Skocz do zawartości
niepooczach

Komputer Się Nie Uruchamia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem dzisiaj nowy komputer niestety po wcisnieciu power włącza się na jakąś sekundę (radiatory zaczynają chodzić) poczym gaśnie. Próbowałem go uruchomić bez pamięci, bez grafiki, driverów itp. Wciąż to samo. Na oddanie do serwisu muszę czekać do wtroku, a chciałbym sie upewnić, czy napewno coś nie gra czy to tylko jakaś błahostka, której mogę sam zaradzić. Ma ktoś jakiś pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przełożyć zworkę na mobo albo wyciągnąć bateryjkę na minutę dwie

jak się boisz to idź do serwisu

zwykle jak ludzie mają problem to podają konfigurację z nazwą zasilacza włącznie

edit: mobo-motherbard = płyta główna

wszystko zdaje sie być w porzadku jeśli chodzi o konfig - wypadało by wyjąć proca i zobaczyć czy jest posmarowany w ogóle

albo płyta, albo zasilacz, albo jakiś zwarcie, z procesorem raczej wszystko w porządku chociaż nigdy nie wiadomo ? chyba :]

jeszcze zdarzały się przypadki że domowa sieć nie dawała wystarczająco dobrych warunków komputerowi i trzeba było szukać gniazdka z "lepszym prądem"

Edytowane przez kizis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok, wyczyściłem cmos jak napisano w instrukcji lecz nadal nie odpala. Nie wiem, moze cos z tym pradem faktycznie. Nie mam bolcow w gniazdkach, moze za slabe napiecie dla 460W (do tej pory mialem 350W). Nie mam pomysłu, procka raczej wyciągć nie będę, nie chce ryzykować, bo się potem w serwisie przyczepią.

Zmiana gniazdek nic nie dała więc szukam dalej :/

Edytowane przez niepooczach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm ... Cięzko będzie chyba będziesz musiał jechać do tego sklepu i niech Ci to naprawią. Pamiętam miałem coś podobnego i poodpinałem kable. Ogólnie rozebrałem kompa "do nagości" i zostawiłem tak na pare dni :). Złożyłem go bo miałem odwieść do serwisu. I tak dla picu uruchomiłem go I ZASKOCZYŁ. Poprostu sam z siebie zaczął działać poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a cóż trudnego w złożeniu komputera od podstawy. Bierzesz książkę od MOBO tłumaczysz ją sobie i składasz kompa według niej :) Nic tylko znać podstawy J.Angielskiego a słuwka nieznane sobie przetłumaczyć :)

Ale żeczywiście lepiej nie kombinuj zabardzo jak nie zabaradzo wiesz o co chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, zdecydowałem, że poczekam na serwis i teraz mam pytanie o moje prawa. Czego mogę żądać od sklepu w przypadku gdy nowy komp mi nie działa? Mam prawo do natychmiastowej wymiany sprzętu czy muszę reklamować podzespoły i czekać na uwzględnienie gwarancji itp - co pewnie potrwa kilka tyg :/?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie to wygląda na ...

A mnie to wygląda na źle podpięty zasilacz

obstawiam ze Twoja zasiłka nie posiada dodatkowego tego wtyku na 4 piny, nie wiem jak sie to nazywa profesjonalnie...ble

te co odpowiada za napiecie do procka

zobacz czy Twoja plyta ma biale gniazdo podobne do tego ATX tylko male na 4 dziurki

jesli nie to zobacz czy podpiety zasilacz pokryl wszystkie wtyki

jesli tak...masz nie odpowiedni zasilacz

jesli nie...to mozna moj post wywalic na smieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi