sztandar Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Po pierwsze była akcja na największą sieć w Stalowej Woli a poszło nawet nie o piraty, ale podejrzenie o ściąganie nielegalnych treści (chyba wiadomo o co chodzi) zostało skontrolowanych pod tym kątem 10 prywatnych mieszkań nielegalnych materiałów na miejscu ni eznaleziono, komputery zostały zatrzymane do ekspertyzy. Żadnego chodzenia po domach NIE MA !!! Policja musiałaby mieć jakieś zgłoszenie o popełnieniu przestępstwa żeby coś takiego zrobić. Inna sprawa to, że przez te ploty oszukanych zostało wiele osób. Podszywając się pod rzekomych kontrolerów oszuści wchodzili do mieszkań i "konfiskowali" komputery. Jest nawet apel policji żeby rzekomych "kontrolerów oprogramowania" nie wpuszczać do domu i jeśli ktośsię z tym spotkał lub został oszukany zgłaszał się na policje. Nie było i nie będzie żadnego chodzenia po domach wydziałgospodarczy naprawdę ma co robić szczególnie jeśli chodzi o oszustwa internetowe, ale i grubsze sprawy i po domach normalnych użytkowników chodzić nie róbcie wody na młyn dla potencjalnych oszustów i nie straszcie ludzi. Info zaczerpnięte ze źródłą od kolegi pracującego w policji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Podobno też jedzą niemowlęta, więc jak ktoś się świeżo okocił, to bachora do piwnicy albo garażu, a wózek i pieluchy zakopać. I jeszcze oprócz prokuratora, policjanta i hakera chodzą z nimi wilkołak, grabarz, ksiądz, boliwijski partyzant i kapitan U-boota, więc właściciele małych metraży nie mają się czego obawiać - taka banda nie zmieści się w przeciętnym M3 :> O to chodziło, żeby zrobić szum, terror i panikę oraz żeby Windows XP zniknął z półek przed wejściem Visty. A takie "sprawdzone info" w stylu "koledze zabrali", "słyszałem od znajomego", "wujek mówi", "po domach chodzą" to wiecie - bujać to my, ale nie nas. Szkolna wręcz socjotechnika, a lud z okien wyskakuje na dźwięk dzwonka do drzwi. Można dorobić teraz teorię do tego, KTO właściwie rozpętał ten bajzel - sprzedawcy softu, Bill Micro$oft, Policja, masoni, pedały czy Platforma Obywatelska, ale po co? Też pytałem (przy poprzedniej akcji) znajomego gliniarza. Nie ma i raczej prędko nie będzie kasy, ludzi i czasu na zabawę w domokrążców, o jasnych przepisach w tej kwestii nie wspominając. Odrobina rozsądku, chwila zastanowienia i można spać spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 http://www.podkarpacka.policja.gov.pl/97/97/art4526.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Cóż, jeśli ktoś jest taki głupi, że wpuszcza "policjantów" bez legitymacji i jeszcze pozwala im zabrać komputer, to pogratulować bystrości. Też jestem za tym, by idiotów odcinać od netu i zabierać im skomplikowane urządzenia :> Policja zawsze potrzebuje nagłośnienia swoich sukcesów, więc o każdym złapanym wstrętnym piracie z pięcioma mp3kami i nielegalnym officem byłoby bardzo głośno we wszystkich dostępnych mediach. Było głośno? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 "Policja w Stalowej Woli prowadzi sprawę karną w związku z podejrzeniem piractwa komputerowego. Niedawno policjanci w kilkunastu mieszkaniach na jednym z osiedli zabezpieczyli komputery." szkoda, tylko, że nie napisali, powodów tej akcji - "donos" administratorów sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 szkoda, tylko, że nie napisali, powodów tej akcji - "donos" administratorów sieci. Rozbawiles mnie tym postem :lol2: - adminom w siedzibie firmy zabrali chyba 2 kompy. <_< Chyba nie czytales dokladnie topicu <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 faktycznie, dotarły do mnie błędne informacje, które wyparły te prawdziwe, sorry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 coraz ciekawsze wypowiedzi w tym topicu :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 (edytowane) coraz ciekawsze wypowiedzi w tym topicu :lol2: Jeszcze troche to ludzie bedea pisac: "Byli u mnie, zabrali komputer, pralke i lodówke, moją kanapke z szynką tez byla podejzana wiec postanowili ja zutylizowac we wlasnym żołądku" :) Panika ogolna, ludzie gubia sie w faktach :) Edytowane 10 Listopada 2006 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 (edytowane) icon_smile3.gif Panika ogolna, ludzie gubia sie w faktach icon_smile3.gifjeżeli mowa o mnie, to polecam faktycznie przeczytać ten temat, tak jak Ty to mi radziłeś, a może doczytasz jaki miałem stosunek do problemu. po za tym jakie fakty? 1. policja o ile mnie pamięć nie myli, akcji nie chciała komentować. 2. jedyne fakty dotyczące nalotu, to te podane przez administratorów sieci. 3. artykuły w gazetach/internecie oparte były również na wypowiedziach administratorów owej sieci oraz jej użytkowników. 4. jak myślicie, czy jeżeli nawet byłby donos, to firma by się do tego przyznała, tracąc tym samym wielu klientów, czy może starała by się sprawę lekko zakamuflować? bo wydaje mi się, że to drugie. cała ta akcja jest trochę tajemnicza. Edytowane 10 Listopada 2006 przez mr^_^max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 (edytowane) jeżeli mowa o mnie, to polecam faktycznie przeczytać ten temat, tak jak Ty to mi radziłeś, a może doczytasz jaki miałem stosunek do problemu. po za tym jakie fakty? NIe, mowa nie jest o tobie. Mala pomylka z twej strony to nie katastroda, kazdemu moze sie zadzyc, szczegolnie ze kazdy mowi cos innego. Chodzi mi o moje srodowisko. Ludzie sami juz nie wiedza co mowia. Raz mowia tak raz siak a raz srak, ktos komus cos powie powtarza głupote innym, ktos inny powie mu inna głupote i powtarza. Normalna paranoja. Sasiadka nie chciala odebrac poleconego od listonosza bo czuła w tym podstep policji wzgledem jej kompa i kolekcji filmow nie do konca legalnych. Pozdro Edytowane 10 Listopada 2006 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomulek564 Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) Cóż, jeśli ktoś jest taki głupi, że wpuszcza "policjantów" bez legitymacji i jeszcze pozwala im zabrać komputer, to pogratulować bystrości. Też jestem za tym, by idiotów odcinać od netu i zabierać im skomplikowane urządzenia :> Policja zawsze potrzebuje nagłośnienia swoich sukcesów, więc o każdym złapanym wstrętnym piracie z pięcioma mp3kami i nielegalnym officem byłoby bardzo głośno we wszystkich dostępnych mediach. Było głośno? Tak bylo nagłosnienie i znalazlem je na necie a mowili o tym w teleekspresie .Kazdy kto chce obejrzec kieruje na linka http://ww6.tvp.pl/134,20061023411533.strona mowia o tym w jedenastej minucie Edytowane 11 Listopada 2006 przez tomulek564 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Orientuje się ktoś w kwestii legalności rippowania stramów stacji radiowych z netu? Z tego co wiem - nagrania które zostały rozpowszechnione (radio, tv) mogą być nagrywane przez użytkowników, ale na własny użytek, bez możliwości ich powtórnego rozpowszechniania - czy tak jest w rzeczywistości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 tja...JPDPP* tak przy okazji... posiadananie seriali też podpada pod przepisy ? *- jedna pani drugiej pani powiedziała... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 warto przeczytac to: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3733932.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 warto przeczytac to: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3733932.html szczegolnie warty polecenia jest jeden fragment: Jak w każdej plotce - i w tej jest jednak ziarenko prawdy. Nalotu policji mogą obawiać się przede wszystkim piraci, którzy działają na dużą skalę. Policjanci na co dzień monitorują sieć. - Główny wysiłek kierujemy na wykrywanie działających w sieci pedofilów. Jeśli zaś chodzi o piractwo to skupiamy się na przestępcach, którzy czerpią z tego procederu korzyści majątkowe - mówi komisarz Skiba.czyli drogi userze purepc.pl jezeli nie jestes podstazalym zwyrolem, czlonkiem gangu lysego albo glownym zaopatrzeniowcem miejscowego bazaru to mozesz spac grac sluchac i benchmarkowac spokojnie. mozna by to odniesc do plotek ze np za kazdym krzakiem czai sie fotoradar albo policjant z suszarka i tylko czeka az przekroczysz dopuszczalna predkosc o 2km/h raz ze idiotyczne dwa ze nierealne trzy ze niewykonalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Chodzą, chodzą, koło mnie chodzili, sam kupiłem WinXP HE PL na wszelki wypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 szczegolnie warty polecenia jest jeden fragment: czyli drogi userze purepc.pl jezeli nie jestes podstazalym zwyrolem, czlonkiem gangu lysego albo glownym zaopatrzeniowcem miejscowego bazaru to mozesz spac grac sluchac i benchmarkowac spokojnie. mozna by to odniesc do plotek ze np za kazdym krzakiem czai sie fotoradar albo policjant z suszarka i tylko czeka az przekroczysz dopuszczalna predkosc o 2km/h raz ze idiotyczne dwa ze nierealne trzy ze niewykonalne Ojj gadasz głupoty, do mnie przyszli mimo, że nie jestem piratem(nie sprzedaje żadnych płyt) i nawet nie ściągam tego typu oprogramowania z internetu. Jestem zwykłym szarym użytkownikiem komputera i kontrola mnie nie pomineła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 humax to moze powiedz cos o tej kontroli... ? od kogo masz neta, skad sciagales Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Posiadam Neostrade. Przecież napisałem, że nic nie ściągałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Posiadam Neostrade. Przecież napisałem, że nic nie ściągałem. To w jaki sposób przyszli? Zapukali i co? "Dzień dobry ma Pan komputer? Tak? To sprawdzimy Pana programy?? :? " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Winter, jakieś dowody? PLOTY!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Chodzą, chodzą, koło mnie chodzili, sam kupiłem WinXP HE PL na wszelki wypadek.U mnie też byli, ale powiedziałem im że jestem ninja i sobie poszli!!1 Ale na wszelkie wypadek kupiłem sobie malczana na wypasie, zeby przed nimi uciekać :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) To w jaki sposób przyszli? Zapukali i co? "Dzień dobry ma Pan komputer? Tak? To sprawdzimy Pana programy?? :? " Pisałem już o tym-> "Panowie policjanci powiedzieli mi, że nakaz dostali od prokuratury ponieważ była informacja, że ja mogę posiadać nielegalne oprogramowanie, ponieważ jakaś osoba która sprzedawała nielegalne oprogramowanie miała jakieś moje dane" To tyle. Oczywiście nic o tym nie wiem. Poza tym, aby mogli wejść do domu muszą mieć NAKAZ... a nakazu nie dostaną od prokuratora "od tak" bo chcą kogoś sprawdzić. Ogolnie chodzi mi o to abyście nie czuli się bezkarni i nieuchwytni bo jeszcze możecie się ździwić. Edytowane 15 Listopada 2006 przez humax5400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Poza tym, aby mogli wejść do domu muszą mieć NAKAZ... a nakazu nie dostaną od prokuratora "od tak" bo chcą kogoś sprawdzić. Nie muszą - moga dostarczyc w ciagu 7 dni :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Majkel Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Co to za problem zrobić małą osobną partycje, skonfigurowaną tak żeby nie było spod niej widać żadnych innych dysków ? Zainstalować nań Linuxa + jakiś legalny soft za free i tyle. Dobrze kombinuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 A taki problem, ze policja przeszukujaca kompy sie calkiem niezle na tym zna i raczej bez wiekszych problemow dojda do tych "ukrytych" partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Co to za problem zrobić małą osobną partycje, skonfigurowaną tak żeby nie było spod niej widać żadnych innych dysków ? Zainstalować nań Linuxa + jakiś legalny soft za free i tyle. Dobrze kombinuje? Chyba chodzilo Ci o skonfigurowanie systemu a nie partycji? Wydaje mi sie, ze dla sporej czesci userow tegoz forum bylby to jednak problem a co dopiero dla calej reszty! Pozatym jest to nietrudne do wykrycia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hooded man Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 truecrypt 4.2 i zaszyfrowana partycja. Ukryte partycje? Co wy chcecie przedszkola nabrac czy infrmatyka policyjnego? Ja bym na jego miejscu sie was zapytal czy to mial byc potwarz dla niego z tym pozal sie boze linuksem i jego superasną ukryta partycja czy wy tak na powaznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...