romek Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Decydując się na zakup markowej obudowy stajemy przed nie lada dylematem. Wybór jest bardzo duży, a każdy producent zachwala unikalne, jego zdaniem, rozwiązania zastosowane w swoich konstrukcjach. Jaką obudowę wybrać? Czy warto wydawać pieniądze na markowe produkty, czy jednak lepiej kupić tańszą obudowę i oszczędzić pieniądze. W dzisiejszej recenzji przyjrzymy się przedstawicielowi klasy średniej – obudowie CoolerMaster Centurion 534. Pełna treść artykułu pod tym linkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 To mi się spodobało romku ;) Ładnie wyglądają te siaty wlotowe. No i rozwiązali jakoś problem panelu przedniego. Aczkolwiek porty USB, FW mic zostały znów w kijowym miejscu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Recka ok, mam jedynie zastrzezenia do fotek - sceneria (jakies ubrania itp.) i fatalna jakosc. Co do budy to rzeczywiscie ciasna, przydaly by sie teraz czarne napedy, bo troche odpustowo to wyglada. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Co do fotek to zapomniałem napisać przeprosin. Costi zrobił sporo fotek, złożył obudowę i napisał tekst. Podesłał zdjęcia a tu klops, większość okazała się rozmazana i ciemna. Starałem się wyrwać tą obudowę na obcykanie zdjęć, ale brakowało u kilku firm koloru czarnego a nie mogliśmy czekać tygodnia na dostawę więc zamieściliśmy zdjęcia niższej jakości, lecz z dobrym opisem;) Co do napędów to jak wiadomo, rzecz gustu. Do testów nie będziemy kupować specjalnie czarnych frontów napędów. Producent o tym nie pomyślał, więc to można uznać za minus dla obudowy. Reszta jest moim zdaniem OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Czy na jednym z pierwszych zdjęć nie leżały za obudową jakieś majty ?? :lol: Recenzja b. dobra, zdjęcia mogłbyby być lepsze, a co do samego produktu to ~240 zł to dalej ciut za dużo jak za Midi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 To nie majty - to szmatka, ktorej uzylem do wytarcia budy. Za fotki serdecznie przepraszam - nie mam statywu i musialem robic z reki, a ze focilem przy okazji skladania kompa, to nie mialem mozliwosci obejrzec ich w jakims rozsadnym rozmiarze przed zlozeniem calosci. Nastepnym razem bedzie lepiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Zapomnieliście dodać, że to nieco podpicowany TRACER i wiem co mówię. Szkielet i blachy jak w najtańszym codeshicie, a więc dopłącacie 100 zł tylko za firmę i bezśrubkowy montarz. Co do artykułu to jest bardzo fajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Troche chyba BENITO przesadzasz. Przesiadlem sie do tej budy wlasnie z najtanszego Codeshita i roznica jest widoczna golym okiem IMO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Jezu, jak to sie świetnie czyta. Nie ma co, tekst jest napisany super, fotki może trochę kiepskie, ale co tu oglądać ;) To recenzja "tylko" obudowy, ale jest świetna. Brawo costi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Recenzja jest świetna. Respekt. I zawsze to powtarzam: Oby było ich co raz więcej. Benito: Możesz swoje zdanie poprzeć jakimiś konkretnymi argumentami? Ja nie uwierzę że ta buda jest tak słaba jak mówisz, aż nie zobaczę na własne oczy, albo przy pomocy twoich. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Kupiłem niedawno centuriona od jednej firmy. Klapy boczne są DOKŁADNIE te same jak w tracerach, blacha też dokładnie ta sama, różnią je tylko przednie panele i detale. Mam Tracera w robocie na codzień także naprawdę dużej różnicy nie ma. Jeśli nie wierzycie pójdźcie sobie do sklepu komputerowego i obejrzyjcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Kupiłem niedawno centuriona od jednej firmy. Klapy boczne są DOKŁADNIE te same jak w tracerach, blacha też dokładnie ta sama, różnią je tylko przednie panele i detale. Mam Tracera w robocie na codzień także naprawdę dużej różnicy nie ma. Jeśli nie wierzycie pójdźcie sobie do sklepu komputerowego i obejrzyjcie. W pewnym sensie BENITO ma rację. Mam RC532 i wiem, że boki są po prostu ochydnie giętkie. Pozatym front koliduje z bokiem w postaci zatrzasków i nieda się jej dopiąć do końca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witaj Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 potwierdzam wasze zdanie ta obudowa to taki ładny tracer , do szefa duzo brakuje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grz Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Z tego co znalalem to grubosc blachy w tracerach to 0,6 mm, w cooler masterach 0,8 mm a w chieftecach 1 mm. Wiec raczej jest polowie drogi miedzy tracerem a chieftekiem. A co do samej obudowy to chyba jednak starsze wersje centuriona byly lepsze, mialy normalnie montowane dyski, no i otwory wentylacyjne na przedzie troche lepiej rozwiazane w 5 caly przod a w 531 otwory went. przed przednia 120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) Hehe, a ja zupełnie się z tą teorią "jakoby CM był tym samym co Tracer" nie zgodzę... Co do grubości blachy to ciekawi mnie który z was to zmierzył ... Też w życiu miałem pare Tracerów ale na litość boską jakość wykonania jednych i drugich różni się znacząco... (pomijając wygląd) Tylko mało kto bierze pod uwagę że w Tracerach używane są porty USB drugiej jakości i nawet plastyk w "środku" usb potrafi się odkształcić etc... Dodatkowo jeżeli porównóje się budki należało by powiedzieć jakei modele się porównuje bo jak dla mnie to Stacker 830 Evolution >>>>> Chieftec (KAŻDY)... Co do arta to ok z pewnymi zastrzeżeniami :] Maskownice = najczęstszy powód reklamacji wszelkiej maści obudów i nawet w transporcie się potrafią uszkodzić więc dla każdego sprzedawcy takie rozwiązanie to wręcz zaleta nie wada... Reszta merytorycznie też ok bo buda faktycznie nie ma zbyt wiele miejsca w środku ale nie postaraliście się z układaniem kabli w niej :] (to już tak prywatnie nie artykułowo :twisted: ) PS. Jest jeszcze wersja LIGHT RC-534 = nie ma firewire i wentylatorów ale jest jeszcze tańsza :] Jak dla mnie to nawet lepsza opcja bo wentyl można wybrać samemu (choćby Fander) + jeszcze nigdy nie używałem FireWire więc po co za to płacić ... Edytowane 17 Października 2006 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Świetna robota costi, bardzo dobry artykuł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 pomarudził bym i powybrzydzał ale tekst jest dobry i kropka.Oby więcej takich to będzie dobrze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Co do tekstu nie mam zastrzezen, ale zdjecia slabe (widze wyzej dlaczego). Imo w recenzjach obudow kluczowe sa zdjecia - duzo zdjec w specjalnie przygotowanym miejscu pod wzgledem oswietlenia i braku detali w otoczeniu. Pozadna paczka zdjec bardzo dobrej jakosc, wysokiej rozdzielczosci, ostrych i udanych :wink: Fajna opcja bylaby tez taka ze poza zdjeciami w samej recenzji moznaby dac linka do sciagniecia zdjec w wysokiej rozdzielczosci z mniejsza kompresja. Mozna z takich zdjec odczytac sporo odnosnie jakosci danej obudowy. Ogolnie ja jak czytam recenzje obudow zwracam uwage GLOWNIE na dobre zdjecia. Co innego np jakis arytkul na temat procesora, niektore portale daja, nie wiedziec czemu, gigantyczna sesje czapki na procu i roznych refleksow swiatla na tejze rozchodzacych sie :wink: Ale akurat buda = foty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Warto kolega kupił i nie żałuje, co do artykułu to spoko. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Ja się zastanawiam nad budą, która jest w temacie a Thermaltake Swing. Co byście bardziej polecili ( nie chodzi tu o wygląd). P.S Chiftec'a ani Antec'a nie mogę wziąć z bardzo prozaicznego powodu- Nie zmieszą mi się pod biórko, bo mogę mieć budę o wysokości max 450mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Nie wiem dlaczego ale TT osobiście mnie zawiodło ... Niby obudowy nie najtańsze a front pannele mają wykonane z plastyków tragicznej jakości :| Jedyne co przemawia za TT to porty USB na górze... Jednak "klasyka" wyglądu CM jakoś bardziej mnie przekonuje :] Mój typ: Centurion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gm_ns Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 (edytowane) Na wadę "ciasne wnętrze" z pomocą przychodzi "tańszy brat" CoolerMaster Elite 330. Edytowane 23 Marca 2007 przez gm_ns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozakov Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Mam zamiar kupić taką oto obudowę i zastanawia mnie to czy można jakoś odczepić te dolne zatoki na HDD ułożone w poprzek tak aby dało się odsłonić wentylator i cieszyć się świerzym powietrzem? Recenzja naprawdę OK. Jedyne co mnie razi w oczy to te białe napędy ale co tam :) Zaskoczyła mnie waga tej obudowy 9,7 KG 8O Aż postawiłem cały swój komputer ze wszystkimi bebechami w środku i waży niecałe 9 kilo a tu sam szkielet niespełna 10. SZOK normalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...