na tym to pewnie bierz, ale do tego zapewne i jeszcze wentylator trzeba będzie kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Co do tego paska przy ekranie ładowania XPka :D to dobre po instalacji. Ja na swoim "wypasionym" konfigu :D mam po instalce 2-3 paski, potem to juz 5-6 czasem więcej, np. 8. To nie moze być wyznacznik zwiększonej wydajności kompa :) Ja radziłbym poskładać trochę więcej kasy i zacząć modernizację, szczególnie ze po Świętach Bożego Narodzenia (nie mogę się juz doczekać ;)) ceny polecą w dół.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Na tą chwilę nie warto zmieniać. Wiem co mówię bo poprzednio miałem semprona 2200+, przerobionego na mobile i podkręconego na 11*200. W grach nie zauważysz różnicy. Widać ją tylko w 3dmarkach. Gdyby płyta nie poszła do piachu to bym nadala siedział na socket A. Ktoś napisał, że semprony sa słabe, przecież to Athlon XP Thoroughbred. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 ja mialem tez na to zmieniac, ale stwierdzilem ze ram dokupie za te 200zl bo to mi sie na pewno bardziej przyda, a z bartka spokojnie 2,5Ghz wyciskam i taki cfg zostanie jeszcze jakis rok pewnie, bo na c2d mnie nie stac na razie, wole odlozyc na nowy wzmak i kolumny pS z reszta nowy sprzet = nowe problemy!!! a ta platforme znam juz doskonale i sprzet dziala idealnie i o to chodzi - niezawodnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...