Heroic Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Już mnie głowa boli od myślenia i nie mogę się zdecydować co kupić. Potrzebuję porady fachowców, bo nawet mój dobry kumpel, zapalony gracz, który zna się na kompach, rozkłada ręce. Aktualnie mam (nie smiać się:)): -PIII 750MHz, mobo z 1999 roku, 512 RAMu 100MHz i GF4 Ti 4200. Zmieniam kompa, bo ten mój momentami (ale tylko momentami) nie daje rady w codziennym użytkowaniu. Nie jestem graczem, nie chce kompa do gier. Od nowego kompa oczekuję tylko tego żeby filmy w jakości HD mi się nie haczyły (teraz jakikolwiek trailer HD chodzi jak kupa). Wiem na pewno, że chcę AMD 64 3000+, tylko do końca nie wiem co dalej kupić, żeby być jak najbardziej happy. Rozpatruję 2 płyty główne, ale oczywiście ostatnie zdanie zależy od Was, jestem otwarty na propozycję. Chciałbym się zmieścić w granicach 800 zł, zastrzegam, że karta graficzna w tej chwili nie wchodzi w grę. To co wyczaiłem: -ASROCK 939Dual-VSTA (dobre dla mnie, bo ma PCI-E i za jakiś czas mógłbym zmienić kartę) -Asus M2NPV-VM albo M2NPV-MX (nie wiem czym się różnią, ale mają GF6150, który podobno sprzętowo wspiera HD). Na razie kupiłbym 512 RAMu. Wiem, że AM2, to bardziej chwyt marketingowy niż rzeczywista wymiana podstawki i dlatego do końca nie wiem co kupić. Chciałbym, żeby wyszło tanio i żebym był jak najdłużej zadowolony, tzn., zebym nie musiał się martwić przez kolejne 2-3 lata. Zasilacz mam już kupiony (Chieftec 420W od kumpla, bo on potrzebował mocniejszego). Pozdrawiam i czekam na propozycję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Raczej zdecydowanie 939Dual-VSTA.. za AM2 przemawiają pamięci DDR2, które zaczynają dominować na rynku, ale ich cena poszła ostatnio ostro w górę.. a patrząc na stare SDRAMy kupując DDR1 nie stracisz za wiele jeśli w ogóle sprzedając je w przyszłości. Athlon 3000+ to dobry procesor, na pewno wystarczy jeszcze na 2-3 lata do większości zastosowań i spokojnie można za darmo podnieść trochę jego wydajność (OC). Tak więc, jak dla mnie, 939Dual-VSTA + A64 3000+ + 2*512DDR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 AMD Athlon 3000+ s 939 troszke go podkrecic tak do 2400mhz:) Asrock Dual Vsata 2x512mb ddr1:) i twoja stara grafika :) CHYBA powinno coś zostac z tych 800zl wiec kupił bym Freezera 64:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Wiem na pewno, że chcę AMD 64 3000+, tylko do końca nie wiem co dalej kupić, żeby być jak najbardziej happy. Jestes pewien, ze na tym procesorze filmy HD + ac3 nie beda haczyly? Moze jak go mocniej podkrecisz. W kazdym razie czytalem sprzeczne opinie, na Twoim miejscu bym sie doinformowal. Moze bedzie na styk, a moze jednak nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 To dobry proc ale tez zastanawialbym sie glebiej. Gry juz maja coraz wieksze wymagania. Crysis czy Carbon(nie pamietam) juz niby wymaga 3500+...im dalej i z Vista tym szybszego proca trza miec....Jesli podkrecisz to podziala , ale ja bym bral szybszego . Tutaj z kolei jesli szybszy to i drozszy , a w granicy 2 jajek od AMD juz lepiej C2D....bledne kolo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 [...] Nie jestem graczem, nie chce kompa do gier. [...] To dobry proc ale tez zastanawialbym sie glebiej. Gry juz maja coraz wieksze wymagania. Crysis czy Carbon(nie pamietam) juz niby wymaga 3500+...im dalej i z Vista tym szybszego proca trza miec....Jesli podkrecisz to podziala , ale ja bym bral szybszego . Tutaj z kolei jesli szybszy to i drozszy , a w granicy 2 jajek od AMD juz lepiej C2D....bledne kolo.@Firekage, masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Komputer nie będzie przeznaczony do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 A moze lepiej kupic jakiegos Pentium D805 (Ew. Pentium 4 3ghz z HT) + 1gb ramu (moze byc jakis no-name) + uzywke GF6600 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) Procek na defaultowych ustawieniach jest zdecydowanie za słaby do jakich kolwiek filmów w HD. Jak już ktoś wspomniał zdania są podzielone, bo ciężko jest określić minimalną specyfikację komputera. Wynika to przede wszystkim z faktu, że filmy w HD są zapisywane w różnych rozdzielczościach (np. 720p/1080i/1080p itd.) oraz różnymi typami kodeków MPEG4 (WMV/H.264). Moim zdaniem absolutnym minimum będzie procek 2.4 GHz (pewnie da się wykręcić do tyle AMDka). Dodam jeszcze, że przy odtwarzaniu filmów HD można wykorzystać chipset niektórych kart graficznych - PureVideo od nVidi / Avivo od ATI. Edytowane 17 Października 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 P4 805 + asrock + 512MB DDR + stara grafa/jakis gf6xxx ;) Przy OC ~3.4GHz masz dwuprocesorowa platforme idealna do zastosowan nie-gierkowych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 chyba dwurdzeniowa ;) jednakze procka bym polecil jakis wyzszy model - cenowa na pewno nie bedzie sie wiele roznic, a od razu lepszy ;) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lifanek Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Ahh akurat siedzi mi w kompie 2*512, a64 3k+ i mobo, ktore chce sprzedac, ale nie teraz chyba ze jakos kasa z nieba zleci :P W kazdym razie moge powiedziec ze jesli nie jestes graczem to taki komp spoko ci wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffal Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Filmy w HD spokojnie moge oglądać na niekręconym sprzęcie. Filmy 720p chodzą z halli media spliter i Core AVC Filmy 1080i otwieram za pomocą Power DVD 7 Tak że panowie nie przesadzajmy z tą mocą procka do HD, bo nieraz piszą jedno a praktyka pokazuje co innego. Powiem tak jak kupisz tego 3000 to spokojnie ci wystarczy. Skoro potrafiłeś wytrzymać na P3 750 tyle czasu to na takim 3000 wytrzymasz z 4 lata. A co do Visty. W jaki sposób Bill by sprzedawał swój system gdyby nie chodził on na athlonie 3000 i 1GB ramu. To by była głupota z ich strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 No to ciekawe, ja mam dość mocnego procka i nie wszystkie filmiki HD chodzą płynnie... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 P4 805 + asrock + 512MB DDR + stara grafa/jakis gf6xxx ;) Przy OC ~3.4GHz masz dwuprocesorowa platforme idealna do zastosowan nie-gierkowych ;) Popieram. Mozna od razu wziac pentium 915 albo 820, niewiele drozsze, a nie trzeba bedzie podkrecac. RAMu wez 1Gb jak mozesz. Na pewno spisze sie duzo lepiej i na dluzej wystarczy niz a64 3000+ - co dwa rdzenie to nie jeden. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...