Skocz do zawartości
laptopmaniak

Problem Z Podłączeniem Lapa Do Sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio zostalem wlascicielem toshiby m105 i juz na samym poczatku mam problemy. Przepinam kabel sieciowy ze stacjonarnego na lapa, wpisuje te same adresy i nic. Kompletny brak reakcji, ping nie leci. Natomiast gdy podlaczam lapa siostry net jest. Co moze byc przyczyna tego problemu? Mozliwe ze mam uszkodzone gniazdo? Jesli tak to czy moge sprawdzic to w jakis alternatywny sposob? Jak moge to naprawic, pragne zaznaczyc ze posiadam tylko gwarancje na terenie USA :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Azazel85 napisał(a):

Wiem, że może to banalne ale sprawdź czy nie masz wyłączonej karty sieciowej. Możesz mieć zainstalowany program, który w celu oszczędzania energii wyłącza niektóre komponenty komputera.

Tez wydaje mi sie to banalne, ale jak biore wlasciwosci moich polaczen sieciowych to widze 2: bezprzewodowe no i to drugie, wydaje mi sie ze to karta sieciowa (to polaczenie widnieje pod nazwa "1394" tak samo jak w menedzerze urzadzen, moze cos zle robie? Jesli tak to jak mam to zrobic poprawnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1394 odpowiada za złącze firewire. Dziwne, że widnieją dwie karty bezprzewodowe. Powinno chyba być jedno bezprzewodowe i jedno od karty sieciowej. Sprawdź jeszcze jak masz w Menadżerze Urządzeń. Te ikonki odpowiadające za karty sieciowe są szare czy kolorowe?

Edytowane przez Azazel85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Azazel85 napisał(a):

1394 odpowiada za złącze firewire. Dziwne, że widnieją dwie karty bezprzewodowe. Powinno chyba być jedno bezprzewodowe i jedno od karty sieciowej. Sprawdź jeszcze jak masz w Menadżerze Urządzeń. Te ikonki odpowiadające za karty sieciowe są szare czy kolorowe?

W menedzerze mam 2 pozycje na zielono: "1394 net adapter" i "intel pro/wireless 3945abg network connection", skoro 1394 odpowiada za firewire to powinno to widniec w kartach sieciowych? nieco wyzej jest ieee 1394 bus host controllers (to jest chyba fire wire?) Karta niby dziala, ale nie wysyla i nie odbiera zadnych pakietow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno to FW. Drugie to bezprzewodowa karta sieciowa Intela. Nie masz zainstalowanej kart Ethernet’owej. Przez FW można tworzyć sieć ale wykorzystując jego złącze…

Jak zainstalujesz kartę sieciową to będzie działać, chyba logiczne. Dziwne tylko że w menadżerze urządzeń nie masz nierozpoznanego urządzenia (karty LAN)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi