Stach Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Pomocy!!! Mam problem z tymi sterownikami jak je zainstaluje to komp za każdym razem wiesza sie. Czy brak tych sterowników ma wpływ na wynik 3dmarka przy mojej konfig. (AMD1600+,Gigabyte Ga-7VRX,256MBDDR, Gainward TI/450) tylko 6050 3dmarków. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 via4in1 czyli viapack to podstawowe sterownik do pł.głównych opartych na chipsecie od via, które mają znaczny wpływ na wydajność kompa. a jakie viapacki instalujesz ? jaki mają numer ? i jeszcze dobrze by było jak byś napisał jaki masz system operacyjny i czy robish to na "świeży" system czy któy jest już trochę "zawalony" hyhy... więc podaj więcej danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stach Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Instalowałem wersje z cd dołączonego do płyty głównej (nie pamiętam numerka) a ostatnio zainstalowałem wersje z płytki Chipa- VIA Hyperion. Mam Win 98 a próbowałem instalacji na "świeży" i "zawalony" system. Podobne objawy mam bez instalacji sterowników VIA jak puszczam np 3dmarka(zawieszanie sie systemu). Stach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Instalowałem wersje z cd dołączonego do płyty głównej (nie pamiętam numerka) a ostatnio zainstalowałem wersje z płytki Chipa- VIA Hyperion. Mam Win 98 a próbowałem instalacji na "świeży" i "zawalony" system. Podobne objawy mam bez instalacji sterowników VIA jak puszczam np 3dmarka(zawieszanie sie systemu). Stach hmm... niewiem ale chyba te via hyperion coś popierdzieliły heh... a po instalacji via hyperion instalnołeś odrazu viapack'a czy zrobiłeś format ? spróbuj ściągnąć z internetu viapack 4in1 4.43v ... i najlepiej było by żeby te nowe viapacka instalnoł na "świeży" system bo potych hyper... mógł zostac jakiś [ciach!] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Tylko zanim zainstalujesz via, zainstaluk stery od grafy(potem via) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Tylko zanim zainstalujesz via, zainstaluk stery od grafy(potem via) hmm... a ja myślałem że najpierw via a później reshta heh... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Pomocy!!! Mam problem z tymi sterownikami jak je zainstaluje to komp za każdym razem wiesza sie. Czy brak tych sterowników ma wpływ na wynik 3dmarka przy mojej konfig. (AMD1600+,Gigabyte Ga-7VRX,256MBDDR, Gainward TI/450) tylko 6050 3dmarków. Pozdrawiam A ile byś chciał, wydaje mi się, że to taka średnia jak na twój komputer. U mnie na tym co w podpisie to ok. 8000.... (dokładnie nie pamietam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 via4in1 czyli viapack to podstawowe sterownik do pł.głównych opartych na chipsecie od via, które mają znaczny wpływ na wydajność kompa. (cut)Witam Zajrzalem do tego threadu i nie moge znalezc danych - jakiego OS`a uzywa Kolega pytajacy? Bo to ma podstawoe znaczenie dla celnej odpowiedzi. Z tym, co piszesz, Kolego Metal, pozwole sie nie zgodzic. Z moich doswiadczen (na "zywej materii" :-) ) wynika jasno ze w wiekszosci standardowych konfiguracji typu: plyta VIA + Win XP Home (tak chce wiekszosc kupujacych) paket 4in1 jest zbedny, ba, POGARSZA parametry zestawu. Np. sterownik viaagp Microsoftu jest o wiele lepiej dopracowany i dziala stabilniej, niz ten od VIA. Jedyny powod jego zamiany to AGP3.0 [x8] - na razie rzadkosc. Przepustowosc AGP okresla hardware, a nie sterownik. Sterowniki IDE. Tu sytuacja jest trudniejsza. Wprawdzie wydajnosc tych microsoftowych jest wyzsza, niz tych z pakietow VIA, ale nie zawsze poprawnie dzialaja na nich najnowsze napedy, zwlaszcza te bardziej rozbuowane ("kombajny"), oraz dyski UDMA133. Czyli, czasem trzeba je instalowac, pomimo (polecam test) ze zawsze transfer z nimi jest zwykle NIZSZY, niz bez nich (nawet dla ATA-6!). Sterownik viapfd ("podpora" RAID). O nim wspomnialem w innym miejscu. W wiekszosci typowych konfiguracji - zbedny. Oczywiscie, zupelnie inna sytuacja jest ze "starszymi" edycjami Windows. Tu via4in1 jest zwykle, z powodu braku wsparcia w przeszlosci Microsoftu dla VIA koniecznoscia. Windows XP sa juz na etapie tworzenia, optymalizowane dla chipsetu VIA (bowiem mial on wtedy najwiekszy zbyt). W jego przypadku aplikowanie via4in1 to (zwykle) "poprawianie dobrego". Ostatecznie jednak zawsze powinnismy sprawdzic (Ghost) testujac - ktore sterowniki dzialaja w naszej konfiguracji najlepiej. Na koniec, tzw. "obowiazek" uzywania via4in1 staje sie powoli.. przeszloscia. Na marginesie - coraz wiecej plyt Intela wymaga sterownikow z zewnatrz (z Intel Service Packa, ktory Intel zwie, nie wiedziec czemu, "akceleratorem") po to, zeby wogole na nich Win XP "postawic" :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Tylko zanim zainstalujesz via, zainstaluk stery od grafy(potem via) a nie czasem na odwrót??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 Po pierwsze to bezwzględnie jeśli występują jakieś problemy to najpierw VIA SP a potem grafika. Jeśli grafika jest zainstalowana to należy zmienić jej sterownik na Standardowa karta graficzna VGA (PCI) i dopiero instalować VIA SP. Po drugie nie tak do końca z tym Via pod WInXP gdyż nowe chipsety Via wypuściła jak już WinXP był na rynku stąd WinXP nie koniecznie musi dobrze z nimi współpracować. Poza tym gdyby rzeczywiście sterowniki MS były takie dobre, to po cholerę programiści z Via bawili by się w ich polepszanie. Zawsze więc warto sprawdzić, czy system nie działa lepiej po zainstalowaniu VIA SP. Ja w każdym razie obecnie instaluję Via 4in1 4.45 Hyperion pod WInXP i działa wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 ad dARIO: Witam Alez masz racje. Napisales przede wszystkim: SPRAWDZAM - a to nie rowna sie bezmyslnej instalacji, "bo tak napisali". Potem okazuje sie np. ze dysk ATA-6 to "SCSI device" (bug stary jak VIA), na dodatek.. bez zadnej poprawy transferu. UDMA z CD/DVD wylacza sie samo, pomimo, ze jest aktywne w BIOS-ie. W Hyperionach nadal nie poprawiono tych bugow. (pisze glownie o ich aplikowaniu na MB Asus K7V333). Viaagp jest slabe nadal.. Zrob test dlugoczasowy "przerzucania" duzych tekstur karta<-->RAM, a przekonasz sie sam. Na sterownikach VIA zwis dostaniesz po max. pieciu godzinach. Te od MS dzialaly.. trzy dni (ta sama MB, ta sama karta GF4 - markowy) i wylaczylem test (swoja droga, jak dostaly VHQL - czyzby tylko oplata?). Nie pisalem "w ciemno". Moja intencja bylo zwrocenie uwagi Kolegow na SWIADOME aplikowanie 4in1, a nie "bo tak trzeba". Najlepiej z testem. Pomimo nowych chipsetow VIA Win XP zainstaluje Ci sie na kazdym, co najwyzej ze slabsza wydajnoscia. Najnowsze plyty Intela bez "akceleratora" (de facto - service packa..) dzialaja z XP tak samo jak Win 95 z plyta KT133. To takze fakty - przemilczane na Forach.. Ciekawe, dlaczego?.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...